Prima maminka

22. prosince 2015 04:50

Anna Kopečková

Vánoční dobroty ze světa: Inspirujte se!

Nejkrásnější svátky roku se slaví na celém světě, ale každá země, dokonce i oblast, si je slaví po svém a připravuje své tradiční vánoční speciality. Můžete ochutnat některé z nich.

Do vánočních pokrmů v mnoha zemích proniká základní křesťanský motiv – ryba. A to na různé způsoby. U nejbližších sousedů, jako jsou Slováci, Poláci nebo Maďaři, se stejně jako u nás hoduje na smaženém kaprovi. V Maďarsku vaří z kapra i vynikající polévku - halászlé. Zkuste si ji uvařit:

Maďarská vánoční polévka - halászlé

Foto: profimedia.cz

Co budete potřebovat:

• 1 kapra bez šupin (lze ho z poloviny nahradit štikou)

• 3 červené papriky

• 3 cibule

• 2 tvrdá rajčata

• celé koření ( 4 kuličky pepře, 3 bobkové listy, 3 kuličky nového koření)

• mleté koření (2 lžičky mleté papriky, 2 špetky chilli)

• 2 lžíce nasekané zelené petrželky

• mletý pepř a sůl

1. Kapra nakrájejte na silné plátky (máte-li i štiku, nakrájejte ji na podkovy). Papriky očistěte a nakrájejte na proužky, oloupané cibule nadrobno a rajčata na plátky.

2. Polovinu rybích kousků naskládejte na dno kotlíku nebo hrnce, rozložte na ně polovinu paprik, rajčat a cibule a přidejte polovinu celého a mletého koření a petrželky a přidejte druhou polovinu ryb, zeleniny a zbytek koření. Přilijte vodu tak, aby vše bylo ponořené, osolte, opepřete, přiveďte k varu a vařte asi 30 minut klokotem, dokud se zelenina nerozvaří a šťáva není hustá.

3. Po ukončení varu slijte šťávu do vhodné nahřáté mísy, maso z kotlíku rozdělte na talíře a šťávu si pak každý z mísy bude přidávat podle chuti sám.

Krocan a puding

V Belgii kromě ryb patří na sváteční stůl také mořské plody a nadívaný krocan. Tedy další typické vánoční jídlo v mnoha zemích. Bez něj si Vánoce nedovedou představit například ani v Anglii, Spojených státech Amerických či Kanadě. Krocan (nebo krůta) se peče v troubě se spoustou zeleniny. Nechybí ani tradiční teplý puding politý sladkou omáčkou nebo brandy.

Ke svátkům ve státech patří také koláčky upečené z kuřete, brusinek a jedlých kaštanů. Skvělým cukrovím je také „vánoční poleno“ z Francie:

Vánoční poleno - Buche de Noël

Foto: vikingrange.com

Co budete potřebovat:

• 6 vajec

• 150 g cukru

• 50 g kakaa

• 1 lžičku vanilkového extraktu

• moučkový cukr na poprášení

Na krém:

• 175 g tmavé čokolády

• 200 g moučkového cukru

• 225 g změklého másla

• 1 lžíci vanilkového extraktu

1. Žloutky a 100 g cukru vyšlehejte do pěny. Zlehka do ní vmíchejte prosáté kakao, vanilkový extrakt a nakonec tuhý sníh ušlehaný z bílků a zbylého cukru. Těsto nalijte na hlubší plech vyložený papírem na pečení a pečte asi 20 minut při 180 °C. Upečený plát nechte trochu zchladnout a pak ho překlopte na arch papíru na pečení poprášený moučkovým cukrem.

2. Čokoládu na krém rozlámejte na kousky, rozpusťte ji v horké vodní lázni a nechte vychladnout. Moučkový cukr utřete s máslem, vmíchejte rozpuštěnou čokoládu a vanilkový extrakt.

3. Vychladlý plát těsta potřete připraveným krémem a zarolujte jako roládu. Zbylým krémem pak potřete poleno i na povrchu, pomocí špejle nebo stěrky na něm vytvořte strukturu připomínající kůru a případně ho ještě dozdobte, například čokoládovými lístky nebo houbičkami ze sněhové hmoty.

Na italské vánoční hostině nesmí chybět panettone, sladká pochoutka s rozinkami a kandovaným ovocem, která tak trochu připomíná naši vánočku.

Foto: Vánoční kuchařka pro dceru

Klikněte si pro recept: Panettone

V Jižní Americe se konají bujaré oslavy Vánoc. Místní si potrpí na bohatě prostřený stůl. Nesmí na něm chybět opět nadívaná krůta, šunka, neloupaná rýže a ovoce a zelenina. Můžete doma vyzkoušet jednu typickou americkou specialitu - glazovanou šunku.

Foto: Gurmet

Klikněte si pro recept: Glazovaná šunka

Také v Africe se slaví Vánoce. Zejména v jižní části. Místní tam o Vánocích jedí většinou národní jídla. Například v Ghaně je to polévka z ibišku.

Na vánočním stole v Rusku nechybí vareniky, což jsou slané plněné taštičky z kynutého těsta. Tradiční je také pšeničný nákyp s mandlemi, rozinkami, mákem, švestkami a cukrem.

Vánoce v Austrálii na vlastní kůži: uprostřed léta a v plavkách!

Osmatřicetiletá učitelka angličtiny Mirka zažila Vánoce v Austrálii, kde je v prosinci hodně horko. „Na Evropana působí velmi zvláštně, když je venku až 35 stupňů a přitom všude v nazdobených ulicích zní koledy,“ vzpomíná Mirka. „Vánoce se tu slaví 25. prosince. Australané se neobejdou bez vánočních stromků, Santa Clause a koled. Vzhledem k ročnímu období se ale vzdali tradičních jídel, jako je pečený krocan nebo pudink, a místo toho uspořádají barbeque na zahradě nebo se všichni přemístí na pláž a udělají si piknik. Přednost tak dostanou různé druhy salátů, dezerty a ovoce.“

A ještě se můžete otestovat, jak jste na tom s vánočními znalostmi:

Mohlo by vás taky zajímat:

Sdílejte článek
Štítky koření Santa Claus Austrálie Francie ryby Vánoce cukr Maďarsko USA Rusko

Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 29. 3. 2024

Berani, možná budete muset vědomě upustit od některých svých plánů a nechat vše na náhodě. Prvek neočekávaného vám může docela pomoci, takže s ním pracujte, místo abyste se ho snažili držet na uzdě. Přirozený tok událostí by vás měl dovést k větší svobodě. Používejte svou představivost, místo abyste se zcela spoléhali na mentální procesy, jako je logika.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.