Webové stránky skupiny Prima používají cookies k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti. Používáním tohoto webu souhlasíte s užitím cookies v rámci webů skupiny Prima. Více informací
Souhlasím
návrat zpět

Vyhledávání

Co hledáte?
Smazat
zpět

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.
zpět

Výpočet ascendentu

Pro výpočet svého ascendentu zadejte datum a čas narození.

Thajská polévka Tom yam goong

Klasická thajská polévka, která potěší milovníky ostrých jídel i ty, kteří dávají přednost zdravé kuchyni.
05.03.2019
Thajská polévka Tom yam goong
4 porce
Doba přípravy do 1 hodiny
  • velké neloupané krevety 12 kusů
  • cibule šalotka 4 kusy
  • čerstvý koriandr 1 hrst + na ozdobení
  • arašídový olej 1 lžíce
  • chilli pasta 2 lžičky
  • kuřecí vývar 1,5 litru
  • jarní cibulka 4 kusy
  • citronová tráva 4 stonky
  • žampiony portobello 150 g
  • soudková rajčata 3 kusy
  • chilli papričky (červené nebo zelené) 2 kusy
  • kafrové (limetkové) lístky (můžete nahradit čerstvě vymačkanou šťávou z 1/2 limetky) 4 kusy
  • thajská rybí omáčka 2 lžíce
  • čerstvá limetková šťáva 100 ml

Postup

  1. Krevety očistěte – odtrhněte hlavičky, vyloupněte je z krunýře a vyjměte černé střívko ze hřbetu. Šalotku oloupejte a nakrájejte nadrobno, koriandr nasekejte nahrubo.
  2. V hrnci nebo velké hluboké pánvi rozehřejte olej, vsypte hlavičky a krunýře krevet, šalotku a koriandr a opékejte je, až krunýře zrudnou. Přidejte chilli pastu a vývar a zlehka vařte 10 minut.
  3. Mezitím krevety podélně rozkrojte, abyste je rozevřeli jako knihu. Jarní cibulku očistěte a nakrájejte na 3cm kousky, citronovou trávu nasekejte na 5cm kousky, očistěné houby nakrájejte na plátky. Rajčata nařízněte na slupce do kříže, spařte je vroucí vodou, oloupejte, vyjměte semínka a dužinu nakrájejte na kostičky. Chilli papričky zbavte semínek a nakrájejte je nadrobno.
  4. Vývar sceďte a ponechejte. Hrnec či pánev vypláchněte, vlijte do nádoby vývar, zahřejte ho, přidejte citronovou trávu, limetkové listy, jarní cibulky, houby, rajčata, chilli papričky a rybí omáčku a zlehka vařte přibližně 5 minut. 
  5. Vsypte krevety, vlijte limetkovou šťávu a zlehka vařte 2–3 minuty, až krevety zrůžoví. Dochuťte limetkovou šťávou či rybí omáčkou. Rozdělte do misek a posypte nasekaným koriandrem.
Ursula Ferrigno: Citrony a limety
Ursula Ferrigno: Citrony a limety
archiv

Těšíte se na jaro, na voňavé zelené bylinky, čerstvou křupavou zeleninu, ovoce a všechna ta báječná jídla z nich? Spoustu inspirace na skvělé jarní recepty najdete v novém čísle časopisu Prima FRESH, které je v prodeji už 6. března!

Jarní číslo časopisu Prima FRESH

Jaro je tady! Užijte si ho s čerstvými recepty v novém čísle časopisu Prima FRESH

Související témata: polévka, krevety
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama