7 kvašených potravin, které je dobré (občas) jíst
7 kvašených potravin Zdroj: Thinkstock
Experti na zdravou stravu tvrdí, že nejzdravější je jídlo v přirozeném stavu a co nejčerstvější. Pravdu však mají jen částečně. Některým potravinám vyloženě prospěje, když zkvasí ještě dřív, než se nám dostanou na stůl.
Když se nechá zkvasit zelí či okurky, cukry a sacharidy v nich obsažené se promění v látky energeticky chudší, zato lidskému tělu daleko přínosnější.
Jednou z nich jsou probiotika. Ta posilují prospěšné bakterie v trávicím traktu a tím posilují imunitu a pomáhají zbavit tělo různých zdravotních problémů, zlepšit pleť, a pomáhají dokonce i s hubnutím. Střeva jsou největší částí našeho imunitního systému. Proto hodně záleží na tom, co do nich přijde. Cukr a rafinované sacharidy je poškozují, zatímco fermentované potraviny je léčí.
A co byste tedy rozhodně měli vyzkoušet?
Kvašené potraviny 5 Zdroj: iStock
Kysané zelí
Fermentace udržuje vysoký obsah vitamínu C, kromě toho kysané zelí obsahuje vitamíny E, K a většinu ze skupiny B vitamínů, včetně B12, stejně tak minerály, jako je hořčík, draslík, železo, vápník či zinek. Tato potravina je plná rozpustné i nerozpustné vlákniny a také spousty mikrobů, které posléze umí osídlit střevní mikroflóru. Kysané zelí má i protirakovinové účinky – právě fermentace vytváří ze složitějších glyskosidů látky zvané isothiokyanáty s významným protektivním účinkem proti rakovinotvornému bujení.
Pokud si rádi vyrábíte věci sami, zkuste to i se zelím. Recept je jednoduchý, a budete tak mít jistotu, že kyselé zelí neobsahuje žádné chemické konzervační látky ani přidaný cukr.
Kvašené potraviny 2 Zdroj: iStock
Kombucha
Když pijete kombuchu, dodáváte svému tělu čtyři až sedm zdraví prospěšných mikroorganismů najednou. Vaše střeva tak budou skutečně zdravá a silná.
A co je vlastně kombucha? Jde o fermentovaný čaj, ve kterém vznikají symbiotické kultury bakterií a kvasinek. Je nazýván elixírem zdraví, protože slouží jako prevence rakoviny, artritidy a dalších degenerativních onemocnění a také pomáhá v boji s těmito nemocemi.
Kvašené potraviny 3 Zdroj: iStock
Nakládaná zelenina
Je to vlastně zelenina, která se nechá pod dohledem zkvasit. Díky mléčnému kvašení si zelenina uchová obsah vitamínů a u některých se jejich množství kvašením dokonce zvyšuje. Konzumace kvašené zeleniny, která obsahuje kromě spousty vitamínů i enzymy, podporuje trávení a udržuje zdravou střevní mikroflóru, posiluje krev a imunitu. Tuto na probiotika bohatou potravinu si snadno vyrobíte i doma. Návodů na internetu najdete mnoho, je ale třeba říct, že je lepší používat biozeleninu, protože je dobré ji tepelně neupravovat, například sterilizací.
Kvašené potraviny 6 Zdroj: iStock
Kokosový jogurt
Pozor, nejedná se o žádný klasický jogurt s kokosovou příchutí. Tento jogurt se vyrábí z dužiny z mladých kokosů, do níž se přidávají probiotika, aby nastartovala celý proces fermentace. V jogurtu pak přirozeně vznikají další enzymy a probiotika. Jistě, například i jogurt řeckého typu patří mezi kvašené potraviny, ale mléčné výrobky jsou kyselinotvorné a pro někoho mohou být hůře stravitelné.
Kvašené potraviny 4 Zdroj: iStock
Miso
Jeff Cox, autor knihy o kvašení, miluje miso kvůli jeho nutričním hodnotám. „Pasta z fermentovaných sójových bobů a obilovin je plná nezbytných minerálů, jako je draslík, a také milionů mikroorganismů, které dávají tělu sílu a vytrvalost,“ uvádí Cox.
Chcete-li miso polévku, stačí přidat kousek pasty do vařící vody a přidat svou oblíbenou zeleninu nebo houby. Miso pastu však můžete používat i jako koření do dalších jídel.
Kvašené potraviny 1 Zdroj: iStock
Kimchi
Tento pikantní korejský pokrm se tradičně vyrábí ze zelí. Vzdálené připomíná naše kysané zelí, ale je daleko ostřejší a plnější chuti a skvěle posiluje imunitní systém. Vyčistí střeva a tím pomáhá zlepšit trávení a vstřebávání živin. Když se vám zlepší trávení, má to vliv nejen na zdraví, ale i na vzhled. Třeba kůže ztratí šedavý odstín a bude zdravě vypnutá.