Webové stránky skupiny Prima používají cookies k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti. Používáním tohoto webu souhlasíte s užitím cookies v rámci webů skupiny Prima. Více informací
Souhlasím
návrat zpět

Vyhledávání

Co hledáte?
Smazat
zpět

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.
zpět

Výpočet ascendentu

Pro výpočet svého ascendentu zadejte datum a čas narození.

Pljeskavica s ovčím sýrem a ajvarem

Superjednoduché a rychlé jídlo, na které jsou v jeho domovině na Balkáně náležitě hrdí.
13.10.2018
Pljeskavica s ovčím sýrem a ajvarem
4 porce
Doba přípravy do 30 minut
  • mleté maso (směs různých druhů) 1 kg
  • chilli parička 1 kus
  • sůl 2 lžičky
  • mletý pepř
  • cibule 2 kusy
  • pařený ovčí sýr (např. Kaškaval) 200 g
  • olej na opečení

Na podávání:

  • ajvar jemný
  • chléb pita nebo brambory
  • pečená zelenina apod.
Kouzlo pljeskavice tkví ve výběru dobrého masa. Ideální je směs několika druhů, nejlépe hovězího, telecího, vepřového a jehněčího. A pak také v dokonalých přílohách v podobě chlebových placek či brambor a zeleninové omáčky zvané ajvar.

Postup

  1. Maso promícháme s najemno nasekanou chilli papričkou, solí a pepřem. Cibule nasekáme najemno nebo nastrouháme a vmícháme do masa. Pak ho pořádně propracujeme rukama, v masu by neměl zůstat žádný vzduch, aby se směs pěkně spojila a držela pohromadě. Propracované maso dáme na dvě hodiny odpočívat do chladničky.
  2. Po vychlazení si připravíme list alobalu, položíme ho na prkénko a na jednu polovinu listu vytvoříme placičku z masa, velkou asi jako lívanec. Na tuto placičku položíme odkrojený plátek sýra (neměl by přesahovat okraje), vytvoříme si druhou placku z masa a položíme ji přes něj. Zakryjeme shora druhou polovinou alobalu a prkénkem pěkně rovnoměrně smáčkneme, aby byla výsledkem placka silná 1 cm, alobal z ní půjde snadno sloupnout.
  3. Připravené placky potřeme olejem a opečeme je z obou stran nejlépe na grilovací pánvi (nebude to trvat déle než několik minut).
  4. Tradiční přílohou je ajvar dále buď pita, nebo brambory. Skvělý je také salát z pečené jižní zeleniny, např. lilků nebo paprik, grilovaná cherry rajčátka, atd.
TIP: Pokud budete chtít placky opéct na grilu, zabalte je raději do alobalu, aby se maso moc nevysušilo a zůstalo šťavnaté.
Související témata: mleté maso
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama