Webové stránky skupiny Prima používají cookies k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti. Používáním tohoto webu souhlasíte s užitím cookies v rámci webů skupiny Prima. Více informací
Souhlasím
návrat zpět

Vyhledávání

Co hledáte?
Smazat
zpět

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.
zpět

Výpočet ascendentu

Pro výpočet svého ascendentu zadejte datum a čas narození.
Reklama

Kořeněný švestkový koláč

Jeho vůně vám možná trochu připomene Vánoce, které jsou ještě daleko. Každopádně je tento australský kříženec koláče a ovocného chlebíčku příjemným osvěžením.
12.09.2019
Kořeněný švestkový koláč
12 porcí
Doba přípravy do 1,5 hodiny
Švestkové koláče a koláčky: Recepty pro začátečníky i opravdové fajnšmekry

Švestkové koláče a koláčky: Recepty pro začátečníky i opravdové fajnšmekry

  • hladká mouka 300 g
  • kypřící prášek do pečiva 2 lžičky
  • mletý zázvor 2 lžičky
  • holandské kakao 2 lžíce
  • sůl 1/4 lžičky
  • změklé máslo 180 g
  • přírodní krupicový cukr 220 g
  • vejce 3 kusy
  • podmáslí 180 ml
  • velké slívy 8 kusů (nebo 16 švestek)
  • mletá skořice 1 lžička
  • kokosový cukr 55 g
  • máslo na vymazání formy
  • moučkový cukr a šlehačka k podávání

Postup

  1. Troubu předehřejte na 180 °C. Připravte si rozevírací kulatou formu o průměru 24 cm, vymažte ji máslem a dno a stěny vyložte papírem na pečení.
  2. Mouku, prášek do pečiva, zázvor, kakao a sůl prosejte do velké mísy. V jiné míse utřete cukr se změklým máslem do pěny, nejlépe elektrickými metlami. Po jednom zatřete vejce. Ve dvou dávkách zatřete moučnou směs a podmáslí.
  3. Slívy vypeckujte a rozkrojte na čtvrtky (pokud máte švestky, rozdělte je na půlky). Vzniklé těsto přesuňte do formy a navrch rozložte švestky řeznou plochou nahoru. Posypte skořicí a kokosovým cukrem.
  4. Koláč vložte do trouby a pečte asi 50 minut, nebo až špejli, vpíchnutou do středu těsta, vytáhnete čistou, bez ulpělých drobků.
  5. Koláč nechte vychladnout ve formě. Podávejte ho poprášený moučkovým cukrem a se šlehačkou.
Kořeněný švestkový koláč 1
Autor: L.A. CREATIVE FOOD Kořeněný švestkový koláč 1

Další recepty, v nichž můžete využít podzimní úrodu, ale i spoustu dalších nápadů, jak si zpříjemnit podzim dobrým jídlem, najdete v novém čísle časopisu Prima FRESH, které je právě v prodeji.  

 

Podzimní číslo Prima FRESH 2019

Vychutnejte si podzim plný zážitků s novým číslem časopisu Prima FRESH!

 

Švestky jsou opravdu poklad: Fungují proti zácpě a nakopnou vaše zdraví!

Švestky jsou opravdu poklad: Fungují proti zácpě a nakopnou vaše zdraví!

Související témata: švestkový koláč
Reklama