Zdraví a nemoci

10. července 2020 10:00

Petra Kloidová

4 recepty na marmelády s netradiční chutí: meruňky s rozmarýnem, maliny s kokosem a další

Práce na zahrádce a sklízení ovoce se během této podivné doby zdá jako esenciální. Sklidit ovoce a zároveň ho zpracovat je hlavně radost. Základními ingrediencemi na zavařeninu jsou ovoce a cukr. A pak už záleží na vás, co si k nim ještě přidáte, aby ta vaše marmeláda nebo džem byly ještě lepší a originálnější. Máme pro vás několik nápadů na netradiční chutě.

Malinový džem s kokosovým nádechem

Maliny s kokosovým mlékem patří mezi netradiční chutě, ale rozhodně stojí za vyzkoušení.

Potřebujete:

500 g malin (čerstvé nebo mražené), 250–300 g cukru, 200–250 ml kokosového mléka z plechovky, 1 citrón, 1 vrchovatá lžička Ovocného pektinu, 1/2 lžičky Kyseliny citrónové

Postup:

  • Nejprve si připravte čisté skleničky, ideálně i vysterilizované. Na toto množství džemu vám vystačí 2 sklenky o objemu 250 ml.
  • Maliny vložte do hrnce a pokud máte čerstvé, podlijte je 1–2 lžícemi vody, u mražených netřeba. Na mírném plameni maliny pozvolna rozvařte, což trvá velmi krátce.
  • Přidejte k malinám i kokosové mléko, ideálně více tuhé části mléka než tekuté, ale nevadí, když mléko promícháte a dáte jej tak. Množství kokosového mléka si můžete uzpůsobit dle chuti, stejně tak množství cukru, který nyní k malinám do hrnce přidejte.
  • Z citrónu vymačkejte šťávu, pektin promíchejte s lžící cukru a oboje přidejte k malinám. Dobře promíchejte, ať se pektin rozpustí. Pokud jste použili více mléka, klidně ještě půl lžičky pektinu přidejte.
  • Nakonec vmíchejte kyselinu citrónovou, a ještě pár minut povařte. Test hustoty džemu lze provést tak, že na talířek dáte lžičku džemu, počkáte až vychladne a pokud po vychladnutí nestéká, můžete ještě horký plnit do čistých a suchých skleniček, důkladně uzavřete a otočte dnem vzhůru, stačí na čtvrt hodinky. Před uzavřením také můžete víčko skleničky potřít čistým alkoholem či lihem.

Meruňkový džem s rozmarýnem

Meruňkový džem je lehce pikantní a báječně se tak hodí do cukroví, sladkých koláčů i palačinek. Rozmarýn mu dodá nevšední šmrnc.

Potřebujete:

1 kg vypeckovaných meruněk, 1–2 snítky čerstvého rozmarýnu, 300 g cukru, 1 JamFix 3:1 Labeta, 1 citrón, 1/2 lžičky Kyseliny citrónové (není nutné)

Postup:

  • Připravte si skleničky na džem, musí být důkladně vymyté, ideálně i vysterilizované a suché. Z uvedeného množství dostanete cca 3 sklenky o objemu 300 ml.
  • Vypeckované meruňky nakrájejte na menší kousky, vložte do hrnce a pozvolna je rozvařte nebo pro urychlení rovnou rozmixujte.
  • Přidejte rozmarýn a krátce společně pozvolna povařte, ať se z rozmarýnu uvolní chuť. Poté snítky rozmarýnu vyjměte a k meruňkám přidejte JamFix rozmíchaný v cukru a šťávu vymačkanou z citrónu. Pro lepší odšťavení je dobré citrón trochu dlaní rozválet, zvláště pokud má tvrdší slupku. Množství cukru si v případě potřeby můžete lehce upravit, pokud ho ale dáte méně, džem bude řidší.
  • Nakonec vmíchejte pro lepší konzervaci kyselinu citrónovou, a ještě pár minut povařte. Test hustoty džemu lze provést tak, že na talířek dáte lžičku džemu, počkáte až vychladne a pokud po vychladnutí nestéká, můžete plnit do skleniček.
  • Ještě horký džem nalijte do čistých a suchých skleniček, důkladně uzavřete a otočte dnem vzhůru, stačí na čtvrt hodinky. Před uzavřením také můžete víčko skleničky potřít čistým alkoholem či lihem.

Džem z jahod a broskví

Co potřebujete:

0,5 kg jahod, 0,5 kg broskví bez pecky, 500 g cukru, Jamfix 2:1 Labeta Postup:

  • Ovoce očistíme a rozmixujeme na hladké pyré.
  • Jamfix dobře promícháme s cukrem a přidáme k ovoci. Společně přivedeme k varu a sbíráme případnou pěnu.
  • Po 5 minutách můžeme plnit do vyvařených skleniček. Hrdla a víčka vydesinfikujeme pálenkou. Skleničky na šroub stačí otočit dnem vzhůru. Jestli ale máme skleničky s gumičkou, musíme je po uzavření ještě sterilovat 10 minut v zavařovacím hrnci.

Třešňový džem s pomerančovým likérem

Co potřebujete:

1000 g zralých českých třešní, 1 dcl pomerančového likéru (př. Gran Marnier), 700 g BIO Třtinového želírovacího cukru Labeta, ½ sáčku Ovocného pektinu Labeta, Kyselina citrónová Labeta

Postup:

  • Nejprve odpeckujeme a důkladně očistíme třešně. 800 g třešní vložíme do hrnce, kde je tyčovým mixérem zlehka pomixujeme. K ovoci přidáme likér a promícháme. Směs začneme na plotně pomalu zahřívat.
  • Nyní do směsi v hrnci přidáme promíchaný cukr s pektinem a za průběžného míchání necháme ve směsi rozpustit a 3 až 5 minut povaříme.
  • Nyní degustujeme, podle chuti můžeme přidat ještě trochu likéru, případně kyseliny citrónové. V této fázi také přidáme zbytek (celých nebo pokrájených) třešní. Díky tomu získáme v džemu navíc strukturu celého ovoce.
  • Správnou konzistenci otestujeme “talířkovou metodou”. Stačí nanést lžičku džemu na talířek a ten po chvilce otočit vzhůru nohama – pokud nestéká, je dokonalá.
  • Džem rozdělíme do sterilních sklenic s hermeticky uzavíratelným víčkem a těsnící gumičkou po naplnění sklenice otočíme dnem vzhůru. Takto připravený džem vydrží nejméně 12 měsíců v chladném a tmavém sklepě, ideální teplota je do 18 °C.

Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 20. 4. 2024

Ačkoli se můžete pyšnit svou trpělivostí, Berani, tato vlastnost by vám dnes mohla být na obtíž. Je možné, že už jste se ohnuli, jak jen to šlo, a dosáhli jste bodu zlomu. Poslední kapka se chystá přiložit velbloudovi na hrb. Dejte průchod explozi emocí, kterou si události žádají. Nemá smysl se dnes snažit zachovat svaté chování.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.