Hříšné dezerty: Oslaďte si prvomájovou lásku!

Dobré jídlo odedávna nesmělo chybět tam, kde se oslavovala láska. Ať to byla svatba, narozeniny nebo svátek. Nezapomeňte na to ani v den, kdy má svátek láska – 1. května.

Když pro vás někdo připraví jídlo s láskou, pak opravdu platí, že láska prochází žaludkem. Připravte pro svou drahou polovičku sladkosti plné vášně, na kterých si společně pochutnáte.

Tentokrát je sladce hřešit dovoleno a na nějaké ty kalorie navíc klidně zapomeňte. Při milostném skotačení je přece zase pěkně spálíte.

Crème brûlée s pistáciemi

Co budete potřebovat:

• 2,5 dl smetany

• 40 g vanilkového cukru

• 1/2 vanilkového lusku

• 3 žloutky

• 25 g krystalového cukru

30 g loupaných nesolených pistácií

1. V kastrůlku svařte smetanu s vanilkovým cukrem a zrníčky vyškrábanými z podélně rozkrojeného vanilkového lusku, odstavte z ohně a nechte prochladnout. Když je směs vlažná, vmíchejte do ní žloutky.

2. Připravený krém naplňte do čtyř misek a postavte je do pekáčku naplněného vodou tak, aby sahala asi do třetiny až poloviny výšky misek. Vše vložte do trouby vyhřáté na 130 °C a pečte 90 minut. Takto připravený krém nechte dobře vychladit, nejlépe do druhého dne.

3. Pak vychlazený krém v miskách zasypte po celém povrchu krystalovým cukrem a vložte ho na chvilku pod dobře rozpálený gril (pokud použijete gril v troubě, rozpalte ho na maximum a misky s krémem vložte těsně pod spirály grilu). Jakmile cukr lehce zhnědne (zkaramelizuje), misky vyjměte, krém posypte nasekanými pistáciemi a ihned podávejte.

RADA: Správně připravený crème brûlée (čtěte krem brylé) je na vrchu teplý a ve spodu studený. Toho docílíte jen přesným dodržením uvedeného postupu. Před podáváním můžete krém ještě ozdobit čerstvým lesním ovocem a snítkou máty či meduňky nebo dekorací ze světlého karamelu lehce obarveného červenou potravinářskou barvou. Rozehřátý karamel nalijte v požadovaných tvarech na papír na pečení a nechte ztuhnout.

Tvarohový krém s čokoládou a oříšky

Co budete potřebovat:

• 1 vaničku měkkého tučného tvarohu

• 1,5–2 dl smetany ke šlehání

• 2 lžíce medu

• 1 sáček vanilinového cukru

• 1/2 balíčku kulatých nebo oválných piškotů

• 1 hotovou čokoládovou omáčku (topping)

• trochu rumu (nemusí být)

Na ozdobení:

• 100 g tmavé čokolády

50 g čokolády s lískovými oříšky

1. Tvaroh, smetanu, med a vanilinový cukr vyšlehejte na hladký krém.

2. Připravte si koktejlové sklenky a po obvodu je vyložte piškoty, které zalijte studenou čokoládovou omáčkou (toppingem), případně i několika kapkami rumu. Sklenky pak doplňte tvarohovou směsí a uložte na hodinu do lednice.

3. Tmavou čokoládu rozlámejte na kousky a rozehřejte ji v horké vodní lázni. Vylijte ji na rovnou studenou podložku, rozetřete do rovnoměrné vrstvy silné asi 2 mm a nechte lehce zatuhnout. Pak z ní pomocí stěrky udělejte vějířky – stěrku přimáčkněte na podložku a udělejte půlkruhový pohyb, kterým se čokoláda nařasí a vznikne vějířek. Dezert ve sklenkách ozdobte rozlámanou oříškovou čokoládou a připravenými vějířky.

Jahodová pěna

Co budete potřebovat:

• 250 g čerstvých jahod

• 50 g moučkového cukru

• 1 sáček vanilinového cukru

• 3 lžíce jahodové marmelády

• 3 plátky želatiny

• 1 kulatý světlý piškotový korpus

• 2 dl smetany ke šlehání

• 4 hezké jahody na ozdobení a moučkový cukr na posypání

1. Jahody omyjte, zbavte lístků a polovinu jich rozmačkejte v misce s oběma druhy cukru a marmeládou. Plátky želatiny zalijte ve vhodné misce studenou vodou a nechte 5 minut bobtnat.

2. Připravte si asi čtyři kulaté nebo hranaté formičky. Z piškotového korpusu vykrojte kolečka nebo obdélníčky (podle tvaru formiček) a vložte je na dno formiček. Zbylé jahody rozkrojte na půlky a narovnejte je řeznou stranou ven po obvodu formiček s piškotem.

3. Šlehačku vyšlehejte dotuha a opatrně do ní vmíchejte rozmačkané jahody. Nabobtnalé plátky želatiny vymačkejte, vraťte je zpět do misky a krátce, jen několik vteřin, je zahřejte v mikrovlnné troubě, až se rozpustí. Želatinu pak vmíchejte do šlehačky s jahodami, touto směsí rychle naplňte připravené formičky a nechte asi hodinu v chladu, až ztuhnou.

4. Před podáváním dezerty opatrně vyklopte z formiček na talířky a každý ozdobte rozkrojenou jahodou, kterou poprašte moučkovým cukrem.

Lehké ananasové carpaccio

Co budete potřebovat:

• 1/2 čerstvého ananasu

• javorový sirup na pokapání (lze ho nahradit medem nebo zcela vynechat, pokud je ananas hodně sladký)

• 200 g ovocné zmrzliny podle vlastní chuti a druhu použitého ovoce

• 250 g čerstvého nebo případně mraženého drobného ovoce

• nasekané pražené mandle (nesolené) na posypání

1. Z ananasu okrájejte kůru, nakrájejte ho ostrým nožem nebo elektrickým kráječem na tenká kolečka a vyskládejte je do kruhu na dezertní talířky.

2. Ananas pokapejte javorovým sirupem, každou porci doplňte asi třemi kopečky ovocné zmrzliny a ovocem, které podle potřeby ještě překrájejte na menší kousky, posypte nasekanými praženými mandlemi a ihned podávejte.

OBMĚNA: Ananasové carpaccio je výborné i s vanilkovou zmrzlinou a přelité rozehřátou čokoládou.

-ak-/Foto: Yummy Image

Mohlo by vám taky chutnat:


Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 16. 4. 2024

Pokud se dnes budete muset vypořádat se zklamáním, snažte se, aby vás to nezlomilo, Berani. Můžete obdržet dopis nebo telefonát, který vám přinese méně příznivé zprávy. Možná, že někdo, koho jste chtěli vidět, nebude moci přijít. Snažte se nenechat si tím zkazit náladu. Takové věci se stávají. Zaměstnejte se.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.