Webové stránky skupiny Prima používají cookies k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti. Používáním tohoto webu souhlasíte s užitím cookies v rámci webů skupiny Prima. Více informací
Souhlasím
návrat zpět

Vyhledávání

Co hledáte?
Smazat
zpět

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.
zpět

Výpočet ascendentu

Pro výpočet svého ascendentu zadejte datum a čas narození.
Reklama

Makový mazanec ze špaldové mouky

Špaldová mouka je znovuobjevenou ingrediencí, kterou v kuchyni používali naši předkové. Má řadu výhod a výživových vlastností, které u klasické bílé mouky nenajdeme. Je o mnoho zdravější a navíc skvěle chutná i voní. Využijte ji i při velikonočních přípravách a upečte si z ní třeba mazanec.
16.04.2019
Makový mazanec ze špaldové mouky
10 porcí
Doba přípravy do 30 minut
  • mléko nebo rýžový lískooříškový nápoj 200 ml
  • přírodní třtinový cukr 100 g
  • celozrnná špaldová mouka Probio 300 g
  • bílá pšeničná hladká mouka 300 g
  • droždí 40 g
  • 3 žloutky
  • špetka soli
  • muškátový oříšek
  • citronová kůra
  • máslo 120 g
  • rozinky 60 g
  • lískové oříšky 50 g
  • mák 50 g
  • bílek na potření
  • mák na posypání

Postup

  1. Do 3 lžic vlažného mléka či rostlinného nápoje rozmícháme 1 lžíci cukru, 1 lžíci mouky, rozdrobíme droždí a na teplém místě necháme vzejít kvásek.
  2. Zbylou mouku smícháme se zbylým cukrem, přidáme rozšlehané žloutky, do nichž jsme vmíchali špetku soli. Potom přidáme špetku nastrouhaného muškátového oříšku a nastrouhanou kůru z poloviny chemicky neošetřeného citronu. Přilijeme kvásek, rozpuštěné máslo a vypracujeme tužší těsto. Při zpracování těsta přidáváme zbylé mléko či rýžový nápoj postupně dle potřeby. Těsto přikryjeme a necháme vykynout asi hodinu na teplém místě.

  3. Do vykynutého těsta zapracujeme opláchnuté rozinky, hrubě nasekané lískové oříšky a mák.

  4. Těsto rozdělíme na dvě poloviny a z každé vytvarujeme bochánek. Přeneseme je na plech s papírem na pečení, potřeme rozšlehaným bílkem a posypeme mákem. Vrcholy mazanců nařízneme do kříže a pečeme v troubě vyhřáté na 180 °C asi 45 minut.

Hrnkový jablečný beránek

Velikonoční beránek trochu jinak: Hrnkový a s jablky

 

Poskládejte si svého velikonočního zajíčka

Na poslední chvíli: Velikonoční ušáci 3x jinak

 

(Téměř) zelené menu

Velikonoční menu plné zeleniny + pár dobrot navíc

Související témata: mazanec
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama