Recepty Zdeňka Pohlreicha na dokonalé menu pro zamilované

Máme pro vás rozepsané recepty na kompletní menu včetně drinku, které se skvěle hodí pro romantickou večeři ve dvou. Třeba na svatého Valentýna? Naučte se gazpacho, tempuru či jehněčí na marocký způsob. Když ne vám, tak čokoládovému dortíku s pomerančovým kompotem na závěr podlehne každý.

POLÉVKA GAZPACHO

Suroviny:

4 vyzrálá rajčata 1/2 cukety 1/2 salátové okurky 4 plátky touastového chleba 1 cibule 2 stroužky česneku vinný ocet olivový olej bazalka mletý římský kmín sůl pepř

Postup: Rajčata zbavte jádřince a nakrájejte. Vložte do mixéru spolu s nakrájenou cibulí, česnekem, cuketou, okurkou, bazalkou a touastovým chlebem zbaveným kůrek. Zakápněte vinným octem, olivovým olejem a dokořeňte římským kmínem, solí a pepřem. Všechny suroviny zpracujte v mixéru. V případě potřeby dokořeňte, nechte ideálně hodinu vychladit, pokapejte olivovým olejem, ozdobte lístky bazalky a podávejte.

KREVETOVÁ TEMPURA

Suroviny:

krevety bílá ředkev 1 vejce škrob tempurová mouka rostlinný olej led na omáčku: miso pasta sójová omáčka

voda

Postup: V malém kastrůlku přiveďte vodu k varu, nechte v ní povařit lžíci miso pasty, promíchejte, přidejte trochu sójové omáčky a odstavte.

Ve woku nechte rozehřát olej a mezitím si připravte těstíčko: v misce rozšlehejte vejce, přidejte lžičku škrobu, mouku a na závěr rozdrcený led. Krevety očistěte, nakrojte na několika místech a osolte.

Obalte v těstíčku a jen na pár vteřin smažte v oleji. Krevety nechte okapat na papírovém ubrousku, pak je přendejte na talíř a podávejte s omáčkou a nastrouhanou bílou ředkví.

JEHNĚČÍ NA MAROCKÝ ZPŮSOB S RATATOUILLE

Suroviny:

jehněčí hřbet vývar 1 lžíce medu rozmarýn máta kmín mletý římský kmín 1 kulička nového koření bobkový list celá skořice pepř sůl olivový olej na ratatouille: 1 červená paprika 1 žlutá paprika 1/2 cukety 2 plátky lilku konzervovaná rajčata 1 cibule 1 stroužek česneku snítka tymiánu 1 dcl bílého vína sůl pepř olivový olej

Nejdříve si připravte marinádu: pánev rozehřejte a nechte na ní opražit kmín, nové koření, bobkový list a celou skořici. Skořici dejte stranou a zbytek přesypte do hmoždíře. Přidejte mletý římský kmín, rozmělněte a nakonec vmíchejte lžíci medu.

Maso očistěte, opepřete a osolte. Vložte na rozehřátý olej, nejdříve stranou, kde je víc masa. Přidejte snítku rozmarýnu. Opečte ze všech stran a vložte do trouby předehřáté na 160 stupňů. Vyndejte z trouby, potřete marinádou a ještě na chvíli nechte dopéct.

Na druhé pánvi rozehřejte olivový olej a orestujte nakrájenou cibuli. Pak postupně přidejte nasekaný česnek, papriky, cuketu a lilek. Osolte, opepřete, přidejte snítku tymiánu, rajčata, zalijte vínem a nechte chvíli restovat.

Maso vyndejte z trouby, odložte na alobal, posypte čerstvou mátou, zabalte a nechte odpočinout. Vypečenou šťávu zalijte vývarem a nechte povařit.

Jehněčí nakrájejte na kotlety a podávejte spolu s ratatouille a šťávou.

ČOKOLÁDOVÝ DORTÍK S POMERANČOVÝM KOMPOTEM

Suroviny:

hořká čokoláda 50 g hladké mouky 50 g hnědého cukru + cukr na vysypání formiček 3 vejce vlašské ořechy kapka brandy máslo na vytření formiček sůl na kompot: 2 pomeranče 1 limeta meduňka 2 lžíce cukru

K bílkům přidejte špetku soli a vyšlehejte sníh. Ke žloutkům přisypte hnědý cukr a opět vyšlehejte. Vmíchejte hladkou mouku, nasekané ořechy, kapku brandy a čokoládu, kterou jste nechali rozpustit ve vodní lázni. Nakonec pomalu vmíchejte ušlehaný sníh. Formičky vytřete máslem a vysypte cukrem. Přelijte do nich těsto, vložte na plech a pečte při 180 stupních 10 minut.

Teď si připravte pomerančový kompot: pomeranče oloupejte a kůru zbavte bílé dužiny.

Z pomeranče vykrájejte měsíčky, ze zbytku vymačkejte šťávu do kastrůlku, přidejte část kůry, limetovou šťávu a cukr a nechte povařit. Nakrájené měsíčky přelijte šťávou a na závěr přimíchejte nakrájené lístky meduňky.

Dortíky vyndejte z trouby, vyklopte, ozdobte pomerančovým kompotem a talíř polijte lžící šťávy.

BITTERSWEET BLOOM

Suroviny:

minerální voda šťáva z grapefruitů grenadina růžová voda citronová šťáva grapefruit na ozdobu růžové lístky na ozdobu

Postup: Do džbánu nasypte led a zalijte grapefruitovou šťávou, grenadinou, růžovou vodou a citronovou šťávou. Dolijte minerálkou, promíchejte a nalijte do sklenic s ledem. Ozdobte kolečky grapefruitu a růžovými lístky. Můžete podávat.

Autor receptů: Zdeněk Pohlreich


Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 19. 4. 2024

Berani, dnes bude ve vzduchu vládnout lehkovážná, téměř bláznivá energie. Vesmír vás vybízí, abyste se vzdali železného sevření seznamu povinností a trochu se pobavili. Představte si všechen tlak, který na sebe vyvíjíte, jako kouli na noze, kterou je třeba uvolnit. Není důvod brát se neustále tak vážně.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.