6 překvapivých věcí, s nimiž vám pomůže jablko
Chutnají a ještě prospívají Zdroj: iStock
V dnešní době z nich děláme koláče, lisujeme šťávu, sušíme křížaly, nebo je třeba používáme k výrobě jablečného octa. To je ale taková klasika. My pro vás máme další možnosti, jak toto chutné ovoce využít. A nejen v kuchyni.
Jak dlouho už lidi znají a konzumují jablka? Podle archeologů přinejmenším přibližně 8 500 let. Jedno anglické přísloví dokonce říká: "Lékaře nezná ten, kdo jí jablko každý den".
Jak vám tohle zázračné a přitom poměrně levné ovoce ještě prospěje?
1. Zmírňují alergie
Jablka jsou bohatá na flavonoid zvaný quercetin. Tento flavonoid je ve slupce a chrání jablko před mikroby z okolního prostředí a stejně tak dobře funguje i v lidských buňkách. Ukazuje se, že tato látka nejspíše dokáže zpomalit vylučování histaminu. Ten je známý tím, že se uvolňuje během alergické reakce. Studie uveřejněná v časopise Thorax navíc zjistila, že mužům, kteří jedli 5 a více jablek týdne, překvapivě fungovaly lépe plíce.
2. Tlumí migrénu
Některé studie přišly se zajímavým zjištěním – vůně zeleného jablka může působit na mozek tak, že dojde ke snížení příznaků migrény a zároveň se zkrátí doba jejího trvání. Vědci se také snaží vyzkoumat, zda by to mohlo pomoci zmírnit i bolesti kloubů. Ale to je ještě otázka dalšího bádání. Pokud ovšem na migrénu trpíte a máte pocit, že se začíná rozjíždět, zkuste si rozkrojit zelené jablko na půlku a čichejte k němu. Rozhodně ale nenahrazujte čerstvé jablíčko nějakými vonnými alternativami (např. navoněnou svíčkou, tyčinkami apod.). To by naopak mohlo bolesti hlavy vyvolat nebo ještě zhoršit.
3. Pomáhají s dozráváním dalšího ovoce
Jablka, stejně jako broskve, hrušky a banány uvolňují plyn ethylen, který urychluje proces zrání různých plodů. Jestliže tedy chcete, aby vám nějaké jiné ovoce rychleji dozrálo, dejte ho do papírového sáčku společně se zralým jablkem. Jenom pozor - tento trik nebude fungovat s pomeranči, ananasem a mandarinkami. A pokud naopak nechcete, aby některé ovoce rychle uzrálo, ujistěte se, že ho neskladujete v blízkosti jablek.
Podobný účinek má jablko i na pečivo, například cukroví (perníčky), korpusy koláčů apod. Pokud jsou tvrdé, stačí je zavřít do krabice spolu s jablkem a do druhého dne změknou.
4. Krmení pro ptáčky
Zima není náročná jenom pro lidi, ale i pro zvířátka, kterým můžeme sem tam pomoci nějakým pamlskem nebo zobáním. Ptáčci, nejvíce kosi a drozdi, určitě ocení i pár kousků čerstvě rozkrojeného jablíčka. Položte ho do krmítka, nebo ho dejte na místo, o kterém víte, že se tam ptáčci často vyskytují. Uvidíte, jak si na něm budou pochutnávat, a rozhodně jim prospěje víc, než nakrájený chleba nebo housky.
5. Pročisťují vlasy
Jablečný ocet má tisíce možností, na co ho využít. O této z nich jste ale dost možná ještě neslyšeli. Přidejte v rámci boje proti mastným vlasům jednu lžičku jablečného octa do litru vody a pak si touto směsí opláchněte ve sprše vlasy. Jablečný ocet totiž z vlasů smyje zbytky mýdla, které mohou zůstat ve vlasech – tím je zbytečně zatěžují a mastí. Vůbec se nemusíte bát, že vám budou vlasy cítit octem – tento pach zmizí během jejich vysoušení.
6. Deodorant pro nohy
Byla by škoda nezmínit ještě jeden velmi zajímavý a především potřebný přínos jablečného octa. Může tlumit zápach nohou, kterým trpí poměrně dost lidí. Jak tedy na to? Smíchejte jeden šálek jablečného octa se čtyřmi hrnky teplé nebo vlažné vody a namočte si do této lázně nohy zhruba na 15 minut. Poté je opláchněte a osušte. Antiseptické vlastnosti jablečného octa pomáhají nejen odstraňovat zápach, ale současně i nohy dezinfikují. Představuje zároveň skvělou prevenci a také boj proti nepříjemným a nepěkným plísňovým infekcím u nohou.
-šp-