Webové stránky skupiny Prima používají cookies k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti. Používáním tohoto webu souhlasíte s užitím cookies v rámci webů skupiny Prima. Více informací
Souhlasím
návrat zpět

Vyhledávání

Co hledáte?
Smazat
zpět

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.
zpět

Výpočet ascendentu

Pro výpočet svého ascendentu zadejte datum a čas narození.

Chcete mít zdravější dezerty a moučníky? Zkuste oříškovou mouku!

Ořechy jsou úžasným výtvorem přírody, který se hodí i do dietních plánů. Pochutnat si můžeme nejen na celých plodech, ale také na oříškových moukách, které jsou bezlepkové, plné minerálních látek, zdravých tuků a bílkovin a výborně se hodí na přípravu všemožných dezertů.
Vydáno: 30.08.2018, Anna Kopečková
Lískooříšková mouka
Lískooříšková mouka Autor: iStock
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

Pokud sportujete nebo se snažíte ve svém vyváženém jídelníčku navýšit bílkoviny, jsou ořechy ideální volbou. Perfektně sedí do dietních plánů a napomáhají správnému fungování těla. Jejich denní doporučené množství pro dospělého člověka představují jedna až dvě hrsti.

Vedle schroupání celých oříšků se můžete nechat inspirovat a vyzkoušet i oříškové mouky. Jsou bezlepkové a díky tomu vhodné i pro celiaky. Jejich použití je snadné, takže se s nimi naučíte rychle zacházet. V receptech mohou nahradit část původní mouky nebo recept obohatit o lahodnou vůni oříšků. Pokud stále ještě nevíte, které oříšky si jako první vybrat, tady je malý tahák:

Vlašské ořechy

Pokud nemáte zrovna svůj den a všechno vás jednoduše štve, dejte si pár vlašských ořechů. Výrazně totiž posilují nervovou soustavu, a dokážou tak zklidnit roztěkanou mysl. Jemně mletá mouka z nepražených vlašských ořechů je ideální základ raw dortíků a dezertů.

Mandle

Nejvíce vlákniny najdete právě v mandlích. Jako u ostatních ořechů, i u mandlí platí, že nejlepší forma je ta přirozená. Pokud tedy nechcete zbytečně ztrácet účinné látky, omezte konzumaci mandlí solených, pražených nebo uzených. Zkuste raději jemně mletou mouku z nepražených bílých (blanšírovaných) mandlí. Skvěle se hodí jako základ raw dezertů.

Kešu ořechy

Velké množství zinku a hořčíku zlepšuje imunitu a paměť. Kešu jsou také snadno stravitelné. Samozřejmě zdravější je jejich nepražená a nesolená varianta. Kešuoříšková mouka se vyrábí z jemně pražených a mletých kešu oříšků a je vhodná pro pečení nebo jako základ proteinových tyčinek.

Pekanové ořechy

S pekanovými ořechy opatrně. Podporují sice funkci srdce, snižují cholesterol a obsahují tělu prospěšné látky, jsou ale velmi tučné. Pokud si tedy držíte štíhlou linii, pekanové ořechy si dopřejte jen za odměnu. Jemně mletá mouka z pražených pekanových ořechů je vhodná pro zákusky všeho druhu a ideální pro cukráře a nadšené pekaře.

Para ořechy

Obsahují velké množství selenu, který pomáhá předcházet některým onemocněním. Jsou ovšem častým alergenem a také jsou velmi kalorické a tučné, proto se doporučuje dát si jen 4 para ořechy denně.To ale vůbec ničemu nevadí. Za prvé jsou mnohem větší než všechny ostatní ořechy a za druhé tak alespoň můžete svou denní dávku ořechů nakombinovat. V záloze máte nespočet dalších oříšků, které vám určitě budou chutnat. Jemně mletá mouka z brazilských para ořechů je vhodná pro cukráře i pekaře. Skvěle chutná a tvoří výborný základ do raw pokrmů.

Pistácie

Královny ořechů pro ty, kteří se snaží zhubnout. Pistácie jsou totiž čtyřikrát méně kalorické než všechny ostatní ořechy. Prospívají imunitě, svalům, a dokonce i dobré náladě. Klidně i večer si jich můžete pár bez výčitek dopřát. Navíc při jejich loupání možná spálíte nějakou tu kalorii. Luxusní pistáciová mouka je jemně namletá z přírodních pistácií a je ideálním základem raw dortíků či dezertů. A samozřejmě vhodná i pro bezlepkovou dietu.

Arašídy

Podpora krvetvorby, prevence vzniku zubního kazu a vysoký obsah pozitivních látek pro naše tělo, tak to jsou arašídy. Oblíbené a dostupné oříšky jsou perfektní k večernímu filmu nebo při posezení s přáteli. Jemně mletá mouka z pražených arašídových oříšků je vhodná do korpusů a je skvělá pro bezlepkovou dietu.

Lískové oříšky

Pozitivně působí na hladinu cholesterolu v krvi. Na ten však také platí sport. Běžte si zaběhat a za odměnu si pak dejte hrst lískových oříšků. Cholesterol vás pak už nepřekvapí. Jemně mletá mouka z pražených lískových oříšků získává pražením suchým vzduchem výraznou chuť a je ideální ve spojení s čokoládou.

Recept pro inspiraci:

Limetkový koláč s ovocem

Limetkový koláč s ovocem
Limetkový koláč s ovocem
archiv

Co budete potřebovat:
2 limetky

90 g cukru krupice

3 vejce

50 g lískoořechové mouky (např. ALIKA)

50 g rýžové mouky

1 lžičku prášku do pečiva

špetku strouhané limetkové kůry

1 vanilkový lusk

limetkový cukr, 200 g malin nebo jiného ovoce a proužky limetkové kůry na ozdobení

Postup:

Šťávu ze 2 limetek zahřívejte se 40 g cukru, dokud se nerozpustí. Nechte vychladnout. 

Žloutky vyšlehejte se zbylým cukrem do vysoké světlé pěny. Zašlehejte 3 lžíce vroucí vody. Lískoořechovou a rýžovou mouku prosejte s práškem do pečiva, vmíchejte do žloutkové pěny a přidejte limetkovou kůru a semínka vyškrábnutá z podélně rozkrojeného vanilkového lusku. Nakonec zlehka vmíchejte tuhý sníh ušlehaný z bílků. 

Těsto naplňte do kulaté formy vyložené papírem na pečení, dejte do trouby vyhřáté na 180 °C a pečte asi 40 minut dozlatova.

Upečený koláč nechte vychladnout, pak ho posypte limetkovým cukrem, ozdobte malinami nebo jiným ovocem a trochou limetkové kůry.

TIP: Limetkový cukr si vyrobíte snadno, když lehce promixujete krupicový cukr s nastrouhaným kouskem limetkové kůry.

Článek je zařazen v: ořechy, oříšková mouka, ořechová mouka, mandle, kešu, pistácie
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama