Webové stránky skupiny Prima používají cookies k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti. Používáním tohoto webu souhlasíte s užitím cookies v rámci webů skupiny Prima. Více informací
Souhlasím
návrat zpět

Vyhledávání

Co hledáte?
Smazat
zpět

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.
zpět

Výpočet ascendentu

Pro výpočet svého ascendentu zadejte datum a čas narození.
Reklama
Reklama

Delikatesa jménem hummus: Je nejen velmi chutný, ale i zdravý a variabilní

Co je vlastně hummus (někdy taky hommus)? Toto nepříliš lichotivé označení má lákavý pokrm, jehož rodištěm je Blízký východ. Najdeme ho v tradičním jídelníčku jak Egypťanů, tak Izraelců, Turků, Libanonců, Palestinců a dalších národností. Svoji oblibu si ale bez přehánění získal po celém světě, včetně našich končin.
Vydáno: 19.06.2019
Delikatesa jménem hummus: Je nejen velmi chutný, ale i zdravý a variabilní
Autor: iStock Delikatesa jménem hummus: Je nejen velmi chutný, ale i zdravý a variabilní
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

Pro co je oceňovaný?

„Hummus je připravován z uvařené cizrny a je tedy výborným zdrojem rostlinného proteinu a vlákniny. Jeho konzumací navodíte pocit sytosti a doplníte tělu potřebné bílkoviny. Velmi často je konzumován s arabským pita chlebem a ten, pokud je připraven z celozrnné mouky, tak dohromady vytvoří tzv. kompletní bílkovinu. Znamená to, že organismu dodáte bílkovinu obsahující všechny důležité esenciální aminokyseliny, které si tělo neumí samo vytvořit a musíte je dodat stravou,“ říká Martin Fuchs ze společnosti Extrudo Bečice, která vyrábí luštěninové směsi, jako je právě cizrnový hummus.

I proto se hummus s celozrnným pečivem často objevuje v jídelníčku vegetariánů. Studie dále ukázaly pozitivní vliv cizrny na hladinu cholesterolu, hypertenzi a kardiovaskulární činnost. Cizrna v kombinaci s česnekem má i protizánětlivé účinky. Vysoký obsah vlákniny v cizrně prospěje i vašemu zažívacímu traktu a zbaví ho nečistot. V neposlední řadě, obsažený škrob, který není nic jiného než komplexní sacharid, zásobuje tělo energií po delší dobu, než kdybyste jedli potraviny složené z jednoduchých cukrů (např. bílé pečivo, těstoviny, brambory apod.).

Jak ho připravit a s čím ho podávat

Základními surovinami pro přípravu hummusu je cizrna, sůl a kvalitní olej, který ho zjemní. Pak se dle chuti dochucuje bílou sezamovou pastou, kořením (červená paprika, chilli, česnek, pepř, římský kmín), bylinkami (petržel, koriandr), zeleninou (avokádo, řepa, hrášek, špenát, sušená rajčata, mrkev, paprika, olivy), citronovou šťávou, ořechy a semínky (piniové, lněná, sezamová). Existují i recepty, kdy se hummus zjemňuje jogurtem či smetanou. „Receptů na jeho přípravu existuje velmi mnoho a stejně tak si jej můžete vychutnat na mnoho způsobů. Jako dip k čerstvé zelenině či nachos, s chlebem jako pomazánku, jako přílohu např. k rybám, mletým masovým kuličkám či falafelu, nebo i jako součást salátu. Hummusem se dají dokonce i zahušťovat omáčky.

Různé varianty hummusu
Autor: iStock Různé varianty hummusu

Hodně lidí odradí při vaření domácího hummusu přípravná fáze, a to namáčení cizrny přes noc a její vaření. Lze si to samozřejmě usnadnit, a to třeba použitím sušené směsi, kterou jsme vyvinuli ve spolupráci s libanonským šéfkuchařem. Ta obsahuje cizrnu, kukuřičnou krupičku, česnek, sůl a kyselinu citronovou. Směs máme i v bio kvalitě,“ dává tip Martin Fuchs z Extrudo Bečice. Další možností je použít cizrnu konzervovanou, která se už nemusí namáčet ani vařit, stačí ji propláchnout vodou.

6 zajímavostí o hummusu

  • Hummus pochází z arabského slova himmas, které odkazuje na cizrnu.
  • Konzumací hummusu povzbudíte sexuální chuť a potenci.
  • Chcete-li si pro vychutnání hummusu pustit stylový film, tak zhlédněte dokumentární snímek „Make Hummus Not War“. Film se zaobírá myšlenkou, zda by láska k hummusu nemohla být řešením míru na Blízkém východě.
  • Cizrnu byste měli před vařením namočit na několik hodin do vody (nejlépe přes noc) a tu posléze slít a uvařit v nové vodě. Tak ji nejen změkčíte, ale učiníte ji stravitelnější.
  • Po uvaření a zchladnutí můžete cizrnu promnout v dlani a zbavit ji tak slupky. Následným rozmixováním získáte velmi jemnou strukturu hummusu bez stop slupek. Oloupáním slupek odstraníte také zdroj nadýmavých látek a tedy příčinu plynatosti. Pro osoby s citlivým trávicím traktem je to dobrá cesta k bezproblémovému použití luštěnin ve svém jídelníčku.
  • Hummus je náchylný k množení mikroorganismů. Chcete-li mít jistotu čerstvého hummusu, připravte si ho doma. Zakoupením zakonzervované cizrny nebo sušené směsi na přípravu hummusu (Hummus Crispins) si přípravu velmi usnadníte.

2x recept pro vás:

HUMMUS Středozemní variace

Hummus středozemní variace
Autor: archiv Extrudo Hummus středozemní variace

Co budete potřebovat:

  • 1 balení směsi Hummus Crispins – 200 g rozmixované s 600 ml studené vody
  • 60 g sezamové pasty tahini
  • sušená rajčata v oleji
  • pokrájené olivy nebo ančovičky či kapary
  • hoblinky parmazánu
  • bylinkové pesto
  • křupavou bagetu
  • čerstvá rajčata a rukolu na dozdobení

Postup:

Do směsi Hummus Crispins přidejte 600 ml studené vody a suroviny rozmixujte tyčovým mixerem. Přidejte sezamovou pastu a opět rozmixujte. Do vzniklého hummusu zamíchejte pokrájené olivy a sušená rajčata nebo můžete vyzkoušet kapary či ančovičky. Tyto přísady dokážou spolu s kvalitním olivovým olejem ve spojení s cizrnou vykouzlit úžasnou kompozici, která se hodí jako dip ke grilu nebo do rozličných bagetek a chuťovek. Výborně vše doladí jednoduché bylinkové pesto připravené rozmixováním bylinek spolu s trochou česneku a soli v olivovém oleji. Pokud hummus doplníte strouhaným parmazánem nebo jiným tvrdým sýrem, posílíte jeho výživovou hodnotu téměř k dokonalosti.

Článek je zařazen v: hummus, cizrna, vláknina, proteiny, bylinky
Reklama