Webové stránky skupiny Prima používají cookies k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti. Používáním tohoto webu souhlasíte s užitím cookies v rámci webů skupiny Prima. Více informací
Souhlasím
návrat zpět

Vyhledávání

Co hledáte?
Smazat
zpět

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.
zpět

Výpočet ascendentu

Pro výpočet svého ascendentu zadejte datum a čas narození.

Kynutý ořechový pletenec

Kynutý cop s ořechy se v mnoha zemích peče místo vánočky. Kynuté těsto a ořechy symbolizují růst a bohatství. Upečené ve formě pletence je můžete darovat sobě nebo je přinést jako dárek na návštěvu.
15.11.2018
Kynutý ořechový pletenec
8 porcí
Doba přípravy do 30 minut

Na těsto:

  • mléko 125 ml
  • hladká mouka 150 g
  • polohrubá mouka 150 g
  • kypřící prášek 1/2 sáčku
  • sušené droždí 1 sáček (7 g)
  • krupicový cukr 50 g
  • vejce 1 kus
  • rostlinný olej 100 ml
  • hladká mouka na poprášení
  • vejce na potření
  • mandlové plátky na posypání 1 hrst

Na náplň:

  • mleté vlašské ořechy 150 g
  • mléko 200 ml
  • krupicový cukr 1 lžíce

Pohrajte si s tvary, hezky vypadají malé stočené cůpky i více spletených pramenů do tvaru věnce. A nešetřete na náplni, aby se dostala všude a v hojném množství.

Postup

  1. Mléko ohřejte tak, aby bylo vlažné. Do větší mísy prosejte obě mouky, promíchejte je s práškem do pečiva, droždím a cukrem a zalijte mlékem. Nechte 5 minut kynout, přidejte vejce a olej a vařečkou nebo hnětacím hákem v kuchyňském robotu prohněťte a vypracujte hladké nelepivé těsto. Jakmile se na povrchu začnou dělat bublinky nebo puchýřky, poprašte ho moukou, zakryjte čistou utěrkou a nechte na teplém místě zhruba 1,5 hodiny kynout, až těsto zdvojnásobí svůj objem.
  2. Mezitím připravte náplň. V hrnci povařte ořechy, mléko a cukr do zhoustnutí.
  3. Vykynuté těsto rozdělte na tři stejně velké díly a každý vyválejte na plát zhruba 10 x 30 cm. Rovnoměrně je potřete náplní a každý stočte do tvaru válečku.
  4. Všechny válečky spojte na jednom místě a spleťte z nich cop, který můžete stočit do tvaru podkovy nebo věnce. Položte ho na plech vyložený pečicím papírem a nechte 20 minut kynout.
  5. Troubu předehřejte na 160 °C. Pletenec potřete rozšlehaným vejcem a posypte plátky mandlí. Pečte v rozehřáté troubě zhruba 20 až 30 minut dozlatova.
Bez buchet se nevdáš!
Bez buchet se nevdáš!
archiv nakladatelství Došel Karamel

Adventní čas i období svátků se blíží. Pokud si chcete kulinární vrchol roku užít ve velkém stylu, hledejte inspiraci v novém čísle časopisu Prima FRESH, které přináší skoro 80 čerstvých receptů. Najdete ho v prodeji už od středy 14. listopadu.

Vánoční číslo časopisu Prima FRESH

Prožijte překrásné sváteční dny a veselou zimu s novým číslem časopisu Prima FRESH

Související témata: ořechy, pletenec
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama