Webové stránky skupiny Prima používají cookies k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti. Používáním tohoto webu souhlasíte s užitím cookies v rámci webů skupiny Prima. Více informací
Souhlasím
návrat zpět

Vyhledávání

Co hledáte?
Smazat
zpět

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.
zpět

Výpočet ascendentu

Pro výpočet svého ascendentu zadejte datum a čas narození.
Rodina

Dobrota na víkend: Jednoduchý a výtečný mandlový dort

Ne všechny dorty jsou složité. Tenhle určitě zvládnete levou zadní!
Vydáno: 16.09.2016, Anna Kopečková
Výtečný mandlový dort
Výtečný mandlový dort Autor: All
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

 

Nemusíte být žádný cukrářský mistr, protože tento dort se připravuje jinak než klasické dorty, které se různě promazávají a složitě zdobí. 

Recept na něj možná zná nebo znala vaše babička. Pochází totiž z období první republiky. Gastronomie tehdy dosáhla svého vrcholu, jenže zatímco knedlo vepřo zelo nebo guláš zná každý, sladkosti z této doby tak známé nejsou. Ochutnejte sladká 20. léta.

 

Co budete potřebovat:

Na těsto:

  • 200 g hladké mouky
  • 200 g másla
  • 200 g moučkového cukru
  • 9 žloutků z natvrdo vařených vajec
  • 120 g mletých mandlí
  • najemno nastrouhanou kůru z 1 citronu
  • máslo na vymazání formy
  • mouku na vysypání formy a pomoučení

Na náplň: 

  • 250 ml smetany ke šlehání (33%)
  • 140 g mletých mandlí
  • 100 g moučkového cukru
  • 50 g nasekaných mandlí

 

1. Dortovou formu důkladně vymažeme máslem a vysypeme moukou. Prosátou mouku, máslo, cukr, žloutky, mandle a citronovou kůru vypracujeme v tvárné těsto.

2. Rozválíme ho na pomoučeném válu na plát silný zhruba 1 cm, pomocí válečku ho přemístíme do připravené formy a prsty vymačkáme zvýšený okraj.

3. Pečeme v troubě vyhřáté na 180 °C zhruba 20 až 25 minut, až těsto zezlátne. Vyjmeme a necháme zchladnout.

4. Na náplň ušleháme smetanu dotuha. Mleté mandle promícháme s cukrem a přidáme šlehačku. Náplň rozetřeme na předpečený korpus a ozdobíme nasekanými mandlemi.

TIP:

Těsto můžeme udělat i levnější: 280 g hladké mouky, 140 g másla, 5 prolisovaných žloutků z natvrdo uvařených vajec jemně třeme s 20 g mletých mandlí, 1 syrovým žloutkem, 1 hrstí moučkového cukru a strouhanou kůrou z ½ chemicky neošetřeného citronu. Vláčné těsto rozválíme a upečeme podle receptu.

Další, nejen prvorepublikové sladkosti, ale i spoustu dalších dobrot, které si můžete vychutnat s přicházejícím podzimem, najdete v novém čísle časopisu Prima FRESH, které je právě v prodeji. Tady je malá ochutnávka:

Pestré chuti podzimu s Prima FRESH

Vychutnejte si pestré chutě podzimu s novým číslem časopisu Prima FRESH!

 

Mohlo by vás taky zajímat:

Proč se po ránu trochu trochu umělecky nevyžít, že?

Dort k snídani? Zdravý, krásný a bez lepku!

Zebra venku, zebra i uvnitř

Sladká zebra: S tímhle dortem budete za hvězdu

Sladký dort si můžete klidně srolovat

Rolovaný dort aneb sladká roláda trochu jinak

Článek je zařazen v: Prima Fresh, domácí dort, sladká nostalgie, mandlový dort, šlehačkový dort, jednoduchý dort, sladká první republika
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama