Karolína Kamberská

Pljeskavica s ovčím sýrem a ajvarem

Moje hodnocení
8x

Pljeskvicu jsme si oblíbili při prázdninových toulkách po Chorvatsku. Placka z mletého masa, lehce pikantní a s překvapivou náplní z ovčího sýra. V Chorvatsku se k pljeskavici podává sýr kajmak, který ale u nás není téměř k sehnání, proto zkuste například kaškaval. A rozhodně nezapomeňte na ajvar, tradiční čalamádu z paprik.

4 porce
30 minut
chorvatská

Suroviny

K podávání

Postup přípravy

  1. Maso promíchejte s najemno nasekanou papričkou, solí a pepřem. Cibule nasekejte najemno nebo nastrouhejte a vmíchejte do masa. Pak ho pořádně propracujte rukama, v masu by neměl zůstat žádný vzduch, aby se směs pěkně spojila a držela pohromadě. Propracované maso dejte na dvě hodiny odpočívat do chladničky.
  2. Po vychlazení si připravte list alobalu, položte ho na prkénko a na jednu polovinu listu vytvořte placičku z masa, velkou asi jako lívanec. Na tuto placičku položte odkrojený plátek sýra (neměl by přesahovat okraje), vytvořte si druhou placku z masa a položte ji přes něj. Zakryjte shora druhou polovinou alobalu a prkénkem pěkně rovnoměrně smáčkněte, aby byla výsledkem placka silná 1 cm, alobal z ní půjde snadno sloupnout. Takto vytvořené placky opékejte z obou stran (nebude to trvat déle než několik minut).
  3. Tradiční přílohou je ajvar dále buď pita, nebo brambory. Skvělý je také salát z pečené jižní zeleniny, např. lilků nebo paprik, grilovaná cherry rajčátka, atd.

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

Karolína Kamberská

Radost podle Karolíny Karolína Kamberská

Karolína Kamberská přichází hned se dvěma novinkami. Tou první je kuchařská kniha , druhou pak start jejího blogu nazvaného Radost podle Karolíny.

Kniha i blog přicházejí současně, protože je spojuje společné téma: „V poslední době se na mě z médií i sociálních sítí valí hromada zpráv, které mě zneklidňují a deprimují. Ale když vylezu před dům, dojdu na náměstí nebo odjedu někam na výlet, potkávám se s naprosto jinou realitou. Ve skutečném světě je mnohem víc radosti ze života, smíchu a bonvivánství. A já chci psát o tom, co přináší do života kouzlo.“

I proto se autorka v knize Každý den je svátek zaměřuje na sváteční recepty, které ale můžete snadno využít kdykoli ve všední den, když se vrátíte v podvečer domů unavení po náročném dni. Karolíniny návody jsou totiž praktické a vařit podle nich zvládnou i začínající kuchařky a kuchaři. 

Přečtěte si také

Recepty