Prima maminka

19. května 2016 04:50

Martina Čerňanská

Křupavý chřest s pancettou a parmazánem exluzivně od Sandry Parmové

Miluju jednoduché recepty a ten, který vám dnes ukážu, přesně takový je. Dá se využít jako předkrm nebo lehká večeře a je tím lepší, čím kvalitnější suroviny máte. A na úvod něco málo z chřestového minima.

Chřest je zdravá a delikátní zelenina. Obsahuje hodně vlákniny, vitamínů (A, B, C, E), ale také vápník, hořčík, sodík, železo nebo mangan. A možná jste nevěděli, že už od pradávna funguje jako afrodiziakum. Jeho pravidelná konzumace má prý totiž pozitivní účinky na zvyšování potence u mužů.

Kde sehnat dobrý chřest? Já ho nejraději kupuji na farmářských trzích. Tam ho seženete zhruba od konce dubna až do půlky června, kdy jeho sezona končí. A pozor, nekupujte žádné unavené ani gumové kousky! :-) Čerstvý chřest poznáme podle toho, že při lámání krásně křupne a jen takový nám zaručí skvělou pochoutku.

Suroviny na 2 porce:výhonky zeleného chřestu 16 kspancetta (italská slanina) 100 gparmazán 50 gcitron 1/2olivový olejsůlpepřčerstvá bageta

Postup:1. Chřest opláchneme a odlomíme spodní část, která obsahuje nejvíc dřevnatých vláken. Zelený chřest nemusíme po odlomení konců ani loupat, pokud použijete bílý, loupejte vždy a celý.

2. Chřest vložíme do vroucí osolené vody a vaříme asi 4 minuty do změknutí.

3. Během vaření zeleniny si nakrájíme pancettu na kousky a osmahneme ji na pánvi dozlatova.

4. Chřest servírujeme posypaný kousky pancetty a s hoblinkami parmazánu. Na závěr vše pokapeme citronem (citronu se nebojte a na dvě porce klidně vymačkejte celou polovinu – krásně jídlo osvěží), můžeme přidat i čerstvě namletý pepř nebo olivový olej, ať je do čeho si namáčet bagetku :-)

Teď už zbývá jen popřát dobrou chuť! :-)

Krásné jarní dny!

Sandra

A ještě prima tip na závěr: pokud dobrého jídla stále nemáte dost, chcete si udělat hezký víkend a zároveň to máte blízko do Plzně, určitě si nenechte ujít již tento víkend tamní Bosch Fresh festival, který se koná od pátku do neděle u plzeňského OC Plaza. Program je nabitý, špičkové jídlo zaručeno a spolu se známými šéfkuchaři v čele se Zdeňkem Pohlreichem se tam s vámi těšíme naviděnou. www.freshfestival.cz

Sandra Parmová

Sandra je inženýrkou ekonomie a své profesní začátky zahájila právě v této sféře – mj. jako burzovní makléřka. Poté nastoupila jako moderátorka Studia burza do České televize a od roku 2011 patří mezi moderátorské stálice zpravodajství na TV Prima.

Ne každý ví, že Sandra je vášnivou kuchařkou a jídlo je její velkou zálibou. Ráda vaří, peče, hostí své přátele a také objevuje nové podniky se zajímavým menu.

A co ještě tuhle krásku baví? Miluje cestování, hlavně po Česku a jihovýchodní Asii, ráda fotí, kupuje i pěstuje květiny, lyžuje a jezdí na kole. Se svými fanoušky také aktivně komunikuje na sociálních sítích, kde můžete najít spoustu zajímavostí z jejího soukromého i pracovního života. Sledovat ji můžete na facebooku: Sandra Parmová /Official/ a na instagramu ji najdete jako @sandra_parmova.


Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 20. 4. 2024

Ačkoli se můžete pyšnit svou trpělivostí, Berani, tato vlastnost by vám dnes mohla být na obtíž. Je možné, že už jste se ohnuli, jak jen to šlo, a dosáhli jste bodu zlomu. Poslední kapka se chystá přiložit velbloudovi na hrb. Dejte průchod explozi emocí, kterou si události žádají. Nemá smysl se dnes snažit zachovat svaté chování.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.