Prima maminka

24. března 2017 06:00

Anna Kopečková

Delikatesy z chleba: Udělejte si koláč, salát nebo luxusní topinky

Přestože se na nás ze všech stran valí všelijaké exotické potraviny a přísady, zažívá svou renesanci i prostý český chléb. A co je na něm nejlepší? Že i když není úplně čerstvý, pořád se z něj dají připravit skvělá jídla.

Kde jsou ty doby, kdy jsme si v obchodech mohli vybrat jen mezi více nebo méně pomoučeným bochníkem Šumavy. Nejrůznějších druhů chleba i pečiva jsou dnes desítky a chceme-li si domů odnášet ten nejchutnější, vyplatí se o nich alespoň něco málo vědět nebo alespoň sledovat značky kvality. Těmi nejznámějšími jsou značka Klasa, prestižní oceněním, které si zaslouží ty nejpoctivější a nejkvalitnější výrobky. Zelenomodré logo Regionální potravina vám zase zaručí, že chleba i suroviny použité při jeho výrobě pocházejí z domácí produkce.

A když už máte svůj chleba vybraný a zbyde vám z něj pár krajíčků, můžete začít v kuchyni kouzlit:

Cibulový koláč s chlebovou drobenkou

Slané koláče mají často ještě větší úspěch než jejich sladcí kolegové. Můžete je podávat ke svačině, vzít je sebou na návštěvu, ale s přílohou v podobě čerstvého salátu hravě zastanou i celý oběd. Zkuste přidat na koláč chlebovou drobenku. Připraví vám nový křupavý chuťový zážitek.

Co budete potřebovat:

Na koláč:

  • listové těsto
  • 400 g cibule
  • 50 g slaniny
  • špetku mletého kmínu
  • 2 vejce
  • 1 smetanu ke šlehání
  • muškátový oříšek
  • olej
  • sůl a mletý pepř

Na drobenku:

  • 3 plátky chleba
  • 2 plátky slaniny
  • 1 stroužek česneku
  • sůl a mletý pepř
  • 20 g másla
  • hladkolistou petržel

Postup:

1. Listovým těstem vyložte kulatou formu, dno propíchejte vidličkou a vše zakryjte pečicím papírem. Nasypte na něj suché fazole a pečte 15 minut při 180 °C. Současně nechte v troubě zapéct 2 plátky slaniny a chléb.

2. Cibuli nakrájejte na půlkolečka a slaninu na kostky. Poté vše osmahněte na pánvi s kapkou oleje. Přidejte kmín, osolte a opepřete a dál smažte, dokud cibulka nebude hnědá.

3. Z předpečeného těsta odstraňte papír s fazolemi a na těsto nasypte cibulovou směs.

4. Pečenou slaninu, chléb, česnek, máslo a hrst petržele rozmixujte v mixéru na drobenku. Osolte a opepřete.

9. Smetanu smíchejte s vejci a muškátovým oříškem, přidejte špetku soli. Směs rovnoměrně nalijte na koláč, povrch pokryjte drobenkou, koláč vraťte do trouby a pečte asi 30 minut dozlatova.

Topinky s hovězím steakem a žampiony

Topinka nemusí být vždycky jen s česnekem nebo pikantní pomazánkou. Zkuste tentokrát trochu luxusnější verzi.

Co budete potřebovat:

  • 4 silnější plátky chleba
  • 200 g hnědých žampionů
  • špetku drceného kmínu
  • čerstvý tymián
  • 1 cibuli
  • 400 g vyzrálého hovězího masa na steak (např. květová špička)
  • olej, sůl a mletý pepř
  • 3 stroužky česneku
  • 20 g másla + máslo na potření topinky
  • čerstvý špenát

Postup:

1. Očistěte houby a nakrájejte je na plátky. Oloupanou cibuli na měsíčky.

2. Na pánvi rozehřejte olej a nechte na něm zesklovatět cibuli nakrájenou na měsíčky. Přidejte žampiony nakrájené na plátky a dál restujte. Osolte, opepřete a přidejte drcený kmín. Když jsou žampiony hotové, odstavte z ohně a dochuťte lístky čerstvého tymiánu.

3. Maso na steak nechte ohřát na pokojovou teplotu a potřete ho ze všech stran olejem. Pánev rozpalte na vysokou teplotu a položte na ni maso. Až se maso „pustí“, steak otočte a teplotu plotny snižte na polovinu. Na maso položte máslo a až se rozteče na pánev, přidejte 2 rozbité stroužky česneku. Maso na pánvi stále posouvejte a přelévejte česnekovým máslem.

