Sladké recepty

21. července 2017 07:30

Anna Kopečková

Recept na letní víkend: Nepečený borůvkový koláč

Cítíte na sobě, že máte během slunečných dnů chuť spíše na něco lehčího a svěžího? Zkuste lehký nepečený borůvkový koláč připravený ze suroviny, kterou možná zatím znáte jen z televizní reklamy.

Tou surovinou je Skyr. Zatímco v severských státech, především na Islandu, jde o velmi běžný mléčný výrobek, v našich krajích zatím moc známý není, ačkoli se u nás už vyrábí. Je velmi podobný jogurtu, ale jogurt to není. Jeho hlavní předností je, že má mimořádně nízký obsah tuku, je velmi hustý a jeho sušinu tvoří zejména mléčná bílkovina, která je vysoce koncentrovaná. Skyr se tak hodí pro sportovce, kteří budují svalovou hmotu, děti a dospívající, kterým se vytváří kostní skelet, kojící maminky i seniory, jako prevence před osteoporózou.

A protože je chuť Skryru mléčně nakyslá, hodí se ideálně do letních nepečených koláčů s ovocem. Zkuste třeba borůvkový, který si podle chuti můžete různě obměňovat. Výborný bude i s jahodami, meruňkami, malinami nebo ostružinami.

Nepečený borůvkový koláč

Co budete potřebovat:

Na korpus:

10 celozrnných máslových sušenek

60 g kokosového oleje

1 lžíci krystalového cukru

Na krém:

500 g Skyru natur

250 ml smetany ke šlehání

50 g medu

1 vanilkový lusk

3 plátky želatiny

Na polevu:

4 lžíce borůvkového džemu

100 g čerstvých borůvek

Postup:

1. Sušenky rozdrtíme nahrubo a smícháme je s kokosovým olejem.

2. Dortovou formu o průměru 22 cm vyložíme pečícím papírem (nebo použijeme nepřilnavou silikonovou formu) a připravenou směs rukama vymačkáme rovnoměrně po dně. Formu dáme do mrazáku.

3. Želatinu zalijeme studenou vodou a necháme asi 10 minut nabobtnat.

4. Do misky dáme Skyr, med, dřeň vyškrábanou z podélně rozkrojeného vanilkového lusku a dobře vše promícháme.

5. Želatinu vymačkáme, dáme do vhodné misky a krátce zahřejeme v mikrovlnné troubě, až se rozpustí (pozor, nesmí se vařit!). Rozpuštěnou želatinu necháme mírně zchladnout, pak do ní vmícháme část připravenému krému a vše promícháme se zbytkem krému. Díky tomuto postupu v krému nebudou hrudky. Nakonec do krému vmícháme ušlehanou smetanu.

6. Formu s korpusem vyndáme z mrazáku a vlijeme do ní připravený krém. Celý dort dáme nejméně na 4 hodiny do lednice.

7. Před podáváním potřeme povrch ztuhlého dortu borůvkovým džemem a posypeme čerstvými borůvkami.

Mohlo by vám taky chutnat:


Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 24. 4. 2024

Berani, některé vaše pracovní povinnosti jsou pro jednoho člověka příliš velké a mohly by vás dnes zatížit. Zdá se, že hromada práce se neustále zvětšuje, ať děláte, co děláte. Pokud můžete, delegujte své úkoly. Nejméně naléhavé úkoly odložte stranou a na zbytku postupně zapracujte. Váš zaměstnavatel od vás může, ale nemusí očekávat příliš mnoho, ale vy máte právo udržet si zdravý rozum bez ohledu na cokoli.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.