Webové stránky skupiny Prima používají cookies k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti. Používáním tohoto webu souhlasíte s užitím cookies v rámci webů skupiny Prima. Více informací
Souhlasím
návrat zpět

Vyhledávání

Co hledáte?
Smazat
zpět

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.
zpět

Výpočet ascendentu

Pro výpočet svého ascendentu zadejte datum a čas narození.
Reklama
Reklama

Skandinávské pečení: Dort z žitného chleba se šlehačkou a třešněmi

Chlebový dort pochází z jižního Dánska a ne všichni Dánové ho znají, protože se jí povětšinou jen v Jutsku. Přestože se na první pohled může zdát neobvyklý, kombinace šlehačky, třešní a chlebového těsta s kakaem a mandlemi je opravdu skvělá.
Vydáno: 05.06.2018
Dort z žitného chleba se šlehačkou a třešněmi
Autor: FIKA & HYGGE - Skandinávské pečení pro chvíle pohody Dort z žitného chleba se šlehačkou a třešněmi
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

Fika označuje ve švédštině setkání u šálku kávy nebo čaje s něčím dobrým k zakousnutí. Během dne si Švédové obvykle udělají dvě takové přestávky a popovídají si s rodinou a přáteli. Slovo hygge vzniklo v Norsku, ale používá se hlavně v Dánsku a znamená „vznešený stav útulnosti, který cítíte, když jste se svými blízkými“.

Ochutnejte trochu neobvyklý dort, který vás určitě mile překvapí a přispěje k dokonalé rodinné pohodě. 

 

Co budete potřebovat na 8–10 porcí: 

Na těsto:

  • 5 vajec
  • 150 g krupicového cukru
  • 2 lžíce kakaa holandského typu
  • 2 lžíce kukuřičného škrobu
  • 2 lžičky kypřicího prášku
  • pár kapek vanilkového extraktu nebo dřeň z 1 vanilky
  • 100 g mletých mandlí
  • 150 g několik dní starého žitného chleba
  • sůl
  • máslo na vymazání

Na krém: 

  • 500 ml smetany ke šlehání
  • 1 lžíce moučkového cukru
  • pár kapek likéru Amaretto nebo mandlového extraktu + na potření
  • 100 g kvalitního višňového džemu
  • 300 g čerstvých třešní bez pecek
  • čokoládové hobliny na ozdobu

Postup: 

1. Tři kulaté rozevírací formy vymažte máslem a vyložte pečicím papírem.

2. Na těsto vyšlehejte nejprve ve větší míse žloutky s cukrem do pěny. V jiné míse smíchejte kakao, škrob, kypřicí prášek a špetku soli a prosejte je ke žloutkům. Přidejte vanilku, zamíchejte, vsypte mleté mandle a rozdrobený chléb a promíchejte.

3. Z bílků ušlehejte tuhý sníh a opatrně ho pomocí špachtle zapracujte do těsta. Rozdělte ho do připravených forem, uhlaďte povrch a vložte do trouby předehřáté na 180 °C. Pečte zhruba 20–25 minut do mírného ztmavnutí. Těsto příliš nevyběhne, ale to je v pořádku. Vyjměte a nechte zchladnout.

4. Na krém vyšlehejte smetanu s cukrem a kapkou likéru na tuhou šlehačku. Korpusy uvolněte z forem a každý potřete trochou Amaretta a džemem. Rozdělte na ně šlehačku, dva díly poklaďte třešněmi a spojte, horní vrstvu posypte čokoládovými hoblinami.

 

Skandinávské pečení Foto:

FIKA & HYGGE

Brontë Aurell

Když se autorka kuchařky Brontë Aurell přestěhovala z Dánska do Velké Británie, kde pracovala ve finanční sféře, chyběl jí způsob života ve stylu fika a hygge. A tak se v roce 2007 rozhodla se svým švédským manželem Jonasem otevřít v centru Londýna kavárnu a obchod ScandiKitchen. Napsala již čtyři knížky, z toho dvě kuchařky a v této s podtitulem Skandinávské pečení pro chvíle pohody představuje přes 60 receptů na koláče, sušenky, dorty a další dezerty z celé Skandinávie. Najdete v ní i zajímavé recepty na chleby a drobné pečivo.

Nakladatelství Omega.

 

 

 

Léto začíná a my pro vás máme víc než 75 receptů, s kterými si ho skvěle užijete. Najdete je v novém čísle časopisu Prima FRESH, které vychází už zítra!

Letní číslo časopisu Prima FRESH

Užijte si ty nejlepší prázdniny s letním číslem časopisu Prima FRESH!

Mohlo by vás taky zajímat:

 

Co nesníte jen tak, z toho si něco dobrého upečete

Nevíte, co s třešněmi? Udělejte z nich super koláč nebo želatinové medvídky

Proč se po ránu trochu trochu umělecky nevyžít, že?

Dort k snídani? Zdravý, krásný a bez lepku!

Článek je zařazen v: dort, moučník, třešně, šlehačka, dort se šlehačkou, Hygge, skandinávské pečení, chlebové těsto, fika, sladké
Reklama