Co taky dokáže citron? 7 věcí, které jste možná nevěděli
Co taky dokáže citron Zdroj: Thinkstock
Co taky dokáže citron? 7 věcí, které jste možná nevěděli
Citrony jsou skvělý pomocník v kuchyni. Dá se s nimi skvěle dochutit jídlo, nakrájené do vody krásně osvěží a umí třeba i vyčistit špinavé nehty. To přitom není zdaleka všechno. Kdy jindy si je můžete vzít při vaření na pomoc?
Rýže se neslepí
Citron rýže Zdroj: Thinkstock
Také pokaždé bojujete s lepivou rýží? Tak to máte štěstí, že existují citrony. Stačí přidat trochu šťávy do vody, ve které rýži vaříte, a zrnka se neslepí. Přidanou hodnotou bude krásně bílá barva rýže, takže na talíři ohromí hned dvakrát.
Vejce při vaření neprasknou
Citron vejce Zdroj: Thinkstock
Zkoušeli jste vejce před vařením propíchnout jehlou nebo přidat do vody sůl a stejně skořápka praskla? Zkuste skořápku před vložením do vody potřít citronovou šťávou. Navíc vám tento trik usnadní loupání vajec po uvaření.
Zkřehčí maso
Citron maso Zdroj: Thinkstock
Citronová šťáva také umí zjemnit maso, protože kyselina rozkládá bílkoviny. Výsledkem bude maso, které rozhodně nebude problém nakrájet, mělo by se téměř rozpadat.
Salát zůstane křupavý
Citron salát Zdroj: Thinkstock
Musíte vždycky vyhodit několik listů salátu, protože je povadlý? Přiveďte je zpátky k životu tím, že je namočíte do vody s citronovou šťávou – ideální poměr je půlka šálku šťávy do jedné misky studené vody. Pak dejte salát alespoň na hodinu do lednice a můžete se těšit na to, jak si pochutnáte.
Zjemní hnědý cukr
Citron cukr Zdroj: Thinkstock
Nejen citronová šťáva má kouzelné účinky, také voňavá slupka umí plno věcí. Dejte jí kus do sklenice s hnědým cukrem a nemusíte se bát, že zhrudkovatí.
Zvýrazní chuť
Citron ryby Zdroj: Thinkstock
Citron zvládne pozvednout obyčejné jídlo na delikatesu. Smetanové pokrmy zvýrazní, mořským plodům dodá šmrnc a zharmonizuje jejich chuť. Někdy ho můžete použít i místo špetky soli.
Zabrání zhnědnutí
Citron ovoce Zdroj: Thinkstock
Stačí jen pár kapek citronu a avokádo, jablka, banány, ale i oloupané brambory si krásně udrží svou barvu a na vzduchu nezhnědnou. Využijte toho tedy, až si budete příště předem připravovat jídlo nebo až třeba pozvete přátele a naaranžujete ovocnou mísu.
-ana-