Partnerský horoskop
Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.
Výpočet ascendentu
Pro výpočet svého ascendentu zadejte datum a čas narození.
Horoskop pro Vás každý týden
Stačí vybrat znamení a zadat Váš email. Jednou týdně vám zašleme horoskop pro vaše znamení.
Vyhledávání

Hrnkový dort s jahodami
Moučníky s jahodami patří k těm nejlepším, protože jsou nejen dobré, ale i krásně vypadají. A tento dort, který není vůbec těžké připravit, to jen potvrzuje.
12 porcí
Doba přípravy do 1 hodiny
Na odměření surovin použijte hrnek o objemu 250 ml.
Na těsto:
- tuk a mouka na vymazání a vysypání formy
- změklé máslo 1 hrnek
- krupicový cukr 2 hrnky
- velká vejce (žloutky a bílky zvlášť) 4 kusy
- hladká mouka 3 hrnky
- kypřící prášek do pečiva 1 lžíce
- sůl 1/4 lžičky
- plnotučné mléko 1 hrnek (250 ml)
- vanilkový extrakt 1 lžička
- mandlový extrakt 1/2 lžičky
- čerstvé jahody 2 vaničky
Na polevu:
- sýr mascarpone pokojové teploty 1 kelímek
- krupicový cukr 2/3 hrnku
- smetana ke šlehání 2 hrnky (500 ml)
- vanilkový extrakt 1/2 lžičky
- mandlový extrakt 1/2 lžičky
Postup
- Troubu předehřejte na 180 °C. Dvě formy o průměru 23 cm vymažte tukem a vysypte moukou. Máslo utřete nejlépe v robotu do pěny a postupně k němu zašlehávejte cukr, pak po jednom žloutky a vždy je dobře zapracujte.
- V míse promíchejte mouku, prášek do pečiva a sůl a střídavě s mlékem zašlehávejte k máslu s cukrem a vejci tak, že začnete a skončíte moučnou směsí. Každou dávku nechte při nízké rychlosti zapracovat. Nakonec vmíchejte vanilkový a mandlový extrakt.
- Bílky ušlehejte do tuha. Asi třetinu sněhu zatřete k těstu a pak ve dvou dávkách zatřete i zbytek.
- Těsto přesuňte do připravených forem. Pečte 28 až 32 minut, až špejli, zapíchnutou do středu těsta, vytáhnete čistou. Korpusy nechte vychladnout asi 10 minut ve formách na drátěné mřížce, pak je vyklopte a nechte zcela zchladnout, asi 1 hodinu.
- Jahody (20 až 25 kusů) zespodu seřízněte, aby vznikla rovná plocha. Dejte je stranou. Na polevu promíchejte v míse mascarpone s polovinou cukru. Smetanu s vanilkovým a mandlovým extraktem začněte šlehat a až zpění, zvyšte rychlost a pomalu přisypávejte zbylý cukr. Ušlehejte dotuha. Třetinu šlehačky zatřete k mascarpone, pak ve dvou dávkách zatřete i zbytek.
- Jeden vychladlý korpus potřete asi tři čtvrtě hrnkem polevy. Posázejte jahodami nastojato, začněte od vnějšího okraje směrem ke středu. Další polevu dejte do silného plastového sáčku, odstřihněte mu roh a mezi jahody vytlačujte polevu, abyste prostory mezi nimi zcela vyplnili. Pak opatrně potřete ještě povrch jahod. Přiložte druhý korpus, celý dort potřete zbylou polevou a ozdobte zbylými jahodami.