Webové stránky skupiny Prima používají cookies k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti. Používáním tohoto webu souhlasíte s užitím cookies v rámci webů skupiny Prima. Více informací
Souhlasím
návrat zpět

Vyhledávání

Co hledáte?
Smazat
zpět

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.
zpět

Výpočet ascendentu

Pro výpočet svého ascendentu zadejte datum a čas narození.

Dušičkový recept: Upečte si kosti svatých a oslavte tradičně Dušičky

Zní to trochu morbidně, ale kosti svatých nejsou nic jiného než dávné a tradiční pečivo českých hospodyněk. Naučte se ho i vy!
Vydáno: 26.10.2018
Upečte si kosti svatých
Upečte si kosti svatých Autor: iStock
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

Co by byly svátky bez tradic a dobrého jídla. Dušičky sice nepatří mezi bujaré oslavy, přesto měly v roce našich hluboce věřících předků pevné místo a poctivě se slavily.

Samozřejmě se zapalovaly svíčky, navštěvovaly a čistily hroby předků, lidé se modlili a vzpomínali. Ale také se vařilo a peklo!

K Dušičkám patřilo pečivo!

Hospodyně pekly speciální dušičkové pečivo pro sebe, čeleď i koledníky. Mívalo různou podobu, často se jednalo o kynuté bochánky, žemle a rohlíky nebo věnečky a tvary podobné zkříženým kostem, kterým se říkalo "kosti svatých”. Bylo ze sladkého těsta, někde se sušeným ovocem, někde plněné mákem či povidly. Na přípravu se používalo převážně křehké nebo kynuté těsto.

Další den se peklo jiné pečivo, kterému se říkalo přímo “dušičky”. Bylo hranatého tvaru, zadělávalo se mlékem a plnilo nejvíce dostupnými povidly. Nicméně rodina ho tradičně nejedla, ale darovala! Dostávali ho žebráci, potulní řemeslníci nebo chudina ve vsi, která měla jídla nejméně. Vy můžete v duchu tradice podarovat sousedy a přátele.

Máslo do lampy, jídlo do ohňů

S jídlem a tradicemi to na Dušičky ale nekončilo. Večer, když se zapálil oheň v kamnech, házely se do něj další rozmanité pokrmy, které měly nasytit duše čekající a trpící v očistci.

Do lamp se také dávalo místo oleje máslo, které se pálilo a mělo speciální symboliku: bylo určeno k pomazání popálenin zesnulých, kteří čekali na své vykoupení.

Upečte si kosti svaých

Upéci kosti svatých není nic složitého a na Dušičky krásně provoníte domov pečivem, podobně, jako to dělávaly naše prabáby ve svých vesnických kuchyních.

Budete potřebovat

100 g Hery, 250 ml vlažného mléka, 4 vaječné žloutky a 1 celé vejce, 600 g dobré hladké mouky, 10 ml českého rumu nebo rumové tresti, trochu soli, 100 g práškového cukru, balíček opravdu čerstvého droždí, skořici, rozinky, povidla, mandle

Jak na to?

  1. Necháme vzejít kvásek: droždí rozmícháme s cukrem a vlažným mlékem, pak přidáme trochu mouky.
  2. Kvásek necháme pracovat v klidu a teple.
  3. Pak přidáme ostatní suroviny a necháme na teplém místě alespoň 30 minut kynout. V průběhu kynutí můžeme ještě dvakrát promíchat.
  4. Po vykynutí odkrajujeme kousky těsta a vytváříme z něj tvary kostí a písmena S.
  5. Dovnitř vždy můžete přidat lžičku povidel nebo zavařeniny.
  6. Potřete rozšlehaným vejcem a posypejte mandlemi.
  7. Nechte péci v troubě na 180 °C dozlatova!

-KU-

Článek je zařazen v: dušičky, Halloween, pečení, svátek
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama