Hříšná čokoláda: Svůdné recepty, kterým neodoláte

Bez čokolády se klidně dá žít, ale s ní je život mnohem sladší a příjemnější. A taky víc sexy!

Recept na to, jak si dopřávat čokoládu, abyste to neblaze nepocítili na svém těle, bohužel neexistuje. Ale nezapomeňte na jednu důležitou věc. Kdysi se čokoláda vyvažovala zlatem a ještě počátkem 20. století se dokonce prodávala v lékárnách jako lék. Zacházejte s ní proto jako se vzácností, kterou je třeba dávkovat po troškách. Jen tak si ji opravdu vychutnáte. Vždyť jsou jejím základem kakaové boby, latinsky theobroma cacao neboli božský pokrm. I vědci tvrdí, že čokoláda, kvalitní a v rozumném množství, může být součástí zdravé a vyvážené stravy.

Čokoláda obsahuje spoustu tělu prospěšných látek, včetně polyfenolů, které mají antioxidační vlastnosti a jsou dobrou prevencí proti rakovině. V čokoládě jich je podobné množství jako v zeleném čaji nebo červeném vínu. Afrodiziakální účinky čokolády jsou známé už dlouho. Zbožňovali ji panovníci, milenky, kurtizány i sluhové královských dvorů. Říká se, že král Ludvík XIV. byl ve svých dvaasedmdesáti letech schopen díky čokoládě uspokojovat svou milenku dvakrát denně a na přípravu speciálního čokoládového nápoje, který nahrazoval dnešní viagru, si dokonce pořídil speciální komornou.

Vítejte v tajemném světě čokolády, který zdaleka není jen sladký, ale někdy je i pěkně hříšný!

Čokoládové Crème Brûlée

Co budete potřebovat:

• 5 dl smetany

• 60 g krupicového cukru

• 1 sáček vanilinového cukru

• 100 g kvalitní tmavé čokolády

• 6 žloutků

• několik kapek vanilkového extraktu

• 4 lžičky hnědého cukru

• mochyni (physalis) nebo jiné ovoce a čokoládové hoblinky na ozdobení

1. V kastrůlku smíchejte smetanu s oběma cukry a míchejte, dokud se oba cukry nerozpustí. Směs zahřejte na teplotu asi 50–60 °C, přidejte do ní čokoládu rozlámanou na kousky a míchejte, dokud se čokoláda nerozpustí a nevznikne hladký krém. Vmíchejte do něj žloutky a vanilkový extrakt.

2. Krém rozdělte do vhodných zapékacích misek nebo hrníčků. Postavte je do pekáčku, který naplňte teplou vodou tak, aby sahala asi do dvou třetin výšky misek, vložte do trouby vyhřáté na 98 °C a pečte, dokud krém neztuhne. Pak nechte krém dobře vychladit, nejlépe do druhého dne.

3. Vychlazený krém v miskách posypte vrstvou hnědého cukru a vložte na chvilku těsně pod spirály grilu rozpáleného na maximum. Jakmile se cukr rozpustí a začne karamelizovat, misky vyjměte, krém ozdobte a ihned podávejte.

Varianta pro fajnšmekry – Čokoládové Crème Brûlée s husími játry

Co budete potřebovat:

• 60 g foie gras (játra speciálně krmených hus)

• 1 lžičku brandy

• 1 lžíci portského vína

• špetku soli a mletého bílého pepře

• 1,5 dl smetany

• 70 g cukru

• 4 žloutky

• 60 g tmavé čokolády

• máslo na vymazání formiček

• 1 lžíci krystalového cukru a 1 lžíci tekutého medu na zapečení

1. Játra zbavte žilek a blanek a přes noc je naložte do směsi brandy, portského, soli a bílého pepře. Druhý den je rozmixujte se smetanou, cukrem a žloutky. Přimíchejte rozpuštěnou čokoládu a směs nalijte do máslem vymazaných formiček nebo malých šálků.

2. Postavte je do pekáčku s teplou vodou tak, aby sahala asi do dvou třetin výšky šálků a pečte asi 45 minut v troubě při 150 °C.

3. Po upečení krém nechte vychladit, pak ho lehce posypte krystalovým cukrem a přelijte tenkou vrstvou medu. Šálky vložte těsně pod spirály grilu rozehřátého na maximum a krátce zapečte dozlatova. Med s cukrem na povrchu by měl zkaramelizovat a utvořit tenkou karamelovou vrstvu. Krém podávejte ihned.

