zpět

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.
zpět

Výpočet ascendentu

Pro výpočet svého ascendentu zadejte datum a čas narození.
zpět

Horoskop pro Vás každý týden

Stačí vybrat znamení a zadat Váš email. Jednou týdně vám zašleme horoskop pro vaše znamení.

reklama

návrat zpět

Vyhledávání

Co hledáte?
Smazat

reklama

Med ze smrčkových výhonků

Med ze smrčkových výhonků

Mladé smrkové výhonky jsou vitamínová bomba. Jsou plné vitamínu C a měkoučké, takže se dají konzumovat jen tak nebo přidat např. do salátu, dresinku apod. Uchovejte si jejich chuť ve formě medu. Výhonky se sbírají od dubna do června, v nížinách jsou dříve, ve vyšších polohách později.

reklama

Doba přípravy do 1 hodiny
  1. Smrkové výhonky propláchněte, zalijte vodou a 20–30 minut na mírném plameni povařte, by se z nich začala uvolňovat silice. Odstavte z plotny, přidejte citron nakrájený na plátky a nechte takto 24 hodin louhovat. Občas během této doby promíchejte a citron propíchněte vidličkou.
  2. Další den vodu z výhonků sceďte do jiného hrnce, smrčky s citronem pořádně vyždímejte, přidejte cukr a na nízkém stupni velmi pomalu tekutinu svařujte, až vznikne hustá medová hmota, která se bude táhnout. Ke konci vaření ještě přidejte kyselinu citronovou pro lepší konzervaci.Výsledná konzistence je něco mezi medem a džemem. Počítejte s tím, že med ještě po vychladnutí trochu ztuhne.
  3. Hotový med nalijte ještě horký do připravených čistých a suchých skleniček a obraťte na pár hodin dnem vzhůru. Med skladujte v lednici, ideálně i neotevřené skleničky, v chladu vydrží opravdu dlouho.
  • mladé smrkové výhonky do velikosti 5 cm 500 g
  • voda 500 ml
  • cukr 500 g
  • větší citron, ideálně chemicky neošetřený 1 kus
  • kyselina citronová 1 lžička

Postup

  1. Smrkové výhonky propláchněte, zalijte vodou a 20–30 minut na mírném plameni povařte, by se z nich začala uvolňovat silice. Odstavte z plotny, přidejte citron nakrájený na plátky a nechte takto 24 hodin louhovat. Občas během této doby promíchejte a citron propíchněte vidličkou.
  2. Další den vodu z výhonků sceďte do jiného hrnce, smrčky s citronem pořádně vyždímejte, přidejte cukr a na nízkém stupni velmi pomalu tekutinu svařujte, až vznikne hustá medová hmota, která se bude táhnout. Ke konci vaření ještě přidejte kyselinu citronovou pro lepší konzervaci.Výsledná konzistence je něco mezi medem a džemem. Počítejte s tím, že med ještě po vychladnutí trochu ztuhne.
  3. Hotový med nalijte ještě horký do připravených čistých a suchých skleniček a obraťte na pár hodin dnem vzhůru. Med skladujte v lednici, ideálně i neotevřené skleničky, v chladu vydrží opravdu dlouho.
Med ze smrčkových výhonků
Autor: archiv Labeta Med ze smrčkových výhonků

 

TIPY: 

  • Pokud chcete získat více medu, zdvojnásobte všechny použité suroviny. Můžete přidat i o něco více vody, ale tím déle budete med svařovat. Cukr určitě neubírejte, je potřeba kvůli hustotě.
  • Citron můžete dát i s kůrou, máte-li chemicky neošetřený (ale kůra dodá lehce hořkou chuť). V případě chemicky ošetřeného citronu se dá kůra trochu "vyčistit" namočením citronu do vody s octem na několik minut.
Geniální smrkové výhonky: Jsou dobré na kašel, revma, do lázně i na steak!

Geniální smrkové výhonky: Jsou dobré na kašel, revma, do lázně i na steak!

Související témata: smrkové výhonky, smrkový med