Prima maminka

17. listopadu 2015 04:30

Anna Kopečková

Upečte si hit internetu: Estonský kringl

Upečte si hit internetu: Estonský kringl

Tenhle zajímavě pokroucený věnec z klasického kynutého těsta je dalším hitem, jež se valí internetem jako lavina. A právem – je zajímavý a přes složitě vypadající splétání takřka geniálně jednoduchý. Recept jsme vybrali ze zbrusu nové první knihy z edice Prima Fresh - Moje sladká kuchařka, která je nadupaná 76 úžasnými recepty na sladké dorty i koláče, nepečené dezerty i cukroví. A najdete ho i v novém čísle časopisu Prima FRESH, které vychází už 18. listopadu!

Tak pojďte ochutnat!

Připravte si těsto

Co budete na kringel potřebovat:

Na těsto:

• 270 g (2 a 1/4 hrnku) hladké mouky

• 1/2 lžičky soli

• 200 ml (3/4 hrnku) vlažné vody

• 1 lžíci krupicového cukru

• 15 g čerstvého nebo 1 sáček sušeného droždí

• 30 g rozpuštěného másla

• 1 žloutek

Na náplň:

• 50 g (1/4 hrnku) změklého másla

• 4–5 lžic krupicového cukru

• 3 lžičky mleté skořice

• 3 lžičky mletých mandlí

1. V misce promíchejte droždí s cukrem, pak vmíchejte vlažné mléko, žloutek a rozpuštěné máslo.

2. V jiné míse promíchejte mouku se solí. Vlijte mléko s droždím a vypracujte těsto. Hněťte je tak dlouho, až se nebude chytat stěn mísy. Vytvarujte ho do koule, vložte do čisté mísy vytřené olejem a přikryté utěrkou nechte na teplém místě vzejít, až zdvojnásobí objem (trvá to asi hodinu).

Připravte si náplň

Zatímco těsto kyne, promíchejte máslo s cukrem a skořicí na náplň a dejte stranou.

Vykynuté těsto rozválejte na pomoučněné ploše na obdélník asi 55 x 35 cm.

Těsto rovnoměrně potřete většinou náplně, ponechte asi 1,5 cm okraj volný, a náplň ještě posypte mletými mandlemi.

Těsto stočte a rozkrojte

Nyní těsto stočte jako roládu a ostrým nožem ho podélně rozkrojte, ale úplně nedokrojte.

Začněte motat

Obě půlky těsta teď stáčejte přes sebe tak, aby řezná plocha zůstávala navrch.

Utvořte věnec

Po dopletení důkladně smáčkněte oba konce těsta k sobě a stočte ho do věnce.

A nakonec ho upečte

Kringl přesuňte na plech, posypte ho zbylou náplní a pečte 20 až 25 minut v troubě vyhřáté na 200 °C do zlatohněda. Na posledních 10 minut pečení můžete teplotu trouby snížit na 180 °C.

PRIMA TIP: Kringl můžete samozřejmě ochucovat různě. Místo mandlí použijte vlašské nebo lískové ořechy, přidat lze i nastrouhanou čokoládu.

Další skvělé recepty najdete v novém vydání časopisu Prima FRESH, které vychází 18. listopadu!

Sdílejte článek
Štítky cukr Internet těsto

Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 20. 4. 2024

Ačkoli se můžete pyšnit svou trpělivostí, Berani, tato vlastnost by vám dnes mohla být na obtíž. Je možné, že už jste se ohnuli, jak jen to šlo, a dosáhli jste bodu zlomu. Poslední kapka se chystá přiložit velbloudovi na hrb. Dejte průchod explozi emocí, kterou si události žádají. Nemá smysl se dnes snažit zachovat svaté chování.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.