Webové stránky skupiny Prima používají cookies k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti. Používáním tohoto webu souhlasíte s užitím cookies v rámci webů skupiny Prima. Více informací
Beru na vědomí
návrat zpět

Vyhledávání

Co hledáte?
Smazat
zpět

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.
zpět

Výpočet ascendentu

Pro výpočet svého ascendentu zadejte datum a čas narození.
zpět

Horoskop pro Vás každý týden

Stačí vybrat znamení a zadat Váš email. Jednou týdně vám zašleme horoskop pro vaše znamení.

reklama

Rychlý letní drobenkový koláč s mandlemi

Jedna z nejoblíbenějších letních klasik, připravovaná v nekonečných obměnách. Ovoce můžete používat podle momentální situace, nejlépe se hodí drobné bobulové. Svěžest náplně nádherně odpíchne křupavá drobenka, kterou mandlové lupínky vystřelí do chuťového sedmého nebe.
17.06.2020
Rychlý drobenkový koláč s mandlemi
20 porcí
Doba přípravy do 1,5 hodiny

Na těsto:

  • změklé máslo 150 g + na vymazání
  • krupicový cukr 100 g
  • velká vejce 3 kusy
  • nastrouhaná kůra z 1 citronu
  • špetka soli
  • hladká mouka 375 g + na vysypání
  • kypřící prášek do pečiva 3 lžičky
  • mléko 100 ml

Na náplň a drobenku:

  • 750 drobného ovoce (rybíz, jahody, borůvky...) 750 g
  • studené máslo 150 g
  • hrubá nebo polohrubá mouka 200 g
  • krupicový cukr 120 g
  • špetka soli
  • mletá skořice 1 lžička
  • mandlové lupínky na posypání

Postup

  1. Malinový, borůvkový nebo s meruňkami?

    Upečte si: Letní ovocné koláče jako od babičky

    Máslo s cukrem utřete do pěny. Po jednom zatřete vejce, pak citronovou kůru a sůl. Nakonec na střídačku zapracujte mouku promíchanou s práškem do pečiva a mléko. Hutné těsto by mělo pomalu stékat z vařečky.
  2. Na drobenku prohněťte máslo nakrájené na kousky s moukou (lépe hrubou), cukrem, solí a skořicí. Promíchávejte a prohrabujte prsty, až se vytvoří drobkovitá drobenka, kterou dejte na chvilku do chladu.
  3. Těsto vyklopte na vymazaný a vysypaný plech a plochým nožem nebo stěrkou namáčenou ve studené vodě ho rovnoměrně rozetřete. Hustě ho poklaďte připraveným ovocem, rovnoměrně posypte drobenkou a mandlovými lupínky a vložte na mřížku postavenou ve středu trouby vyhřáté na 180 °C.
  4. Pečte asi 35 až 40 minut, až koláč lehce vyběhne a těsto a drobenka zezlátnou.
Rychlý drobenkový koláč s mandlemi
Autor: Marek Kučera Rychlý drobenkový koláč s mandlemi

 

Recepty na další ovocné koláče, ale i spoustu další chutné inspirace na léto najdete v novém čísle časopisu Prima FRESH, které je právě v prodeji: 

Časopis Prima FRESH léto 2020

Oslavte léto pod širým nebem s čerstvým číslem časopisu Prima FRESH!

Koláče jako umělecká díla: Amatérská pekařka vyrábí sladkosti, které je škoda sníst

Koláče jako umělecká díla: Amatérská pekařka vyrábí sladkosti, které je škoda sníst

 

Cheesecake si můžete udělat přesně podle své chuti

Cheesecake: Dokonalý koláč do vedra