Ursula Ferrigno

Thajská polévka Tom yam goong

Moje hodnocení
5x

Potřebujete dovolenou? Thajská polévka s krevetami vás na ni přenese už prvním soustem. Voňavý vývar prozáří čerstvé bylinky a chilli papričky, které vás při vyšších teplotách příjemně ochladí a naopak v chladném počasí zahřeje a posílí imunitu. Se zeleninou a bylinami klidně experimentujte, ale krevety nevynechejte – v thajštině se nazývají goong a dávají téhle typické asijské polévce jméno.

4 porce
60 minut
thajská

Suroviny

Postup přípravy

  1. Krevety očistěte – odtrhněte hlavičky, vyloupněte je z krunýře a vyjměte černé střívko ze hřbetu. Šalotku oloupejte a nakrájejte nadrobno, koriandr nasekejte nahrubo.
  2. V hrnci nebo velké hluboké pánvi rozehřejte olej, vsypte hlavičky a krunýře krevet, šalotku a koriandr a opékejte je, až krunýře zrudnou. Přidejte chilli pastu a vývar a zlehka vařte 10 minut.
  3. Mezitím krevety podélně rozkrojte, abyste je rozevřeli jako knihu. Jarní cibulku očistěte a nakrájejte na 3cm kousky, citronovou trávu nasekejte na 5cm kousky, očistěné houby nakrájejte na plátky. Rajčata nařízněte na slupce do kříže, spařte je vroucí vodou, oloupejte, vyjměte semínka a dužinu nakrájejte na kostičky. Chilli papričky zbavte semínek a nakrájejte je nadrobno.
  4. Vývar sceďte a ponechejte. Hrnec či pánev vypláchněte, vlijte do nádoby vývar, zahřejte ho, přidejte citronovou trávu, limetové listy, jarní cibulky, houby, rajčata, chilli papričky a rybí omáčku a zlehka vařte přibližně 5 minut.
  5. Vsypte krevety, vlijte limetovou šťávu a zlehka vařte 2–3 minuty, až krevety zrůžoví. Dochuťte limetovou šťávou či rybí omáčkou. Rozdělte do misek a posypte nasekaným koriandrem.

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

Ursula Ferrigno

Knihy Omega Ursula Ferrigno

Podtitulek 75 chutných způsobů, jak si užít vaření z citrusů napovídá, jak dokážou tyhle plody oživit a ozvláštnit mořské plody, těstoviny a samozřejmě dezerty. Ano, všichni je známe, ale často si jejich skvělou šťávu vymačkáváme jen do čaje. Velká škoda. Autorka vtipně využívá rozdílů v chuti a vůni příbuzných plodů a páruje je s dalšími surovinami přesně tak, jak je potřeba, v celé řadě zajímavých receptů. S těmihle svěžími nápady získá vaše vaření opravdu šťávu, plus se toho o těchto plodech leccos dovíte.

Vydalo nakladatelství Omega.


Přečtěte si také

Recepty