Coolinářka

Ořechový věnec

Moje hodnocení
6x

Jestli se nebojíte kynutého těsta, určitě byste měli vyzkoušet tento kynutý ořechový věnec! S jeho přípravou si budete muset trochu vyhrát, ale výsledek rozhodně stojí za to!

1 porce
60 minut

Suroviny

Postup přípravy

  1. Rozdrobené droždí zalijte asi 50 ml vlažného mléka, přidejte lžíci cukru a trošku mouky, nemíchejte dohromady a nechte na teplém místě vzejít kvásek (trvá to asi 10 minut).
  2. Do zadělávací mísy nasypte polohrubou mouku, přidejte vejce, povolené máslo, zbytek mléka a cukru a nakonec aktivní kvásek.
  3. Zadělávacím hákem v robotu nebo ručně zadělejte těsto. Nechte ho v míse přikryté kynout asi dvě hodiny. Těsto za tu dobu zdvojnásobí svůj objem, přesuňte ho na pomoučený vál a rozdělte na dvě poloviny.
  4. Každou z nich vyválejte do tvaru delšího obdélníku a celý ho natřete arašídovým máslem s čokoládou. Delší stranu obdélníku zaviňte jako roládu.
  5. Tu nyní rozkrojte podélně napůl a oba vzniklé prameny spleťte navzájem a vytvarujte z nich věnec. Dbejte na to, aby rozkrojená část pramenů s viditelnou náplní směřovala vzhůru, aby při pečení zbytečně nevytekla.
  6. Stejným způsobem pracujte i u druhé poloviny těsta. Oba věnce přesuňte na plech s pečicím papírem a nechte ještě asi 15 minut kynout. Předehřejte troubu na 190 °C.
  7. Před pečením oba věnce pomašlujte vaječným bílkem a případně posypte plátky mandlí. Pečte v předehřáté troubě asi 15 minut. Podávejte posypané moučkovým cukrem.

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

Coolinářka


Přečtěte si také

Recepty