Webové stránky skupiny Prima používají cookies k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti. Používáním tohoto webu souhlasíte s užitím cookies v rámci webů skupiny Prima. Více informací
Souhlasím
návrat zpět

Vyhledávání

Co hledáte?
Smazat
zpět

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.
zpět

Výpočet ascendentu

Pro výpočet svého ascendentu zadejte datum a čas narození.

Krémová kuřecí polévka

Pokud toužíte po něčem dobrém, co vás pohladí na těle i na duši, uvařte si poctivou krémovou polévku z kuřecího masa. Tahle je navíc vylepšená bílým vínem. Tomu prostě nemůžete odolat. Ozdobte si jednotlivé porce jedlými květy a zima a pošmourné počasí budou rázem pryč.
07.08.2018, Martina Hrušková
Krémová kuřecí polévka
4 porce
Doba přípravy do 30 minut
  • kuřecí stehna 1 kg
  • suché bílé víno 350 ml
  • cibule 2 ks
  • řapíkatý celer 4 ks
  • pórek 1 ks
  • tymián 1 snítka
  • bobkový list 4 ks
  • nové koření 4 kuličky
  • hladká mouka 45 g
  • smetana ke šlehání 300 ml
  • sůl
  • pepř
  • olej

Není pochyb o tom, že poctivý kuřecí vývar je lék. A nejen na chřipku nebo kocovinu. Zkuste pro tentokrát vyměnit oblíbenou českou klasiku za něco trochu jiného.

Vývar jako základ samozřejmě zůstává, ovšem vylepšený o několik dalších chutných a voňavých ingrediencí.

Výsledkem je hustá krémová polévka, která vám v zimním období vrátí energii i dobrou náladu.  

Postup

  1. Kuřecí stehna omyjte, osušte, osolte a opepřete. V hrnci rozpalte olej a kuřecí stehna na něm orestujte ze všech stran dozlatova.
  2. Zlatavé maso podlijte bílým vínem a nechte ho prudce svařit, aby se vypařil alkohol. Přidejte asi 1,5 litru vody a vložte očištěnou a na kousky nakrájenou zeleninu (cibuli, řapíkatý celer, petržel a pórek).
  3. Do hrnce přidejte tymián, bobkové listy, nové koření, polévku osolte, přiveďte k varu a vařte asi 50 minut.
  4.  Když je kuře měkké, polévku odstavte a nechte lehce vychladnout. Vyjměte maso, bylinky a koření. Maso oberte, asi 150–200 g vraťte do polévky a rozmixujte ji tyčovým mixérem.
  5. Mouku důkladně rozmíchejte ve smetaně, zamíchejte do polévky, přiveďte opět k varu a povařte do zhoustnutí. Pokud se z mouky utvoří hrudky, můžete polévku ještě rozmixovat.
  6. Zbylé maso natrhejte na menší kusy a vraťte do hotové polévky. Před podáváním můžete do polévky přidat ještě čerstvé lístky tymiánu.
PRIMA TIP: Polévka nemá příliš výraznou barvu. Zkuste ji na talíři ozdobit barevnými jedlými květy. Výborné jsou například macešky, které právě teď seženete v květinářstvích nebo i hobbymarketech.
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama