Moučníky z přerostlých cuket: Šťavnaté, krásné a vynikající

U cuket platí, že když se urodí, stojí to za to a člověk je nestíhá spotřebovávat. Jestli si taky nevíte rady, co s velkými cuketami, máme pro vás chutné řešení.

Že se do sladkých moučníků dá přidávat i zelenina, to není žádná novinka. A cuketa je v tomto směru velmi vděčná zelenina. Nejenže tímto způsobem skvěle zužitkujete přerostlé jedince, ale moučníky díky cuketě budou mnohem vláčnější a chutnější. Dokonce i pánové, kteří jinak cuketu odmítají, ji v této podobě velmi rádi ochutnají. Ba přímo zhltnou.

Na začátek je dobré vědět jednu věc. Pokud použijete větší cukety, které už mají tvrdší kůru a semínka, obojí odstraňte – kůru odstraňte škrabkou nebo nožem, cuketu rozkrojte podélně na dvě poloviny a z každé vydlabejte semínka lžící. Dužinu pak nastrouhejte, dejte do sítka a důkladně z ní vymačkejte tekutinu. Takto připravenou cuketu pak můžete použít na pečení.

Na odměření surovin použijte hrnek o objemu 250 ml.

Cuketová buchta s citronem a malinami

Foto: eatcakefordinner.net

Co budete potřebovat:

• 2 vejce

• 2/3 hrnku cukru

• 1/2 hrnku rostlinného oleje

• 1/2 hrnku podmáslí

• šťávu a nastrouhanou kůru z 1 citronu

• 1 hrnek oloupané nastrouhané cukety

• 2 hrnky polohrubé mouky

• 2 lžičky kypřicího prášku do pečiva

• 1/2 lžičky soli

• 1 hrnek malin

• tuk na vymazání a hrubou mouku na vysypání formy

Na citronovou polevu:

• 200 g moučkového cukru

• 3 lžíce horké vody

• 1 lžíci citronové šťávy

1. V míse vyšlehejte vejce s cukrem a olejem. Vmíchejte podmáslí, citronovou kůru a šťávu a nastrouhanou cuketu. Pak přidejte prosátou mouku s kypřicím práškem a solí, promíchejte a nakonec zlehka vmíchejte maliny.

2. Těsto nalijte do vymazané a vysypané formy, povrch uhlaďte a pečte asi 55 minut při 175 °C. Buchtu nechte 10 minut chladnout ve formě, pak ji vyklopte na mřížku a nechte zcela vychladnout.

3. Všechny přísady na polevu důkladně prošlehejte v misce, polevu nalijte na vychladlou buchtu a nechte zaschnout.

Superčokoládové cuketové cupcakes

Foto: iambaker.net

Co budete potřebovat (na přibližně 26 kousků):

• 2 hrnky polohrubé mouky

• 2 hrnky krupicového cukru

• 3/4 hrnku kakaa

• 2 lžičky jedlé sody

• 1 lžičku kypřicího prášku do pečiva

• 1/2 lžičky soli

• 1 lžičku mleté skořice

• 4 vejce

• 1 hrnek rostlinného oleje

• 3 hrnky oloupané a nastrouhané cukety

• 1/2 hrnku čokoládových čoček (nebo nahrubo nasekané čokolády, nejlépe tmavé)

1. Do mísy prosejte mouku, přidejte cukr, kakao, sodu, kypřicí prášek, sůl a skořici a dobře promíchejte. Do středu udělejte důlek, nalijte do něj rozšlehaná vejce s olejem a těsto propracujte rukama. Přidejte cuketu a čokoládu a vařečkou znovu propracujte.

2. Těsto rozdělte lžící do formiček na muffiny vyložených papírovými košíčky (plňte je jen do dvou třetin) a pečte asi 18–20 minut při 175 °C.

3. Po vychladnutí můžete cupcakes ještě ozdobit krémem (například pařížskou šlehačkou) a strouhanou čokoládou.

Cuketový dort s borůvkami

Foto: iambaker.net

Co budete potřebovat:

• 3 vejce

• 1 hrnek rostlinného oleje

• 3 lžičky vanilkového extraktu

• 2 hrnky cukru

• 2 hrnky oloupané a nastrouhané cukety

• 3 hrnky polohrubé mouky

• 1 lžičku soli

• 1 lžičku kypřicího prášku do pečiva

• 1/4 lžičky jedlé sody

• 1 krabičku čerstvých borůvek

• tuk na vymazání a hrubou mouku na vysypání formy

• borůvky a proužky citronové kůry na ozdobení

Na krém:

• 280 ml smetany ke šlehání

• 200 g měkkého tvarohu

• 2 lžíce moučkového cukru

• 1 lžičku vanilkového extraktu

1. Vejce našlehejte s olejem, vanilkou a cukrem. Přimíchejte nastrouhanou cuketu, mouku prosátou se solí, kypřicím práškem a sodou a zlehka vmíchejte borůvky.

2. Těsto rozdělte na dvě poloviny, každou nalijte do vymazané a vysypané kulaté dortové formy a pečte 35–40 minut při 175 °C. Upečené korpusy nechte 20 minut chladnout ve formách, pak je vyklopte na mřížku a nechte úplně vychladnout.

3. Mezitím připravte krém. Smetanu ušlehejte dotuha. Přidejte tvaroh, cukr a vanilku a znovu prošlehejte, dokud krém není hladký.

4. Jeden korpus potřete krémem, položte na něj druhý korpus, opět ho potřete krémem a vršek dortu ozdobte borůvkami a proužky citronové kůry.

TIPY:

Pokud nechcete dělat velký dort, připravte si jen poloviční dávku těsta, upečte ji v kulaté formě, rozkrojte podélně na dvě části, potřete spodní krémem, opět obě části spojte, dort potřete na vrchu krémem a ozdobte.

Jestli nemáte čerstvé borůvky, výborné jsou i maliny. Nebo dort promažte marmeládou.

Cuperník

Foto: profimedia.cz

Co budete potřebovat:

• 3 vejce

• 6 lžic mléka

• 200 g cukru

• 2 lžíce kakaa

• 150 g tuku na pečení

• 400 g oloupané a nastrouhané cukety

• 450 g polohrubé mouky

• 1 sáček kypřicího prášku do pečiva

• 1 sáček kypřicího prášku do perníku

• tuk na vymazání a hrubou mouku na vysypání formy

• marmeládu na promazání + moučkový cukr na poprášení

1. Vejce rozkvedlejte s mlékem, cukrem, kakaem a rozpuštěným vlažným tukem. Přidejte nastrouhanou cuketu, prosátou mouku s oběma kypřicími prášky a umíchejte vláčné těsto.

2. Těsto nalijte do vymazané a vysypané formy, povrch uhlaďte a pečte asi 40–45 minut v troubě vyhřáté na 170 °C.

3. Po vychladnutí cuperník vyklopte z formy, podélně rozkrojte, promazejte marmeládou, opět spojte k sobě a pocukrujte.


Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 20. 4. 2024

Ačkoli se můžete pyšnit svou trpělivostí, Berani, tato vlastnost by vám dnes mohla být na obtíž. Je možné, že už jste se ohnuli, jak jen to šlo, a dosáhli jste bodu zlomu. Poslední kapka se chystá přiložit velbloudovi na hrb. Dejte průchod explozi emocí, kterou si události žádají. Nemá smysl se dnes snažit zachovat svaté chování.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.