4. Když je steak propečený tak, jak ho máte rádi (pro tento recept je nejlepší medium nebo medium rare), odstavte ho z pánve, zabalte do alobalu a nechte 10 minut odpočinout. Pokud byl steak hodně vysoký, můžete ho nechat dopéct v troubě.

5. Na pánvi po steaku z obou stran opečte chléb. Poté steak ostrým nožem nakrájejte na tenké plátky, osolte ho a opepřete.

6. Topinky potřete česnekem a tenkou vrstvou másla, lehce ji osolte. Poté na ni poklaďte listy špenátu, houbovou směs a na závěr plátky steaku.

Salát s chlebovými krutony

Také už se nemůžete dočkat, až přijde sezona čerstvé zeleniny? Připravte si už teď svěží salát a doplňte ho křupavými krutony z českého chleba ovoněného stroužkem česneku.

Co budete potřebovat:

  • 4 rajčata
  • 1 okurku
  • polníček
  • 1 červenou cibuli
  • dýňová semínka
  • citron
  • 1 stroužek česneku
  • 1 svazek tymiánu
  • olivový olej
  • sůl a mletý pepř
  • 4 plátky včerejšího chleba

Postup:

1. Zeleninu omyjte a očistěte.

2. Rajčata a okurku nakrájejte na kostky, cibuli na kolečka a vše smíchejte s polníčkem.

3. Do misky vymačkejte šťávu ze čtvrtky citronu a přidejte i špetku kůry a lístky tymiánu. Přimíchejte 50 ml vody a 40 ml olivového oleje, osolte, opepřete, zálivku důkladně prošlehejte a přimíchejte k zelenině.

4. Chléb rozložte na plech, pokapejte olejem a zapečte v troubě při 180 °C dozlatova.

5. Mezitím orestujte na pánvi lehce osolená dýňová semínka na kapce oleje, odstavte je a osolte. Vychladlá semínka vmíchejte do salátu a dokončete krutony tak, že chléb potřete česnekem, osolíte a opepříte a nakrájíte na kusy. Krutony můžete pokapat olivovým olejem.

6. Těsně před podáváním vmíchejte krutony do salátu.

3 tipy na chutnou a zdravou svačinu

Hledáte tip, jak obohatit svoji běžnou svačinu? Připravili jsme pro vás tři, které máme nejradši. A který z nich je podle vašeho gusta? Zakousněte se do čerstvého chleba s křupavou kůrkou a je už jen na vás, jestli se vám na jazyku rozprostře svěží chuť ředkviček a tvarohu nebo si pochutnáte na šunce a volském oku.

3x tip na pořádnou svačinu

1. Svačina s vejcem, šunkou a špenátem

1. Připravte si 2 plátky chleba a oba potřete máslem. Na jeden chléb dejte dva plátky šunky a na druhý pár listů čerstvého špenátu.

2. Na pánvi rozehřejte kousek másla a až bude dostatečně horké, rozklepněte do něj vejce. Osolte ho, opepřete a opékejte, až bude bílek pevný.

3. Volské oko přemístěte na chléb se šunkou a přiklopte druhým chlebem se špenátem.

2. Svačina s ředkvičkami, okurkou a tvarohem

1. V misce smíchejte jeden polotučný tvaroh z vaničky, nadrobno nasekanou pažitku a jeden menší prolisovaný stroužek česneku, osolte a opepřete.

2. Dva plátky chleba potřete ochuceným tvarohem. Na jeden chléb položte pár plátků sýru (např. Eidamu), na druhý tenká kolečka okurky a ředkviček a oba chleby spojte obloženou částí k sobě.

3. Svačina s řepou, kozím sýrem a medem

1. Připravte si 2 plátky chleba a oba potřete polotučným tvarohem z vaničky.

2. Na jeden chléb položte lístky rukoly, na druhý pečenou červenou řepu nakrájenou na tenká kolečka. Přidejte plátky čerstvého kozího sýru a pár nahrubo nasekaných vlašských ořechů.

3. Kozí sýr pokapejte medem a přiklopte druhým chlebem.

-ak-/Foto: akademiekvality.cz

Mohlo by vás taky zajímat:


Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 24. 4. 2024

Berani, některé vaše pracovní povinnosti jsou pro jednoho člověka příliš velké a mohly by vás dnes zatížit. Zdá se, že hromada práce se neustále zvětšuje, ať děláte, co děláte. Pokud můžete, delegujte své úkoly. Nejméně naléhavé úkoly odložte stranou a na zbytku postupně zapracujte. Váš zaměstnavatel od vás může, ale nemusí očekávat příliš mnoho, ale vy máte právo udržet si zdravý rozum bez ohledu na cokoli.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.