Prima maminka

26. května 2017 07:30

Anna Kopečková

Chutně a dietně: Zelenina s bulgurovo-trhankovou náplní

Ač jde o lehké zeleninové jídlo, nebudete mít po něm hlad a jako zpestření ho ocení i zarytí milovníci masa.

Kromě zdravé zeleniny a hlívy ústřičné budete potřebovat i další dvě zdravé přísady. Jednou z nich je bulgur, tedy nalámaná celozrnná pšenice. Prodává se již předvařený, což usnadňuje jeho přípravu. Má příjemnou oříškovou chuť, nízký glykemický index, málo tuků, ale vysoký obsah vlákniny a proteinů. Také je dobrým zdrojem železa a nenadýmá.

Druhou důležitou přísadou je trhanka z červené pšenice. Jenže není pšenice, jako pšenice. U červené pšenice vás okamžitě upoutá její purpurové zbarvení, které je způsobeno vysokým obsahem přírodních barviv zvaných antokyany. A ty jsou obecně známy coby významný antioxidant s pozitivním vlivem na lidský organismus.Obsah antokyanů v červené pšenici je podle odborníků srovnatelný s obsahem v červeném víně. Trhanku lze po uvaření využít například do salátů, polévek nebo zapékaných jídel, která kromě svých pozitivních výživových vlastností oživí i svou výraznou barvou.

Co budete potřebovat:

  • 2 paprikové lusky
  • 2 velká rajčata
  • 2 kapustové nebo zelné listy
  • 100 g pšeničného bulguru
  • 100 g české trhanky z červené pšenice
  • 5 lžic olivového oleje
  • 3 cibule
  • 2 stroužky česneku
  • mletou červenou papriku, pepř, sůl
  • 200 g hlívy ústřičné
  • 1/2 menšího svazku petrželové nati
  • nastrouhaný sýr na posypání

Postup:

Papriky rozkrojíme na poloviny a vyčistíme, u rajčat odřízneme vršky, vnitřky vydlabeme malou lžičkou a nakrájíme na kousky. Kapustové nebo zelné listy spaříme horkou vodou a necháme odkapat.

Dále připravíme náplň. Bulgur a trhanku důkladně propláchneme ve vlažné vodě. Na pánvi rozehřejeme olej, přidáme nadrobno nakrájenou cibuli, česnek a jemně osmahneme. Přidáme mletou červenou papriku, pepř, nakrájenou hlívu a nakrájené vnitřky rajčat a chvíli smažíme. Přisypeme bulgur s trhankou, přidáme nadrobno nakrájenou petrželovou nať, osolíme, podlijeme trochou vody a dusíme, dokud se všechna tekutina nevsákne.

Připravenou směsí naplníme paprikové lusky a rajčata, z kapustových (zelných) listů uděláme závitky. Plněnou zeleninu naskládáme do pekáčku, jemně polijeme zbylým olivovým olejem a horkou vodou, trochu osolíme a pečeme 15–20 minut v troubě vyhřáté na 220 °C. Podáváme jako hlavní chod posypané sýrem a ozdobené podle chuti například čerstvou petrželovou natí, rukolou, pažitkou.

TIP: Zapečená plněná zelenina chutná ještě lépe, když ji doplníte zakysanou smetanou.

Zdroj: probio.cz

Mohlo by vás taky zajímat:


Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 18. 4. 2024

Zadal vám někdo úkol a pak odešel, aniž by vám dal pokyny? Není divu, že se cítíte zmatení a frustrovaní. Pokud neexistuje žádný návod a pokud nikdo jiný neví, o co jde, nemějte výčitky svědomí a nechte to být, dokud nedostanete řádné poučení. Je rozumnější počkat, než to udělat špatně a muset to dělat znovu. Raději bezpečně, než abyste litovali.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.