zpět

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.
zpět

Výpočet ascendentu

Pro výpočet svého ascendentu zadejte datum a čas narození.
zpět

Horoskop pro Vás každý týden

Stačí vybrat znamení a zadat Váš email. Jednou týdně vám zašleme horoskop pro vaše znamení.

reklama

návrat zpět

Vyhledávání

Co hledáte?
Smazat

reklama

Polévka z medvědího česneku

Polévka z medvědího česneku

Sezóna medvědího česneku se blíží a polévka z této zdravé jarní suroviny je famózní. Zkuste si ji uvařit podle receptu Romana Vaňka.

reklama

4 porce
Doba přípravy do 30 minut
  • medvědí česnek 60 g
  • kuřecí nebo zeleninový vývar 500 ml
  • suché bílé víno 100 ml
  • cibule oloupaná 40 g
  • máslo 60 g
  • smetana, smetana ke šlehání (min. 31%) 600 ml
  • brambora uvařená 1 kus
  • mletý muškátový oříšek špetka
  • sůl

Postup

  1. Cibuli najemno nakrájíme. Bramboru nakrájíme na větší kousky. V kastrolu na středním ohni rozehřejeme 30 g másla, přidáme cibuli a za častého míchání ji necháme zesklovatět. Přilijeme víno a necháme ho zcela odvařit. Přilijeme vývar a přivedeme k varu. Přidáme medvědí česnek, smetanu, uvařenou bramboru, muškátový oříšek a 1 lžičku soli.
  2. Polévku opět necháme přijít k varu a vaříme 1 minutu. Ještě horkou polévku rozmixujeme tyčovým mixérem a přecedíme přes jemné síto. Polévku dle potřeby dochutíme solí.
  3. V pánvi na vyšším ohni rozpálíme zbylé máslo. Jakmile začne lehce zlatavě pěnit, pánev odstavíme a tímto máslem, které získalo lehkou oříškovou chuť, dochutíme polévku v talíři.

TIPY: 

  • Víno použijte vždy suché. Třeba Ryzlink vlašský nebo Rulandské bílé.
  • Můžete použít i mražený medvědí česnek. V tom případě ho budete po rozmrznutí potřebovat 110 g.
  • Polévku můžete ještě horkou vlít do mixéru a rozmixovat. Vařená brambora polévku lehce zahustí.
Polévka z medvědího česneku
Autor: Roman Vaněk Polévka z medvědího česneku

Poctivé sezónní suroviny seženete například na Rohlíku (www.rohlik.cz), kde se rozhodli březen zasvětit českým farmářům. Po celý měsíc tak nabízejí spoustu farmářských produktů za ceny těch běžných, abyste je mohli vyzkoušet a zjistit, jak dobré jsou.

Související témata: polévka, medvědí česnek