Cheesecake: Dokonalý koláč do vedra
Cheesecake si můžete udělat přesně podle své chuti Zdroj: archiv
Mnozí ho považují za nejdokonalejší moučník na světě. Možná. Je pravda, že kdo ho jednou ochutnal, bude se k němu vracet už pořád. Jeho chuť se totiž od klasických moučníků, na které jsme v našich krajích zvyklí, liší.
Jinou chuť dodává cheesecaku právě sýr, podle kterého dostal tenhle dort nebo, chcete-li koláč, své jméno.
Možná si říkáte, proč dávat do dortu sýr. No tak právě v tom je ten vtip. Je to něco podobného, jako když do guláše přidáte kousíček čokolády, do čokolády kousek chilli nebo když kuře potřete při pečení medem. Taková malá drobnost, která z původně „obyčejného“ jídla udělá něco extra.
Kde se vlastně cheesecake vzal? Jedna z verzí je, že si na něm pochutnávali už Řekové na olympijských hrách v roce 776 př. n. l. Ale možná vznikl už mnohem dříve, a to 2000 let př. n. l. Nicméně ten cheesecake, jak ho známe dnes, se proslavil až okolo roku 1900 v New Yorku. Za tvůrce původního receptu se prohlašuje rodina Arnolda Reubena, majitele legendárního Turf Restaurantu na 49. Avenue. V té době ale dort se sýrovou náplní pekla snad každá restaurace a dnes existuje v mnoha různých verzích.
Než začnete s pečením, přečtěte si pár užitečných rad:
• Základem každého cheesecaku by měl být sýr, jinak to není cheesecake. Existují sice verze s tvarohem, pak ale cheesecake nikdy nebude chutnat tak, jak má. Pokud vám ingredience připadají moc drahé nebo tučné, nahraďte je tvarohem jen částečně.
• Chuť cheesecaku můžete změnit výběrem jiného druhu krémového sýru nebo třeba sušenek, které použijete na korpus.
• Na pečení použijte nejlépe dortovou rozevírací formu, protože cheesecake je sice hutný, ale křehký, a nemůžete ho jednoduše vyklopit z formy jako obyčejný koláč.
• Je dobré přidat do trouby i nádobu s vodou (pokud cheesecake nepečete přímo ve vodní lázni), aby zůstal hezky vláčný.
• Upečený cheesecake byste měli nechat asi hodinu ve vypnuté troubě. Proto je dobré nenechat náplň při pečení úplně ztuhnout. O to se postará zbytkové teplo. Teprve pak nechte cheesecake vychladnout při pokojové teplotě a pak ho dejte dobře vychladit do lednice, nejlépe do druhého dne.
• Cheesecake dokonale ladí s nejrůznějším ovocem. Můžete ho přidat do náplně, udělat jím mramorování (viz náš druhý recept), nasypat ho na vychlazený cheesecake, udělat z něj polevu nebo ho zalít želé. Je to jen na vás, jak si cheesecake ozdobíte. Ale chutnat vám bude i samotný.
Citronový cheesecake
Foto: L. A. CREATIVE FOOD/ Foodstyling Klára Zíková
Co budete potřebovat:
Na korpus:
- 150 g hladké mouky
- 55 g krupicového cukru
- 100 g másla nakrájeného na kousky
Na náplň:
- 330 g plnotučného tvarohu
- 500 g ricotty
- 4 vejce
- 295 g krupicového cukru
- 60 ml citronové šťávy
- 2 lžíce najemno nastrouhané citronové kůry
- 1/2 lžičky vanilkového extraktu
- 1 a 1/2 lžíce kukuřičného škrobu
- 1 a 1/2 lžíce vody
Kromě toho:
- 250 ml ušlehané smetany na potření7
- letní ovoce na ozdobení
1. Mouku, cukr a máslo promíchejte v míse na drobenku. Pomocí obrácené lžíce ji umačkejte na dno rozevírací koláčové formy o průměru 20 cm vyložené pečicím papírem a pečte 30 minut v troubě vyhřáté na 150 °C, až vznikne světle zlatá krusta.
2. V robotu prošlehejte tvaroh, ricottu, vejce, cukr, citronovou šťávu a kůru dohladka. Škrobovou moučku promíchejte s vodou a pak zatřete do tvarohu.
3. Krém nalijte na korpus ve formě, vše vraťte zpátky do trouby a pečete 1 hodinu 10 minut nebo až náplň lehce zezlátne a zpevní. Pak troubu vypněte, koláč nechte úplně vychladnout v troubě a pak ho dejte na 1 hodinu do ledničky. Před podáváním ho potřete šlehačkou a podle chuti i ozdobte ovocem.
