zpět

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.
zpět

Výpočet ascendentu

Pro výpočet svého ascendentu zadejte datum a čas narození.
zpět

Horoskop pro Vás každý týden

Stačí vybrat znamení a zadat Váš email. Jednou týdně vám zašleme horoskop pro vaše znamení.

reklama

návrat zpět

Vyhledávání

Co hledáte?
Smazat

reklama

Thajská polévka Tom yam goong

Thajská polévka Tom yam goong

Klasická thajská polévka, která potěší milovníky ostrých jídel i ty, kteří dávají přednost zdravé kuchyni.

reklama

4 porce
Doba přípravy do 1 hodiny
  • velké neloupané krevety 12 kusů
  • cibule šalotka 4 kusy
  • čerstvý koriandr 1 hrst + na ozdobení
  • arašídový olej 1 lžíce
  • chilli pasta 2 lžičky
  • kuřecí vývar 1,5 litru
  • jarní cibulka 4 kusy
  • citronová tráva 4 stonky
  • žampiony portobello 150 g
  • soudková rajčata 3 kusy
  • chilli papričky (červené nebo zelené) 2 kusy
  • kafrové (limetkové) lístky (můžete nahradit čerstvě vymačkanou šťávou z 1/2 limetky) 4 kusy
  • thajská rybí omáčka 2 lžíce
  • čerstvá limetková šťáva 100 ml

Postup

  1. Krevety očistěte – odtrhněte hlavičky, vyloupněte je z krunýře a vyjměte černé střívko ze hřbetu. Šalotku oloupejte a nakrájejte nadrobno, koriandr nasekejte nahrubo.
  2. V hrnci nebo velké hluboké pánvi rozehřejte olej, vsypte hlavičky a krunýře krevet, šalotku a koriandr a opékejte je, až krunýře zrudnou. Přidejte chilli pastu a vývar a zlehka vařte 10 minut.
  3. Mezitím krevety podélně rozkrojte, abyste je rozevřeli jako knihu. Jarní cibulku očistěte a nakrájejte na 3cm kousky, citronovou trávu nasekejte na 5cm kousky, očistěné houby nakrájejte na plátky. Rajčata nařízněte na slupce do kříže, spařte je vroucí vodou, oloupejte, vyjměte semínka a dužinu nakrájejte na kostičky. Chilli papričky zbavte semínek a nakrájejte je nadrobno.
  4. Vývar sceďte a ponechejte. Hrnec či pánev vypláchněte, vlijte do nádoby vývar, zahřejte ho, přidejte citronovou trávu, limetkové listy, jarní cibulky, houby, rajčata, chilli papričky a rybí omáčku a zlehka vařte přibližně 5 minut. 
  5. Vsypte krevety, vlijte limetkovou šťávu a zlehka vařte 2–3 minuty, až krevety zrůžoví. Dochuťte limetkovou šťávou či rybí omáčkou. Rozdělte do misek a posypte nasekaným koriandrem.
Ursula Ferrigno: Citrony a limety
Autor: archiv Ursula Ferrigno: Citrony a limety

Těšíte se na jaro, na voňavé zelené bylinky, čerstvou křupavou zeleninu, ovoce a všechna ta báječná jídla z nich? Spoustu inspirace na skvělé jarní recepty najdete v novém čísle časopisu Prima FRESH, které je v prodeji už 6. března!

Jarní číslo časopisu Prima FRESH

Jaro je tady! Užijte si ho s čerstvými recepty v novém čísle časopisu Prima FRESH

Související témata: krevety, polévky