zpět

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.
zpět

Výpočet ascendentu

Pro výpočet svého ascendentu zadejte datum a čas narození.
zpět

Horoskop pro Vás každý týden

Stačí vybrat znamení a zadat Váš email. Jednou týdně vám zašleme horoskop pro vaše znamení.
návrat zpět

Vyhledávání

Co hledáte?
Smazat
Krémová kuřecí polévka

Krémová kuřecí polévka

Pokud toužíte po něčem dobrém, co vás pohladí na těle i na duši, uvařte si poctivou krémovou polévku z kuřecího masa. Tahle je navíc vylepšená bílým vínem. Tomu prostě nemůžete odolat. Ozdobte si jednotlivé porce jedlými květy a zima a pošmourné počasí budou rázem pryč.

reklama

4 porce
Doba přípravy do 30 minut

Není pochyb o tom, že poctivý kuřecí vývar je lék. A nejen na chřipku nebo kocovinu. Zkuste pro tentokrát vyměnit oblíbenou českou klasiku za něco trochu jiného.

Vývar jako základ samozřejmě zůstává, ovšem vylepšený o několik dalších chutných a voňavých ingrediencí.

Výsledkem je hustá krémová polévka, která vám v zimním období vrátí energii i dobrou náladu.  

  • kuřecí stehna 1 kg
  • suché bílé víno 350 ml
  • cibule 2 ks
  • řapíkatý celer 4 ks
  • pórek 1 ks
  • tymián 1 snítka
  • bobkový list 4 ks
  • nové koření 4 kuličky
  • hladká mouka 45 g
  • smetana ke šlehání 300 ml
  • sůl
  • pepř
  • olej

Postup

  1. Kuřecí stehna omyjte, osušte, osolte a opepřete. V hrnci rozpalte olej a kuřecí stehna na něm orestujte ze všech stran dozlatova.
  2. Zlatavé maso podlijte bílým vínem a nechte ho prudce svařit, aby se vypařil alkohol. Přidejte asi 1,5 litru vody a vložte očištěnou a na kousky nakrájenou zeleninu (cibuli, řapíkatý celer, petržel a pórek).
  3. Do hrnce přidejte tymián, bobkové listy, nové koření, polévku osolte, přiveďte k varu a vařte asi 50 minut.
  4.  Když je kuře měkké, polévku odstavte a nechte lehce vychladnout. Vyjměte maso, bylinky a koření. Maso oberte, asi 150–200 g vraťte do polévky a rozmixujte ji tyčovým mixérem.
  5. Mouku důkladně rozmíchejte ve smetaně, zamíchejte do polévky, přiveďte opět k varu a povařte do zhoustnutí. Pokud se z mouky utvoří hrudky, můžete polévku ještě rozmixovat.
  6. Zbylé maso natrhejte na menší kusy a vraťte do hotové polévky. Před podáváním můžete do polévky přidat ještě čerstvé lístky tymiánu.
PRIMA TIP: Polévka nemá příliš výraznou barvu. Zkuste ji na talíři ozdobit barevnými jedlými květy. Výborné jsou například macešky, které právě teď seženete v květinářstvích nebo i hobbymarketech.