Webové stránky skupiny Prima používají cookies k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti. Používáním tohoto webu souhlasíte s užitím cookies v rámci webů skupiny Prima. Více informací
Souhlasím
návrat zpět

Vyhledávání

Co hledáte?
Smazat
zpět

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.
zpět

Výpočet ascendentu

Pro výpočet svého ascendentu zadejte datum a čas narození.

Kynutý vánoční věnec s oříškovou náplní a brusinkami

Vánoční věnec plný sladké oříškové náplně může směle konkurovat tradiční vánočce. Nejenže skvěle chutná, ale i krásně vypadá.
16.12.2018
Kynutý vánoční věnec s oříškovou náplní a brusinkami
12 porcí
Doba přípravy do 1 hodiny

Těsto:

  • hladká mouka 380 g
  • sušené droždí 8 g
  • kypřící prášek do pečiva 1/2 lžičky
  • sůl 1 špetka
  • vlažné mléko 200 ml
  • máslo pokojové teploty 75 g
  • třtinový moučkový cukr 50 g
  • žloutek 2 kusy
  • nastrouhaná pomerančová kůra 1 lžíce
  • sušené brusinky 50 g
  • vanilkový extrakt 1 lžička
  • rum 1 lžíce

Náplň:

  • mleté lískové oříšky (nebo pražená lískooříšková mouka) 200 g
  • bílek 2 kusy
  • rozpuštěné máslo 50 g
  • třtinový moučkový cukr 50 g
  • rum 2 lžíce
  • vanilkový extrakt 1 lžička
  • mléko na potření
  • mandlové plátky na ozdobení

Postup

  1. V míse smíchejte mouku a cukr se sušeným droždím, kypřícím práškem, solí, pomerančovou kůrou a pokrájenými sušenými brusinkami.
  2. V mléce rozšlehejte žloutky s mlékem, rumem a vanilkovým extraktem. Tekutou směs zapracujte společně s máslem do mouky a vypracujte ručně nebo robotem hladké těsto.
  3. Mísu zakryjte a nechte kynout, až těsto zdvojnásobí objem. Tvrá to cca 45 minut.
  4. Mezitím připravte náplň. V míse smíchejte oříškovou mouku s cukrem, bílky, vanilkou, rumem a máslem do hladké pasty.
  5. Vykynuté těsto vyválejte na obdélník asi 50 x 40 cm a potřete připravenou nádivkou. Těsto zarolujte, vzniklý váleček podélně rozkrojte, přeneste na plech vyložený papírem na pečení a vzniklé dva díly zapleťte do copu. Snažte se mít rozkrojenou část nahoře, ale pokud se vám to nepodaří, nic se neděje, jen to lépe vypadá.
  6. Konce copu spojte dohromady a utvořte věnec. Povrch potřete mlékem a posypte mandlovými plátky.
  7. Věnec vložte do trouby předehřáté na 200  °C a pečte 10 minut. Pak snižte teplotu na 180 °C a pečte asi 40 minut. Pokud se věnec připéká, přykryjte ho alobalem. Hotový věnec nechte vychladnout na mřížce.

TIP: Na vyválené těsto potřené oříškovou náplní můžeme navíc přidat 100 g marcipánu nakrájeného na malé kousky

Související témata: věnec, Vánoce, buchta, ořechy
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama