Webové stránky skupiny Prima používají cookies k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti. Používáním tohoto webu souhlasíte s užitím cookies v rámci webů skupiny Prima. Více informací
Souhlasím
návrat zpět

Vyhledávání

Co hledáte?
Smazat
zpět

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.
zpět

Výpočet ascendentu

Pro výpočet svého ascendentu zadejte datum a čas narození.

Italský králík agrodolce

Připravte si jemné králičí maso tak, jak ho nejspíš ještě neznáte. Výsledkem velmi neobvyklé kombinace ingrediencí je neskutečně lahodné jídlo, které si oblíbila i známá kuchařka Karolína Kamberská.
14.11.2018
Italský králík agrodolce
6 porcí
Doba přípravy do 30 minut
  • králík rozdělený na porce 1 kus (nebo 4 - 6 králičích stehen)
  • hladká mouka 50 g
  • olivový olej 60 ml
  • malá cibule 1 kus
  • česnek 3 stroužky
  • mrkev 1 kus
  • řapíkatý celer 1 řapík
  • slanina (ideálně pancetta) 100 g
  • máslo 2 lžíce
  • jalovec 3 kuličky
  • černý pepř 5 kuliček
  • čerstvý tymián 3 snítky + pár na ozdobu
  • třtinový cukr 1,5 lžíce
  • bílý vinný ocet 60 ml
  • voda 500 ml
  • rozinky 1 hrst
  • vlašské ořechy 1 hrst
  • mandle 1 hrst
  • tmavá čokoláda (50 % kakaa) 20 g
  • sůl a čerstvě mletý pepř
Agrodolce znamená sladkokyselý a jde o starý sicilský recept, který v sobě kombinuje zdánlivě nekombinovatelné - maso, ořechy, mandle, čokoládu, cukr, sůl, koření a vinný ocet.

Postup

  1. Porce králíka osolte, opepřete a obalte v mouce. V kastrolu rozehřejte olej, přebytečnou mouku oklepejte a porce masa vkládejte vedle sebe do rozpáleného oleje tak, aby se maso nepřekrývalo. Opečte ho zprudka z obou stran dozlatova (jakmile bude opečené, půjde snadno otočit) a dejte do misky.
  2. Mezitím oloupejte cibuli, česnek a mrkev a nakrájejte vše nadrobno. Celer nakrájejte na plátky, slaninu na proužky. 
  3. V kastrolu s olejem rozehřejte máslo, ztlumte teplotu na střední, vsypte cibuli, česnek, mrkev a celer a opékejte zhruba 5 minut. Když zelenina začne zlátnout, vsypte slaninu. Jalovec rozmáčkněte plochou stranou nože a společně s pepřem a tymiánem vsypte k zeleninovému základu, pocukrujte a promíchejte.
  4. Jakmile se koření rozvoní a cukr začne karamelizovat, vraťte do hrnce maso. Zalijte ho octem a vodou, přiklopte a nechte 45 minut na středním stupni probublávat doměkka.
  5. Rozinky spařte vroucí vodou, ořechy nasekejte nahrubo. Je-li maso měkké, vsypte mandle, rozinky, ořechy a čokoládu rozlámanou na kousky, ztlumte teplotu na nízkou a promíchejte, až se čokoláda rozpustí.

PRIMA TIP:

K italskému králíkovi se hodí italská příloha – buď dušená rýže nebo polenta, hustá kukuřičná kaše. Podávejte ji horkou, nebo ji po uvaření rozetřete na plech do 1cm vrstvy, nechte zchladnout, rozkrájejte na hranolky a opečte je nasucho nebo na olivovém oleji dozlatova.

 

Karolína Kamberská: Každý den je svátek
Karolína Kamberská: Každý den je svátek
archiv nakladatelství

Adventní čas i období svátků se blíží. Pokud si chcete kulinární vrchol roku užít ve velkém stylu, hledejte inspiraci v novém čísle časopisu Prima FRESH, které přináší skoro 80 čerstvých receptů a je právě v prodeji:  

Vánoční číslo časopisu Prima FRESH

Prožijte překrásné sváteční dny a veselou zimu s novým číslem časopisu Prima FRESH

Související témata: králík
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama