Prima maminka

12. května 2015 04:35

Anna Kopečková

Rajčata na grilu 3x jinak

Na grilování je fajn, že nepotřebujete žádné složité ingredience a pokud netrváte na pořádném kusu masa, klidně vystačíte i se zeleninou. Taková červená rajčata opečená na grilu jsou fantastická. Stačí vám k nim třeba jen kousek chleba a máte dokonalou teplou večeři.

Proč čekat na víkend, když je venku hezky už teď a večery s pohledem na zapadající slunce přímo lákají k tomu, abyste vyndali gril a trochu ho rozžhavili. A jestli k tomu nemáte dost místa, k opečení rajčat vám dobře poslouží i stolní gril nebo případně gril v troubě (pokud se obejdete bez typické kouřové vůně).

Chcete vědět, jak připravuje rajčata Velký šéf? Na přípravu delikatesy v pořadu Rozpal to, šéfe!, mu stačilo jen pár surovin - kromě rajčat toastový chleba, bylinky, sůl a ..... olivový olej, který používá Zdeněk Pohlreich velkoryse, protože ho má RÁD. A nutno říct, že v tomto případě to vůbec není na škodu. Naopak. Podívejte se na video v úvodu článku, ať víte, jak se to celé dělá (šéf používá jeden trik se solí), a na konci se můžete seznámit i s dvěma pejsky. U Pohlreichů dostávají jména vždy podle nějakého jídla.

A co si z rajčat můžete ještě udělat?

Grilovaná rajčátka s ricottou

Foto: whiteonricecouple.com

Co budete potřebovat:

• 3 lžíce olivového oleje

• 1 lžičku worcesterské omáčky

• 2 stroužky česneku

• asi 450 g cherry rajčátek

• mletý pepř a sůl

• 1 střední bagetu (světlou nebo tmavou)

• 1 kelímek sýru Ricotta

1. Připravte si 10 – 12 bambusových špejlí a namočte je na 30 minut do vody, aby se na grilu nepřipalovaly.

2. V míse smíchejte olej s worcesterem a prolisovaným česnekem a nechte stát asi 15 minut. Přidejte omytá rajčátka, dobře je v marinádě obalte a napíchněte po čtyřech nebo pěti na bambusové špejle. Každý špíz lehce osolte a opepřete, rozložte je na mřížku grilu a na mírnějším žáru opékejte asi 3 – 4 minuty z každé strany.

3. Bagetu nakrájejte na plátky a potřete je z jedné strany zbylou marinádou (pokud je jí málo, přimíchejte ještě trochu oleje). Rozložte je potřenou stranou dolů na gril a krátce je opečte dokřupava.

4. Na opečené plátky rozetřete ricottu, lehce ji osolte, případně opepřete, přidejte grilovaná rajčátka a ihned podávejte.

TIP: Zkuste místo ricotty čerstvý kozí sýr.

Grilovaný rajčatový salát

Foto: Profimedia

Co budete potřebovat:

• 4 středně velká rajčata

• 3 stroužky česneku

• 2 lžičky tekutého medu

• 1 - 2 lžíce olivového oleje

• 2 lžičky bazalkového octa (nebo vinného)

• mletý pepř a sůl

• 1 lžíci nasekané petrželky

1. Omytá a osušená rajčata rozkrojte na půlky a položte řeznou plochou nahoru na grilovací mřížku. Pod mřížku umístěte plech, aby šťáva nekapala do ohně. Na rajčata dejte tenké plátky česneku a pokapejte je medem a větší částí octa a oleje. Osolte je, opepřete a nad velmi mírným ohněm grilujte zvolna do světlehněda (na vnější straně by měla být lehce hnědá, ale stále pevná).

2. Ke konci grilování posypte rajčata nasekanou petrželkou a pokapejte zbylým olejem a octem.

3. Před podáváním nechte rajčata vychladnout na pokojovou teplotu nebo je podávejte studená, třeba na opečené bagetě nebo jako přílohu k masu.

Grilujete rádi? Rozpalte to s novou kuchařkou Zdeňka Pohlreicha! Je praktická, přehledná a nabitá skvělými recepty, které budete chtít vyzkoušet.

Podobné články

Mohlo by se vám taky líbit:

Sdílejte článek

Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 19. 4. 2024

Berani, dnes bude ve vzduchu vládnout lehkovážná, téměř bláznivá energie. Vesmír vás vybízí, abyste se vzdali železného sevření seznamu povinností a trochu se pobavili. Představte si všechen tlak, který na sebe vyvíjíte, jako kouli na noze, kterou je třeba uvolnit. Není důvod brát se neustále tak vážně.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.