10 užitečných rad, jak využít v domácnosti sůl
10 užitečných rad, jak využít v domácnosti sůl
Budete se divit, v kolika nejrůznějších situacích vám zdánlivě obyčejná kuchyňská sůl dokáže pomoci, kolik zdánlivě neřešitelných „katastrof“ hravě vyřeší. Pohádka o tom, že je sůl nad zlato, má skutečně pravdu.
Křupavý lilek nebo cuketa
Křupavý lilek nebo cuketa Zdroj: Thinkstock
Tahle zelenina je super, ale často bývá po opečení vodnatá a rozbředlá. Zabráníte tomu tak, že lilek nebo cuketu nakrájíte na plátky, posolíte je a necháte asi 10 minut „vypotit“. Tekutinu, kterou plátky pustí, otřete vlhkou utěrkou a zeleninu opečte nebo jinak upravte.
Žádná zamrzlá okna v autě
Žádná zamrzlá okna v autě Zdroj: Thinkstock
Námrazy na oknech v autě se zbavíte, když okna potřete zevnitř solným roztokem připraveným ze 2 čajových lžiček soli rozpuštěných ve 3,5 l vody.
Nadýchanější sníh i šlehačka
Nadýchanější sníh i šlehačka Zdroj: Thinkstock
Chcete ušlehat vaječné bílky nebo smetanu rychleji a tak, aby byly navíc nadýchanější? Stačí k nim před šleháním přidat špetku soli. A ještě jedna věc – smetana musí být před šleháním studená, bílky ohřáté na pokojovou teplotu.
Čištění odpadu
Čištění odpadu Zdroj: Thinkstock
Ano, i zde vydatně pomáhá sůl, respektive solný roztok. Připravíte ho z půl šálku soli, kterou rozpustíte v litru horké vody. Roztok nalijte do výlevky ve dřezu a nechte působit.
Šťavnaté kuře
Šťavnaté kuře Zdroj: Thinkstock
Až budete péct kuře nebo krůtu, vytřete vnitřní dutinu solí. Maso pak nebude vysušené.
Čistá listová zelenina
Čistá listová zelenina Zdroj: Thinkstock
Odstraňte snadno nečistoty z listové zeleniny, například ze špenátu. Stačí zeleninu omýt v nádobě s čistou slanou vodou.
Čistá žehlička
Čistá žehlička Zdroj: Thinkstock
Určitě víte, že připálené části na žehličce se nemají seškrabovat ostrými předměty. Dá se to vyřešit velmi snadno pomocí soli. Posypte papír trochou soli a přejeďte přes něj několikrát horkou žehličkou (pozor, nesmíte mít zapnuté napařování).
Skvrny od červeného vína
Skvrny od červeného vína Zdroj: Thinkstock
Červené víno se z oděvů a dalších látek odstraňuje opravdu špatně. Zkuste rozprostřít potřísněnou látku nad čistou mísou, skvrnu důkladně posolte a přelijte horkou vodou. Pak oděv vyperte běžným způsobem.
Vejce při vaření neprasknou
Vejce neprasknou Zdroj: Thinkstock
Všichni to známe: vaříme vejce natvrdo a skořápky při vaření praskají. Zabránit tomu je tak jednoduché. Než se začne voda vařit, přidejte do ní alespoň dvě špetky soli.
Bleskově vychlazený sekt
Bleskově vychlazený sekt Zdroj: Thinkstock
Tahle rada se vám může hodit třeba na Silvestra, když zapomenete dát včas vychladit lahev sektu. Umístěte ji do kbelíku, obložte ledem, ten posolte, obložte další vrstvou ledu, posolte… a tak dále, dokud nebude led sahat až po hrdlo lahve. Nakonec vše zalijte vodou a za 10 minut můžete začít s oslavou.