Sladké a krásné sváteční dobroty: Tohle vás bude bavit!

Jaké by to byly velikonoční svátky bez typických sladkostí – mazance, beránka nebo jidášků. My pro vás máme recepty, které ještě nejspíš neznáte a které vám nádherně ozdobí sváteční stůl. Pokud je tedy hned někdo nesní, což se nejspíš stane.

Na velikonočních sladkých přípravách je hezké, že přitom tvoříte dobroty, které jsou zároveň krásné a můžete je použít i jako dekoraci. Ukážeme vám, co se taky dá v kuchyni kromě beránka vyrobit a na čem si pochutná celá rodina. Budete originální a sklidíte obdiv!

Velikonoční zajíček

Foto: jennysteffens.com

Co budete potřebovat:

Na korpus:

• 4 vejce

• 200 g moučkového cukru

• 12 lžic horké vody

• 200 g polohrubé mouky

• 1/2 sáčku kypřicího prášku do pečiva

• 100 g mletého kokosu

• špetku soli

Na krém:

• 350 g Lučiny

• 4 lžíce změklého másla

• 1–1 a 1/2 hrnku moučkového cukru (podle chuti)

• špetku soli

1. Žloutky vyšlehejte s cukrem a horkou vodou do pěny. Vmíchejte prosátou mouku s práškem do pečiva a mletý kokos a nakonec opatrně zlehka vmíchejte tuhý sníh ušlehaný z bílků a špetky soli.

2. Těsto nalijte do vymazané a vysypané kulaté dortové formy a pečte asi 40 minut v troubě vyhřáté na 180 °C. Korpus je propečený, když špejle, kterou zapíchnete do středu těsta, zůstane po vytažení suchá a čistá. Upečený korpus vyklopte z formy na podložku vrchní stranou dolů a nechte dobře vychladnout.

3. Mezitím si připravte podložku – například z tvrdého kartonu, který obalíte kouskem papíru na pečení. Všechny suroviny na krém vyšlehejte elektrickým šlehačem dohladka.

4. Korpus rozkrojte na dvě poloviny. Jednu potřete na plošší straně krémem a přiklopte druhou polovinou. Připravenou podložku potřete trochou krému, aby na ní korpus dobře držel, a postavte na ni slepené půlky korpusu.

5. Ostrým nožem seřízněte vršek korpusu tak, abyste vytvořili hlavičku. Z odkrojeného kousku část odřízněte a přilepte zajíčkovi jako ocásek.

6. Potřete celého zajíčka zbylým krémem (můžete nejdříve natřít jednu vrstvu, nechat zajíčka vychladit a pak ho potřít další vrstvou krému).

7. Nakonec zajíčka hustě posypte strouhaným kokosem a přidejte i uši vyrobené z pevnějšího papíru a růžový papírový čumáček (stačí ho přilepit troškou krému).

Položte zajíčka i s podložkou na podnos nebo talíř a naaranžujte kolem něj něco zeleného a pár vajíček.

Plněná čokoládová vajíčka

Foto: raspberricupcakes.com

Co budete potřebovat:

Na vajíčka:

• 500 g čokoládových peciček nebo tmavé čokolády

Na bílou hmotu:

• 150 g lučiny

• 30 g moučkového cukru

• 1/2 lžičky citronové šťávy

• 1/2 lžičky vanilkového extraktu

• 125 ml smetany ke šlehání

Na žlutou hmotu:

• 2 lžičky čerstvé pomerančové šťávy

• 1 lžíci meruňkové zavařeniny

• 1 lžíci másla

1. Dvě třetiny čokolády rozpusťte v horké vodní lázni. Přidejte zbylou čokoládu a míchejte, dokud se nerozpustí. Připravte si dvanáct půlkulatých formiček na vajíčka (dají se koupit nebo můžete použít i dobře vymyté skořápky od vajíček), nalijte do nich čokoládu, vylijte ji zpět a skořápky nechte chvilku ztuhnout v chladu. Pak celý postup zopakujte, skořápky nechte dobře ztuhnout v chladu, po dvou je slepte k sobě zbylou rozehřátou čokoládou a uložte v chladu.

2. Lučinu vyšlehejte elektrickým šlehačem s cukrem, citronovou šťávou a extraktem a zlehka vmíchejte ušlehanou šlehačku.

3. Z vychlazených čokoládových vajíček opatrně malým zubatým nožem odkrojte vršky tak, aby okraje byly nepravidelné, a vajíčka vložte do kalíšků nebo plastové krabičky. Naplňte je pomocí cukrářského sáčku nebo malé lžičky krémem a nechte nejméně 30 minut chladnout.

4. Mezitím připravte hmotu na „žloutky“. V pánvi za stálého míchání zahřejte šťávu, propasírovanou marmeládu a máslo, až je hmota hladká. Nechte ji vychladnout a pak ještě vychladit v lednici (lehce zhoustne).

5. Malou lžičkou opatrně vydlabejte z vajíček trochu bílé hmoty, důlky naplňte žlutou hmotou a vajíčka nechte znovu vychladit.

Velikonoční věnec

Foto: pinterest.com

Peče se z kynutého těsta – můžete použít třeba recept na jidáše nebo anglické mazanečky.

Vykynuté těsto rozdělte na dvě části, vyválejte z nich dlouhé válečky, spleťte je do copu, stočte do věnce a konce k sobě přimáčkněte.

Věnec přeneste na plech vyložený papírem na pečení, vmáčkněte do něj šest natvrdo uvařených obarvených vajec a nechte ho ještě asi 20 minut kynout. Pak ho potřete rozšlehaným vejcem a upečte v troubě vyhřáté na 180 °C dozlatova (trvá to asi 30 minut).

A ještě dva recepty na beránka:

Podobné články

Další (nejen) velikonoční dobroty najdete v novém magazínu Prima FRESH, který je právě v prodeji:

Podobné články

Mohlo by vás také zajímat:

Sdílejte článek

Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 19. 4. 2024

Berani, dnes bude ve vzduchu vládnout lehkovážná, téměř bláznivá energie. Vesmír vás vybízí, abyste se vzdali železného sevření seznamu povinností a trochu se pobavili. Představte si všechen tlak, který na sebe vyvíjíte, jako kouli na noze, kterou je třeba uvolnit. Není důvod brát se neustále tak vážně.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.