Webové stránky skupiny Prima používají cookies k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti. Používáním tohoto webu souhlasíte s užitím cookies v rámci webů skupiny Prima. Více informací
Souhlasím
návrat zpět

Vyhledávání

Co hledáte?
Smazat
zpět

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.
zpět

Výpočet ascendentu

Pro výpočet svého ascendentu zadejte datum a čas narození.

Makové lívance se švestkovým rozvarem

Kdo by neměl rád lívance! K snídani, k večeři nebo jako dezert. Už se vám sbíhají chutě? Zkuste jejich podzimní verzi vylepšenou mákem.
19.10.2018, Anna Kopečková
Makové lívance se švestkovým rozvarem
4 porce
Doba přípravy do 30 minut
  • hladká mouka 180 g
  • krupicový cukr 4 lžíce
  • kypřicí prášek do pečiva 2 lžičky
  • mletý mák 2 velké lžíce
  • vejce 2 kusy
  • mléko 250 ml
  • slunečnicový olej nebo máslo na vymazání lívanečníku

Švestkový rozvar:

  • švestky 500 g
  • krupicový cukr 4 lžíce

Kdo jednou podlehne máku, tomu se na jídelníček bude často vracet. Kromě toho, že je dobrý, je i velmi zdravý. Má mimořádně vysoký obsah vápníku, ale i dalších minerálních látek. Zjednodušeně řečeno obsahuje tolik prospěšných věcí, že jej můžeme nazývat naší superpotravinou. Zkuste ho tentokrát využít jinak, než do klasických buchet, koláčů nebo závinů. Makové lívanečky vypadají na pohled fantasticky a stejně tak i chutnají.

Postup

  1. Nejdříve smíchejte v míse veškeré sypké ingredience. Přidejte vejce a mléko a vše promíchejte, nejlépe elektrickým šlehačem. Takto připravené těsto nechte odstát přibližně 15 minut.
  2. Mezitím si připravte švestkový rozvar. Švestky vypeckujte a krájejte na menší kousky. Přidejte cukr a na mírném ohni povařte 10 minut.
  3. Do rozpáleného vymazaného lívanečníku naběračkou vlijte těsto a lívance smažte z obou stran dozlatova. 
  4. Ještě horké lívanečky zalijte švestkovým rozvarem a ihned podávejte.
TIP: Při nákupu máku si dejte pozor, abyste vybrali ten správný. Náš český modrý mák má, narozdíl od levného technického máku, namodralou barvu, krásně voní a je nasládlý. Pokud upřednostňujete nákup již mletého máku, může se stát, že kromě kvalitního máku se do směsi dostal i ten technický, který kvalitu máku značně degraduje. Proto dejte raději přednost máku celému a doma si jej umelte. Čerstvě namletý bude vonět ještě víc.
Související témata: lívance, švestky
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama