zpět

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.
zpět

Výpočet ascendentu

Pro výpočet svého ascendentu zadejte datum a čas narození.
zpět

Horoskop pro Vás každý týden

Stačí vybrat znamení a zadat Váš email. Jednou týdně vám zašleme horoskop pro vaše znamení.

reklama

návrat zpět

Vyhledávání

Co hledáte?
Smazat

reklama

Italský králík agrodolce

Italský králík agrodolce

Připravte si jemné králičí maso tak, jak ho nejspíš ještě neznáte. Výsledkem velmi neobvyklé kombinace ingrediencí je neskutečně lahodné jídlo, které si oblíbila i známá kuchařka Karolína Kamberská.

reklama

6 porcí
Doba přípravy do 30 minut
Agrodolce znamená sladkokyselý a jde o starý sicilský recept, který v sobě kombinuje zdánlivě nekombinovatelné - maso, ořechy, mandle, čokoládu, cukr, sůl, koření a vinný ocet.
  • králík rozdělený na porce 1 kus (nebo 4 - 6 králičích stehen)
  • hladká mouka 50 g
  • olivový olej 60 ml
  • malá cibule 1 kus
  • česnek 3 stroužky
  • mrkev 1 kus
  • řapíkatý celer 1 řapík
  • slanina (ideálně pancetta) 100 g
  • máslo 2 lžíce
  • jalovec 3 kuličky
  • černý pepř 5 kuliček
  • čerstvý tymián 3 snítky + pár na ozdobu
  • třtinový cukr 1,5 lžíce
  • bílý vinný ocet 60 ml
  • voda 500 ml
  • rozinky 1 hrst
  • vlašské ořechy 1 hrst
  • mandle 1 hrst
  • tmavá čokoláda (50 % kakaa) 20 g
  • sůl a čerstvě mletý pepř

Postup

  1. Porce králíka osolte, opepřete a obalte v mouce. V kastrolu rozehřejte olej, přebytečnou mouku oklepejte a porce masa vkládejte vedle sebe do rozpáleného oleje tak, aby se maso nepřekrývalo. Opečte ho zprudka z obou stran dozlatova (jakmile bude opečené, půjde snadno otočit) a dejte do misky.
  2. Mezitím oloupejte cibuli, česnek a mrkev a nakrájejte vše nadrobno. Celer nakrájejte na plátky, slaninu na proužky. 
  3. V kastrolu s olejem rozehřejte máslo, ztlumte teplotu na střední, vsypte cibuli, česnek, mrkev a celer a opékejte zhruba 5 minut. Když zelenina začne zlátnout, vsypte slaninu. Jalovec rozmáčkněte plochou stranou nože a společně s pepřem a tymiánem vsypte k zeleninovému základu, pocukrujte a promíchejte.
  4. Jakmile se koření rozvoní a cukr začne karamelizovat, vraťte do hrnce maso. Zalijte ho octem a vodou, přiklopte a nechte 45 minut na středním stupni probublávat doměkka.
  5. Rozinky spařte vroucí vodou, ořechy nasekejte nahrubo. Je-li maso měkké, vsypte mandle, rozinky, ořechy a čokoládu rozlámanou na kousky, ztlumte teplotu na nízkou a promíchejte, až se čokoláda rozpustí.

PRIMA TIP:

K italskému králíkovi se hodí italská příloha – buď dušená rýže nebo polenta, hustá kukuřičná kaše. Podávejte ji horkou, nebo ji po uvaření rozetřete na plech do 1cm vrstvy, nechte zchladnout, rozkrájejte na hranolky a opečte je nasucho nebo na olivovém oleji dozlatova.

 

Karolína Kamberská: Každý den je svátek
Autor: archiv nakladatelství Karolína Kamberská: Každý den je svátek

Adventní čas i období svátků se blíží. Pokud si chcete kulinární vrchol roku užít ve velkém stylu, hledejte inspiraci v novém čísle časopisu Prima FRESH, které přináší skoro 80 čerstvých receptů a je právě v prodeji:  

Vánoční číslo časopisu Prima FRESH

Prožijte překrásné sváteční dny a veselou zimu s novým číslem časopisu Prima FRESH

Související témata: králík