Webové stránky skupiny Prima používají cookies k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti. Používáním tohoto webu souhlasíte s užitím cookies v rámci webů skupiny Prima. Více informací
Souhlasím
návrat zpět

Vyhledávání

Co hledáte?
Smazat
zpět

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.
zpět

Výpočet ascendentu

Pro výpočet svého ascendentu zadejte datum a čas narození.
Reklama

Černooký salát s pečenou zeleninou a petrželkou

Černooká fazole pochází ze západní Afriky a u nás se už také trochu začíná zabydlovat. Zdaleka to ale není tolik, jako třeba na americkém Jihu, kde se pěstuje nespočet odrůd, připravují je zde na mnoho způsobů a váže se k nim spousta zvyků a tradic. Například v Alabamě se připravují černooké fazole i na Nový rok, obdobně, jako u nás vaříme v tento den čočku pro udržení financí v našem rozpočtu. Zkuste si z nich připravit výživný a zdravý salát.
26.04.2019
Černooký salát s pečenou zeleninou a petrželkou
4 porce
Doba přípravy do 1 hodiny
null
  • fazole černé oko 200 g
  • sušené provensálské bylinky
  • mořská sůl
  • středně velký lilek 1 kus
  • mrkev 2 kusy
  • cuketa 1 kus
  • extra panenský olivový olej
  • česnek 1 stroužek
  • černé olivy
  • čerstvá petrželka 1 hrst
  • balzamikový ocet

Postup

  1. Den předem namočené fazole propláchneme, zalijeme vlažnou vodou a vaříme, dokud nezačnou měknout (většinou to bývá již po 25 minutách). Ke konci přidáme vrchovatou lžičku soli, lžičku sušených provensálských bylinek a opět asi 7 minut povaříme. Odstavíme a necháme pod pokličkou v horké vodě dalších 20 minut.
  2. Zatímco se fazole vaří, nakrájíme lilek na větší kousky (asi 2 x 2 cm), na prkénku je posolíme a necháme chvíli vypotit. Usušíme je ubrouskem, přesuneme na pekáček a přidáme na hrubší kolečka nakrájené mrkve. Zalijeme olejem, posypeme sušenými bylinkami a pečeme v troubě vyhřáté na 180 °C asi 25–30 minut. Během pečení průběžně několikrát zamícháme. Nakonec přidáme na menší kostičky nakrájenou cuketu a opět dáme asi na 10 minut zapéct.
  3. Uvařené fazole scedíme, propláchneme vlažnou vodou a vsypeme do větší mísy, kterou uložíme do lednice.
  4. Upečenou zeleninu vyjmeme z trouby, přidáme utřený česnek, zamícháme a necháme vychladnout. Pečená zelenina díky lilku pojme hodně oleje, takže je možné, že budeme muset během pečení několik lžic přidat, o to však bude salát lepší.
  5. Do mísy s fazolemi vsypeme upečenou zeleninu, hrstku oliv, nasekanou petrželku, lehce osolíme, zalijeme octem, můžeme i trochu olejem a zamícháme. Hotový salát je dobré nechat nejméně půl hodiny uležet.

TIP:

Do zeleninové směsi se hodí i paprika, fenykl nebo třeba dýně. Na konci pečení můžete do směsi také zamíchat a chvíli zapéct uzenou papriku nebo kajenský pepř.

Černooký salát s pečenou zeleninou a petrželkou
Autor: Luštěninová kuchařka/ Smart Press Černooký salát s pečenou zeleninou a petrželkou
Luštěninová kuchařka
Autor: archiv Smart Press Luštěninová kuchařka
Související témata: salát, fazole
Reklama