Webové stránky skupiny Prima používají cookies k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti. Používáním tohoto webu souhlasíte s užitím cookies v rámci webů skupiny Prima. Více informací
Beru na vědomí
návrat zpět

Vyhledávání

Co hledáte?
Smazat
zpět

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.
zpět

Výpočet ascendentu

Pro výpočet svého ascendentu zadejte datum a čas narození.
zpět

Horoskop pro Vás každý týden

Stačí vybrat znamení a zadat Váš email. Jednou týdně vám zašleme horoskop pro vaše znamení.

reklama

Med ze smrčkových výhonků

Mladé smrkové výhonky jsou vitamínová bomba. Jsou plné vitamínu C a měkoučké, takže se dají konzumovat jen tak nebo přidat např. do salátu, dresinku apod. Uchovejte si jejich chuť ve formě medu. Výhonky se sbírají od dubna do června, v nížinách jsou dříve, ve vyšších polohách později.
17.06.2020
Med ze smrčkových výhonků
Doba přípravy do 1 hodiny
  1. Smrkové výhonky propláchněte, zalijte vodou a 20–30 minut na mírném plameni povařte, by se z nich začala uvolňovat silice. Odstavte z plotny, přidejte citron nakrájený na plátky a nechte takto 24 hodin louhovat. Občas během této doby promíchejte a citron propíchněte vidličkou.
  2. Další den vodu z výhonků sceďte do jiného hrnce, smrčky s citronem pořádně vyždímejte, přidejte cukr a na nízkém stupni velmi pomalu tekutinu svařujte, až vznikne hustá medová hmota, která se bude táhnout. Ke konci vaření ještě přidejte kyselinu citronovou pro lepší konzervaci.Výsledná konzistence je něco mezi medem a džemem. Počítejte s tím, že med ještě po vychladnutí trochu ztuhne.
  3. Hotový med nalijte ještě horký do připravených čistých a suchých skleniček a obraťte na pár hodin dnem vzhůru. Med skladujte v lednici, ideálně i neotevřené skleničky, v chladu vydrží opravdu dlouho.
  • mladé smrkové výhonky do velikosti 5 cm 500 g
  • voda 500 ml
  • cukr 500 g
  • větší citron, ideálně chemicky neošetřený 1 kus
  • kyselina citronová 1 lžička

Postup

  1. Smrkové výhonky propláchněte, zalijte vodou a 20–30 minut na mírném plameni povařte, by se z nich začala uvolňovat silice. Odstavte z plotny, přidejte citron nakrájený na plátky a nechte takto 24 hodin louhovat. Občas během této doby promíchejte a citron propíchněte vidličkou.
  2. Další den vodu z výhonků sceďte do jiného hrnce, smrčky s citronem pořádně vyždímejte, přidejte cukr a na nízkém stupni velmi pomalu tekutinu svařujte, až vznikne hustá medová hmota, která se bude táhnout. Ke konci vaření ještě přidejte kyselinu citronovou pro lepší konzervaci.Výsledná konzistence je něco mezi medem a džemem. Počítejte s tím, že med ještě po vychladnutí trochu ztuhne.
  3. Hotový med nalijte ještě horký do připravených čistých a suchých skleniček a obraťte na pár hodin dnem vzhůru. Med skladujte v lednici, ideálně i neotevřené skleničky, v chladu vydrží opravdu dlouho.
Med ze smrčkových výhonků
Autor: archiv Labeta Med ze smrčkových výhonků

 

TIPY: 

  • Pokud chcete získat více medu, zdvojnásobte všechny použité suroviny. Můžete přidat i o něco více vody, ale tím déle budete med svařovat. Cukr určitě neubírejte, je potřeba kvůli hustotě.
  • Citron můžete dát i s kůrou, máte-li chemicky neošetřený (ale kůra dodá lehce hořkou chuť). V případě chemicky ošetřeného citronu se dá kůra trochu "vyčistit" namočením citronu do vody s octem na několik minut.
Geniální smrkové výhonky: Jsou dobré na kašel, revma, do lázně i na steak!

Geniální smrkové výhonky: Jsou dobré na kašel, revma, do lázně i na steak!

Související témata: smrkové výhonky, smrkový med