10 potravin, které se vyplatí mít stále v kuchyni
12 potravin, které se vyplatí mít doma Zdroj: Thinkstock
10 potravin, které se vyplatí mít stále v kuchyni
Když se vracíte unavení z práce, bývá těžké dát dohromady všechno, co budete potřebovat na přípravu večeře, případně i snídaně nebo svačiny. Proto je dobré mít doma stále pár surovin, z kterých vždycky vykouzlíte nějaké dobré jídlo.
Vejce
Vejce 12 Zdroj: Thinkstock
Stačí je smíchat s nakrájenou zeleninou a udělat z nich na pánvi omeletu nebo je uvařit natvrdo a přidat do zeleninového salátu. Se svými 70 kaloriemi, 6 gramy bílkovin a více než 15 různými vitamíny a minerály, které jedno vejce obsahuje, se vyplatí mít aspoň pár vajíček stále v lednici.
Řecký bílý jogurt
Řecký bílý jogurt 12 Zdroj: Thinkstock
Je skvělý k snídani, když ho přidáte do smoothie nebo smícháte s vločkami, ořechy či ovocem, můžete z něj připravit dip se zeleninou k svačině, nebo když vás bude honit mlsná, dají se z něj vyrobit skvělé dezerty. Stačí ho smíchat s ovocem (nakrájeným nebo rozmixovaným), medem a rozpuštěnou želatinou a nechat ztuhnout ve formičkách. Navíc díky němu svému jídelníčku dodáte zdravé bílkoviny a vápník.
Kuřecí nebo krůtí prsa
Kuřecí prsa 12 Zdroj: Thinkstock
Dietní maso bohaté na bílkoviny se hodí vždy, když budete chtít udělat rychlou večeři. Kupte si chlazená prsa, nakrájejte je na řízky, rozdělte na menší porce a zamrazte. Vždy budete mít po ruce jen tolik masa, kolik potřebujete.
Vývar
Vývar 12 Zdroj: Thinkstock
Poctivý vývar využijete do spousty jídel. Stačí uvařit silný domácí vývar a zmrazit ho v tvořítkách na led. Poslouží vám jako základ téměř všech omáček, využijete ho při vaření krémových polévek a v mnoha masových nebo zeleninových receptech jím můžete nahradit vodu a dodáte tím jídlu mnohem lepší chuť. Nemluvě o tom, že takový dobrý domácí vývar je výborným lékem na kocovinu. Zkuste do něj někdy přidat trochu nastrouhaného zázvoru.
Rajčata v konzervě
Rajčata v konzervě 12 Zdroj: Thinkstock
Hlavně v době, kdy se k nám rajčata musí dovážet přes půl zeměkoule, jsou mnohem lepší než ta čerstvá, protože se zpracovávají zralá, jen několik hodin po sklizni, a zachovávají si tak všechny cenné látky. Dá se z nich uvařit rychlá omáčka na těstoviny nebo na pizzu, polévka, omáčka, uděláte z nich i pikantní salsu. Vybírejte vždy jen kvalitní konzervy, které jsou zevnitř opatřené ochrannou vrstvou, díky které rajčata nepřebírají pach kovu.
Bílý vinný ocet
bílý vinný ocet 12 Zdroj: Thinkstock
Dá se použít v podstatě do každé zálivky na salát (stačí ho smíchat s olivovým olejem, trochou soli a pepře, případně bylinek) a poslouží i jako dochucovadlo při přípravě zeleninových jídel nebo ryb. Navíc vám uleví od pálení žáhy nebo při migréně. A také ho můžete použít při úklidu jako výborný ekologický čistič, odstraňovač mastnoty, dezinfekční prostředek i odstraňovač pachů.
Tvrdý sýr
Tvrdý sýr 12 Zdroj: Thinkstock
Jeho výhodou je, že neobsahuje tolik kalorií ani tuku (a navíc ho najednou stejně nesníte moc) a dlouho vydrží (pokud ho nesníte). Využijete ho na těstoviny, zeleninu i saláty, kterým dodá nezaměnitelnou chuť.
Těstoviny nebo rýže
Těstoviny nebo rýže 12 Zdroj: Thinkstock
I když vaše spíž bude zet prázdnotou, pokud budete mít aspoň trochu rýže nebo těstovin, budete mít večeři, protože právě tahle jídla patří k těm nejjednodušším a nepotřebujete na ně moc surovin. Přidejte jen trochu zeleniny (třeba hrášku z mrazáku) nebo rychle umíchejte omáčku (třeba právě z těch konzervovaných rajčat) a večeře je na světě.
Mražené drobné ovoce
Mražené ovoce 12 Zdroj: Thinkstock
Když vám dojde to čerstvé, budete mít alespoň co přidat do jogurtu nebo třeba mléčného koktejlu. Tyhle sladké drobné kuličky můžete využít i jako náhražku za různé sladkosti, když vás bude honit mlsná. Ale přiznejme si, takový domácí koláč se spoustou borůvek nebo rybízu, které vytáhnete z mrazáku, občas stojí za hřích. Nezapomínejte ani na brusinky, které můžete mlsat i sušené. Jsou nadupané antioxidanty a obsahují víc vlákniny než jiné drobné ovoce.
Řepkový olej
Řepkový olej 12 Zdroj: Thinkstock
Svým složením i zdravotními účinky se podobá olivovému oleji, který je považován za krále zdravých olejů. Obsahuje velmi málo nasycených mastných kyselin a naopak významné množství mononenasycených i esenciálních mastných kyselin omega 6 a omega 3. Navíc má, na rozdíl od olivového oleje, neutrální chuť a má tak v kuchyni mnohem širší uplatnění. Využijete ho při pečení nebo smažení, do salátů, při marinování masa, lze jím výborně nahradit i máslo při pečení bábovek a dalších moučníků.