Pečená žebra s čokoládovou chilli omáčkou

Co budete potřebovat:

• 4 lžíce medu

• 3 lžíce citronové šťávy

• 5 stroužků česneku

• 5 dl oleje

• 1 lžíci kremžské hořčice

• 4 lžíce sójové omáčky

• 2 lžíce worcesterské omáčky

• 2 lžičky drceného pepře

• 1 lžičku mletého kari

• 2 lžíce grilovacího koření

• sůl

• 2 kg vepřových žebírek

• několik čerstvých nebo sušených chilli papriček

• 50 g kvalitní tmavé čokolády

1. V misce rozmíchejte med, citronovou šťávu a rozdrcené stroužky česneku, přidejte olej, hořčici, sójovou a worchesterskou omáčku, pepř, kari a grilovací koření, podle chuti osolte a znovu dobře promíchejte.

2. Žebra nakrájejte podél kostí na jednotlivé kousky, lehce je potřete připravenou marinádou, rozložte do pekáčku a pečte 10 minut v troubě vyhřáté na 200 °C. Pak ztlumte teplotu na 160 °C a žebra pečte ještě asi 45 minut doměkka.

3. Hotová žebra vyndejte z pekáčku a uložte v teple. Do pekáčku s výpekem přilijte zbylou marinádu, přidejte chilli papričky a vše prohřejte. Nakonec vmíchejte nastrouhanou čokoládu a omáčku nechte asi 3 minuty v troubě dopéct (čokoláda se nesmí přehřát!).

4. Teplá žebra rozdělte na talíře, přelijte omáčkou z pekáče a podávejte s pečivem nebo chlebem.

Vinný sorbet s jahodovým tataráčkem

Co budete potřebovat:

• 150 g hořké čokolády

• 3,5 dl nechlazeného sektu

• 90 g cukru

• 200 g jahod

• 1 lžíci medu

• 1 lžičku nakrájené čerstvé máty

1. Čokoládu rozlámejte na kousky a rozpusťte v misce ponořené do horké vodní lázně. Přidejte sekt a cukr a dobře rozmíchejte. Směs nalijte do zmrzlinového strojku a nechte zmrazit. Pokud nemáte zmrzlinový strojek, nalijte směs do plastové nádoby s víkem, uložte na několik hodin v mrazničce a každých asi 20 minut seškrábněte namrzlou vrstvu ze stěn nádoby a sorbet promíchejte.

2. Jahody nakrájejte na kousky, lehce je promíchejte s polovinou medu a rozdělte do sklenic nebo pohárů. Doplňte je kopečky sorbetu, přelijte zbytkem medu a posypte mátou. Podávejte ihned.

Nechte se inspirovat speciálem plným jahodových receptů:

Vepřová panenka s čokoládovou omáčkou s hořčicí

Co budete potřebovat:

• 2 vepřové panenky

• sůl

• 2 lžíce drceného pepře

• 2 lžíce olivového oleje

Na omáčku:

• 1 lžíci olivového oleje

• 1/2 cibule

• 0,3 dl sladkého sherry

• 2 lžíce celozrnné hořčice

• 80 g hořké čokolády

• špetku soli

Na kořeněnou mrkev:

• 500 g oloupané mrkve

• 1 lžíci oleje

• špetku soli

• 1 lžičku cukru

• 1 lžíci citronové šťávy

• 1/2 lžičky muškátového květu a špetka šafránu

1. Maso zbavte blanek, osolte, obalte v drceném pepři a nechte odležet.

2. Mezitím připravte přílohu. Mrkev nakrájejte podélně na špalíčky, lehce je opečte na oleji, přidejte sůl, cukr, citronovou šťávu a koření, zakryjte poklicí a za občasného zamíchání a případného podlití trochou vody duste mrkev do poloměkka (musí zůstat křupavá).

3. Odleželé maso zprudka opečte ze všech stran na oleji a dopečte ještě asi 15 minut doměkka v troubě vyhřáté na 160 °C.

4. Než se maso upeče, připravte omáčku. V kastrůlku zahřejte olej, přidejte velmi jemně nakrájenou cibuli, zalijte vínem a nechte zpěnit. Vmíchejte hořčici, rozpuštěnou čokoládu a na závěr výpek z upečeného masa a omáčku podle chuti přisolte.

5. Upečené maso nakrájejte na plátky a podávejte s čokoládovou omáčkou a kořeněnou mrkví. Ideální přílohou je mandlová rýže.

Foto: Yummy Image

Mohlo by vám taky chutnat:


Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 28. 3. 2024

Berani, pokud se vám v poslední době nedostává lásky, po které toužíte, možná je to proto, že jste si o ni neřekli. Pokud jste s někým zapleteni a cítíte se nenaplněni, zvažte možnost upřímného rozhovoru o svých potřebách a o tom, co od vztahu chcete, abyste byli šťastní. Pokud nyní nejste ve vztahu a chcete být, musíte se důrazněji věnovat poznávání toho, koho chcete.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.