Skleničkové saláty: Jsou zdravé, rychlé a dobré!

Ještě před pár lety jsme je používali jen na kompoty nebo zavařeniny. A dnes jsou zavařovací sklenice naprostým hitem díky tomu, že se do nich dá snadno a ekologicky „zabalit" skvělý a zdravý oběd, jehož příprava vám zabere minimum času. Navíc to vypadá krásně, takže vám tuhle dobrotu budou závidět všichni kolegové v práci. 

Sbohem nezdravé sendviče, číno z fastfoodu a instantní polévky v hrníčku narychlo snědené nad klávesnicí. Na scénu přicházejí skleničkové saláty, po kterých se jen zapráší!

Mexický salát

Co budete potřebovat:

  • 2 lžíce nízkotučné zakysané smetany
  • 1/2 lžičky chilli omáčky
  • 1/4 hrnku sterilovaných červených fazolí
  • 1/2 hrnku nastrouhané mladé cukety
  • 1/2 hrnku mražené nebo sterilované kukuřice
  • 1/3 hrnku na kostičky nakrájených rajčat
  • 2 lžíce nastrouhaného čedaru
  • 1 lžíci nasekaného čerstvého koriandru
  • 1 měsíček limetky

Postup:

1. Do vhodné sklenice dejte zakysanou smetanu a pokapejte ji chilli omáčkou. Přidejte vrstvu propláchnutých sterilovaných fazolí, nastrouhanou cuketu, rozmraženou nebo propláchnutou sterilovanou kukuřici, rajče, sýr a koriandr.

2. Navrch položte měsíček limetky, sklenici zavřete a uložte do lednice. Před podáváním salát pokapejte šťávou z limetky a promíchejte

Okurkový salát s mátou a cizrnou

Co budete potřebovat:

  • 1 hrnek nastrouhané okurky
  • 1/2 hrnku řeckého jogurtu
  • 1 lžíci nasekané čerstvé máty
  • sůl a mletý pepř
  • 1/2 lžíce rozinek
  • 1/2 hrnku uvařené nebo sterilované cizrny
  • 1–2 lžičky nasekaných vlašských ořechů

Postup:

1. Z nastrouhaných okurek vymačkejte co nejvíce vody (ideálně pomocí papírových utěrek).

2. Jogurt promíchejte s mátou a ochuťte solí a pepřem.

3. Na dno sklenice nasypte vrstvu rozinek, přidejte cizrnu, okurky a nakonec ochucený jogurt. Vršek posypte nasekanými ořechy, sklenici uzavřete a uložte do lednice. Před podáváním obsah promíchejte.

Jednoduchý asijský nudlový salát

Co budete potřebovat:

  • 1/2 hrnku nakrouhaného červeného zelí
  • 3/4 hrnku uvařených pohankových nudlí nebo celozrnných špaget
  • 1/2 hrnku malých růžiček brokolice (mohou být krátce povařené a zchlazené ledovou vodou)
  • 1/4 hrnku nahrubo nastrouhané mrkve

Na zálivku:

  • 1 lžíci jemně nastrouhané mrkve
  • 1/4 lžičky jemně nastrouhaného čerstvého zázvoru
  • 2 lžičky rýžového nebo vinného octa
  • 1/2 lžičky medu
  • 1/2 lžičky sójové omáčky
  • 1 lžíci řepkového oleje

Postup:

1. Všechny přísady na zálivku dejte do vhodné sklenice, uzavřete ji a dobře protřeste.

2. Do sklenice přidejte zelí, uvařené nudle nebo překrájené špagety, brokolici a nastrouhanou mrkev, sklenici opět dobře uzavřete a uložte do lednice. Před podáváním obsah sklenice promíchejte.

Exotický zeleninový salát s quinoou

Co budete potřebovat:

  • 1/3 hrnku uvařené quinoy
  • 2 lžičky nasekaného čerstvého koriandru
  • 1 a 1/2 lžičky kokosových vloček (nebo strouhaného kokosu)
  • 3 stonky zeleného chřestu
  • 1/4 hrnku zeleného hrášku
  • 1/2 mladé cukety
  • 1/4 hrnku sýru Feta nakrájeného na kostičky

Na zálivku:

  • 1/2 oloupaného avokáda
  • 2 lžíce kokosového mléka
  • šťávu z 1/2 limetky

Postup:

1. Všechny přísady na zálivku rozmixujte dohladka.

2. V misce smíchejte uvařenou quinou, koriandr a kokosové vločky.

3. V menším kastrůlku přiveďte k varu lehce osolenou vodu. Vložte do ní očištěný chřest překrájený na asi dvoucentimetrové kousky, po asi minutě přihoďte hrášek a povařte ještě přibližně dvě minuty. Zeleninu ihned zchlaďte ve studené vodě a nechte odkapat.

4. Na dno vhodné sklenice dejte připravenou zálivku. Přidejte cuketu nastrouhanou na dlouhé nudličky, ochucenou quinou, chřest, hrášek a nakrájený sýr, sklenici uzavřete a uložte do doby podávání v lednici. Před podáváním obsah sklenice promíchejte.

Sytý zeleninový salát s citrusy

Co budete potřebovat:

  • 1/2 pomeranče
  • 3 dílky citronu
  • 1 lžíci olivového oleje
  • špetku soli a čerstvě drceného pepře
  • 1/2 zralého avokáda
  • 1/2 hrnku uvařené quinoy
  • 1 hrnek kadeřávku nebo rukoly

1. Dílky pomeranče a citronu zbavte blanek, odkapávající šťávu zachyťte a dejte ji i s dílky do vhodné sklenice. Přidejte olivový olej a trochu soli a pepře.

2. Avokádo zbavte slupky, dužinu nakrájejte na kostičky a nasypte do sklenice. Pak přidejte uvařenou quinou a nakonec lístky kadeřávku nebo rukoly.

3. Sklenici uzavřete a uložte do doby podávání do lednice. Před podáváním obsah sklenice promíchejte.

-ak-

​​​​​​​


Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 25. 4. 2024

Berani, vyhlídky na dnešní den jsou vynikající. Současné uspořádání planet a poněkud tísnivá atmosféra posledních dnů vás inspirují ke změně prostředí a návštěvě nových míst. Proč si nenaplánovat malý výlet? Všechna znamení naznačují, že právě teď je pro takové dobrodružství ta nejlepší doba. Pokud budete otálet, budete se cítit opět zaseknutí ve staré rutině.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.