Držíte velikonoční půst? Upečte si sekanou z červené pšenice

Kdo zná velikonoční zvyky, jistě ví, že na popeleční středu připadá půst. Odlehčete dnes svému tělu, ale nenechte ho hladovět. Připravte si svá oblíbená jídla trochu jinak, zdravěji. I taková sekaná se dá připravit úplně bez masa. A chutná výborně!

Popeleční středa, tedy 26. února, předznamenává 40 dní půstu. Naši předkové už dávno věděli, že omezit se v jídle na určitý čas, tělu jen pomůže. A pokud se hodláte vyhýbat letos masu, máme pro vás recept, který ocení i masožravci.

POPELEČNÍ STŘEDA: KOLIK KALORIÍ UŠETŘÍTE, KDYŽ SE VYHNETE TĚMTO POCHUTINÁM?

Červená pšenice má antioxidační účinky

Není pšenice, jako pšenice. U červené pšenice vás okamžitě upoutá její purpurové zbarvení, které je způsobeno vysokým obsahem přírodních barviv zvaných antokyany. A ty jsou obecně známy coby významný antioxidant s pozitivním vlivem na lidský organismus. „Obsah antokyanů v červené pšenici je podle odborníků srovnatelný s obsahem v červeném víně. Antioxidační účinek antokyanů spočívá v pohlcování volných radikálů a odstraňování škodlivých látek z těla a tvrdí se o nich, že chrání naše buňky před předčasným stárnutím," vysvětluje Barbora Hernychová ze společnosti Pro-Bio.

PŘERUŠOVANÝ PŮST: ÚČINNÁ METODA, JAK ZHUBNOUT ZDRAVĚ A BEZ DIET

Červenou pšenici si můžete koupit jednak jako celá zrna, jednak v podobě mouky nebo trhanky. Zrna i trhanku lze po uvaření využít například do salátů, polévek nebo zapékaných jídel, která kromě svých pozitivních výživových vlastností oživí i svou výraznou barvou.

A právě teď o Velikonocích můžete červenou pšenici v podobě trhanky a mouky využít do sváteční sekané:

Sekaná z červené pšenice

Co budete potřebovat:

  • 400 g trhanky z červené pšenice
  • 800 ml vody
  • 100 g cibule
  • 100 g bílého zelí
  • 5 stroužků česneku
  • 50 g sekané petrželové natě
  • 4 lžíce mouky z červené pšenice
  • 1 vejce
  • 2 lžíce strouhanky
  • 2 lžíce lahůdkového droždí
  • 1 lžíci majoránky
  • 1 lžíci panenského olivového oleje
  • 1 lžičku červené papriky
  • 1/2 lžičky sušené máty peprné (nemusí být)
  • 1 a 1/2 lžičky soli
  • pepř
  • olivový olej na vymazání formy nebo plechu

Postup:

1. Trhanku uvaříme ve vodě doměkka, necháme vychladnout a ještě na 30 minut dáme do lednice.

2. Mezitím nastrouháme cibuli, bílé zelí, česnek a nasekáme petrželovou nať.

3. Do studené trhanky přidáme všechny ostatní ingredience, důkladně promícháme a těsto necháme chvíli odpočinout.

4. Připravené těsto vložíme do vymazané formy na biskupský chlebíček nebo z něj vytvarujeme šišku a položíme ji na vymazaný plech a pečeme v troubě vyhřáté na 190 °C přibližně 35–45 minut dozlatova.

-ak-

Mohlo by vás taky zajímat:


Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 19. 4. 2024

Berani, dnes bude ve vzduchu vládnout lehkovážná, téměř bláznivá energie. Vesmír vás vybízí, abyste se vzdali železného sevření seznamu povinností a trochu se pobavili. Představte si všechen tlak, který na sebe vyvíjíte, jako kouli na noze, kterou je třeba uvolnit. Není důvod brát se neustále tak vážně.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.