Malinové mini cheesecaky
Foto: cookingclassy.com
Co budete potřebovat:
Na korpus:
- 3/4 hrnku rozdrcených celozrnných sušenek (1 hrnek = 250 ml)
- 2 lžíce rozpuštěného másla
- 1 lžíci cukru
Na náplň:
- 100 g čerstvých malin
- 1 lžíci + 3/4 hrnku cukru
- 450 g krémového sýru (lučiny nebo žervé)
- špetku soli
- 1/2 lžičky mandlového extraktu
- 2 vejce
Na ozdobení:
- čerstvou mátu a maliny
1. Sušenky smíchejte s máslem a cukrem. Formičky na 16 muffinů vyložte papírovými košíčky, do každé dejte lžíci připravené hmoty a umačkejte ji na dno (použijte třeba dno menší skleničky). Formičky dejte na 5 minut do trouby vyhřáté na 165 °C a pak je nechte vychladnout.
2. Maliny rozmixujte se lžící cukru a propasírujte přes jemné síto, abyste je zbavili semínek.
3. Sýr vyšlehejte elektrickým šlehačem, zašlehejte do něj zbylý cukr, sůl, mandlové aroma a nakonec do krému jedno po druhém důkladně vešlehejte vejce. Sýrovou náplň rozdělte do košíčků s předpečeným korpusem. Na povrch každého dejte malou lžičku rozmixovaných malin a pomocí špejle nebo párátka maliny lehce promíchejte se sýrovou náplní, abyste vytvořili mramorování.
4. Dortíčky vraťte zpět do trouby a pečte asi 20 minut, až náplň ztuhne. Hotové dortíčky nechte vychladnout a pak je ještě nechte důkladně vychladit alespoň 4 hodiny v lednici. Před podáváním je ozdobte čerstvou mátou a případně i malinami.
Cheesecake s rybízem
Foto: Yummy Image
Co budete potřebovat:
- 250 sušenek Bebe
- 25 g cukru
- špetku mleté skořice
- 50 g drcených mandlí
- 100 g másla
- 1 malý bílek
Na náplň:
- 500 g lučiny bez příchuti
- 250 g smetany
- 100 g zakysané smetany
- 100 g cukru
- 4 sáčky vanilkového cukru
- 2 vejce
- 2 žloutky
- 1 lžíci mandlového likéru Amaretto
- trochu vanilky na dochucení
Na dokončení:
- 1 sáček červeného cukrárenského želé v prášku
- 2–3 lžíce cukru
- 300 g červeného rybízu
1. Sušenky rozdrťte (třeba v igelitovém sáčku pomocí válečku), smíchejte s cukrem, skořicí a drcenými mandlemi. Přidejte máslo a bílek a vše důkladně propracujte na hladkou hmotu, kterou naplňte vhodnou dortovou formu vymazanou máslem. Hmotu důkladně umačkejte prsty po celém dně i okrajích formy, vložte do trouby vyhřáté na 180 °C, krátce zapečte (jen několik minut) a nechte vychladnout.
2. Mezitím v míse rozmíchejte lučinu se smetanou, přidejte zakysanou smetanu, oba druhy cukru, vejce a žloutky a krém ochuťte amarettem a vanilkou. Nalijte ho na vychladlý korpus ve formě a povrch uhlaďte. Formu zvenku dobře utěsněte (nejlépe pomocí alobalu), postavte do pekáčku naplněného vodou tak, aby sahala do poloviny výšky formy, vše vložte do trouby vyhřáté na 110–120 °C a v této vodní lázni pečte asi 40 minut. Během pečení pokud možno troubu neotevírejte, aby krém neklesl. Že je cheesecake hotový, poznáte poklepáním lžící na bok formy – náplň by se měla přitom třást jako želé. Hotový cheesecake nechte vychladnout v troubě, pak ho zakryjte alobalem a uložte do druhého dne v lednici.
3. Z práškového želé, cukru a vody uvařte želé podle návodu na obalu. Vmíchejte do něj omyté kuličky rybízu, nechte ho asi 10 minut prochladnout a pak ho naneste lžící na vychladlý dort – naneste vždy tenčí vrstvu, nechte ji chvilku ztuhnout a pak pokračujte s další vrstvou. Hotový dort nechte dobře ztuhnout v chladu.
-ak-