Webové stránky skupiny Prima používají cookies k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti. Používáním tohoto webu souhlasíte s užitím cookies v rámci webů skupiny Prima. Více informací
Beru na vědomí
návrat zpět

Vyhledávání

Co hledáte?
Smazat
zpět

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.
zpět

Výpočet ascendentu

Pro výpočet svého ascendentu zadejte datum a čas narození.
zpět

Horoskop pro Vás každý týden

Stačí vybrat znamení a zadat Váš email. Jednou týdně vám zašleme horoskop pro vaše znamení.

reklama

Sedmikráskový sirup

Drobné sedmikrásky jsou nejen krásné, ale i léčivé. Říká se, že bychom každý den měli sníst sedm čerstvých kvítků. A pokud si jich natrháte rovnou 500, může si z nich uvařit domácí sirup.
17.06.2020
Sedmikráskový sirup
Doba přípravy do 1,5 hodiny
  • sedmikráskové květy 500 květů
  • převařená horká voda 750 - 1000 ml
  • cukr 400 - 800 g
  • citron (chemicky neošetřený nebo omytý octovou vodou) 1 kus
  • kyselina citronová 1 lžička

Postup

  1. Sedmikrásky (jen květy bez stonků) jen lehce propláchněte, ať je zbavíte případných broučků. Vložte je do hrnce, sklenice nebo jiné dostatečně veliké nádoby a zalijte převařenou horkou vodou (čím víc dáte vody, tím déle se sirup bude svařovat, ale květy musí být stále ponořené). Přidejte na plátky nakrájený citron, pokud máte v BIO kvalitě, můžete ho nechat i s kůrou (což ale trošku zvedne hořkost, kterou eliminujete právě oloupáním kůry). Takto nechte sedmikrásky 24 hodin louhovat.
  2. Druhý den vodu ze sedmikrásek sceďte do hrnce, ideálně přes plátýnko, ale poslouží i hustý cedník, přidejte cukr a kyselinu citronovou a vařte na mírném plameni, dokud se cukr nerozpustí a sirup nezačne houstnout.
  3. Poté můžete plnit do čistých a vyvařených láhví, které následně pro zakonzervování otočte na 10 minut dnem vzhůru. Sedmikráskový sirup lze použít klasicky do vody jako „šťávu“ anebo jej používat na slazení, či si s ním polít třeba zmrzlinu, lívance, palačinky a podobně.
Sedmikráskový sirup 1
Autor: archiv Labeta Sedmikráskový sirup 1

 

TIPY:

  • U konzervování dbejte vždy na čistotu sklenic. Víčka se mohou pro bezpečnější konzervaci uvnitř potřít čistým alkoholem.
  • Pokud máte chemicky ošetřený citron a chcete jej použít i s kůrou, nejprve ho vložte na čtvrt hodinky do vody s octem.
  • Množství cukru záleží zcela na vaší chuti. Nad 600 g už bude u sirupu ale převládat chuť cukru, sedmikrásky moc výraznou chuť nemají, tak ať ji nepřebijete. Část cukru můžete nahradit třtinovým želírovacím cukrem, sirup pak bude hustější.
Dobrota z darů přírody

Vyrobte si: Domácí bezinkový sirup a limonáda se šalvějí