Jak vařit v zimě? Zahřejte tělo a zpomalte stárnutí pomocí pětielementové kuchyně

Pětielementová kuchyně, ač vychází z tradiční čínské medicíny, má hodně co říci každému z nás, protože stojí na principech fungování těla v souladu se zákonitostmi přírody. Učí nás, jak vařit v souladu s přírodou a se střídajícími se ročními obdobími. Podobným způsobem vařily již naše praprababičky.

Pětielementová kuchyně je přehledná a logická. Přiřazuje potraviny podle chuti a termického účinku k jednotlivým elementům (orgánům) známého pentagramu. Naučí vás, jak můžete chutěmi ovlivňovat jednotlivé orgány, uvádět je do rovnováhy a harmonie a jak snadno je možné připravit si vyvážený pokrm s harmonizujícím účinkem.

Aby byl pokrm vyvážený, měl by vždy obsahovat pět chutí – kyselou, hořkou, sladkou, pálivou a slanou. Pět elementů, to je dřevo, oheň, země, kov a voda. K dřevu patří kyselá chuť, játra a žlučník a jaro. K ohni hořká chuť, srdce a tenké střevo a léto. K zemi sladká chuť, žaludek a slinivka a babí léto. Ke kovu pálivá chuť, plíce a tlusté střevo a podzim. Posledním elementem je voda, ke které patří slaná chuť, ledviny a močový měchýř a zima.

Pětielementová kuchyně přihlíží i k ročním obdobím a vybírá potraviny podle jejich termického účinku (studené, osvěžující, neutrální, teplé a horké). Na jaře je dobré zařazovat více osvěžujících potravin a v zimě naopak tělo prohřívat potravinami s teplým termickým účinkem. Největší část jídelníčku v průběhu celého roku by měly tvořit termicky neutrální potraviny, které budují energii a současně uvádějí tělo do rovnováhy.

Zima je o prohřívání – zahřáté tělo je odolné tělo

Jak již bylo zmíněno, elementem zimy je voda. Ta ovlivňuje ledviny a močový měchýř. Dále se k ní přiřazují kosti, centrální nervová soustava, zuby, vlasy, sluch a uši. Patří k ní chlad a slaná chuť. V zimě směřuje všechen pohyb čchi (energie) dolů a dovnitř do orgánů, kam se také stahují i šťávy. Yin (Jin) chladu je vládcem zimního času. Ledviny jsou zásobárnou naší prenatální vrozené čchi (získané od rodičů). V ledvinách se současně ukládají přebytky tzv. postnatální energie, získané například z kvalitní stravy. Množství prenatální energie rozhoduje o délce našeho života. Prenatální energii ale v průběhu života vyčerpáváme. Aby nedocházelo k rychlému vyčerpávání prenatální energie (k rychlému stárnutí), je velice důležité doplňovat energii postnatální, tedy tu, kterou můžeme čerpat z kvalitních vařených pokrmů. Od pětatřicátého roku života se navíc začíná prenatální energie vyčerpávat rychleji. Začínáme stárnout – o to důležitější roli tedy v našem životě hraje strava, která může proces stárnutí zpomalit. V duševní a emoční rovině znamená oslabení energie ledvin úzkostlivost a vyčerpanost. Naopak silné ledviny představují odvahu a odhodlání prát se s překážkami.

Co ledviny a močový měchýř posiluje:

  • dlouho vařené teplé pokrmy
  • zeleninové a masové vývary
  • ryby
  • luštěniny
  • ostřejší koření a kořeněná jídla
  • pokrmy z jednoho hrnce
  • pečená zelenina s pečeným masem
  • teplý oděv, ponožky a teplé boty

Co ledviny a močový měchýř oslabuje:

  • studená jídla a nápoje
  • syrová vodnatá zelenina a ovoce
  • čerstvě lisované šťávy
  • strachy a šok
  • málo spánku
  • mokré vlasy v chladnu

Potraviny se slanou chutí

Slaná chuť uvolňuje hlen, v malých dávkách zvyšuje objem krevních šťáv a zvlhčuje. Ovšem velké množství soli způsobuje pravý opak – vysušuje. Lidé, kteří hodně solí, potřebují jako protiváhu něco sladkého, co je zvlhčí. Často proto sledujeme u lidí neustálé střídání chutí na slané a sladké. Do potravin se slanou chutí patří i voda. Tradiční čínská medicína naprosto nesouhlasí s doporučením, že dospělý člověk má vypít 3 litry vody denně. Člověk pít musí, ale spotřeba vody je naprosto individuální a odvíjí se od naší stravy. Jestliže jíme suché chlebové pokrmy, potřebujeme daleko více vody, než když jíme ovoce a zeleninu. Tělo lidí, kteří mají oslabené zažívání (vlhko a chlad v zažívacím traktu), se pití vody přirozeně brání. Zajímavé je, že u krevní nedostatečnosti je situace podobná, takové tělo ignoruje přísun tekutin. V obou případech je vhodné mít stále s sebou termosku s teplou vodou a po doušcích ji popíjet.

Luštěniny: fazole, čočka, cizrna, hrách

Mořské řasy: wakame, kombu, nori

Plody moře: kaviár, krabi, slávky, krevety

Ryby: losos, kapr, pstruh, candát, úhoř

Koření: sůl, tamari

Mléčné výrobky: parmazán

Ostatní: agar, olivy, švestky umeboši

Nápoje: obyčejná voda, minerální voda, teplé čaje svařené s kořením

Vyzkoušejte si zimní recept z pětielementové kuchyně:

Gratinovaný kapr na divokém koření s paprikou a jablky

(2 porce)

Toto lehké jídlo chutná i těm, kteří rybu nemají příliš v lásce. Kombinace s jablky, paprikou a kořením dodá pokrmu švih a skvělou chuť.

Suroviny:

OHEŇ

špetka kurkumy

ZEMĚ

1 jablko

1 červená paprika

1 žlutá paprika

extra panenský olivový olej

(na zakápnutí)

1 lžíce přepuštěného másla

KOV

barevný pepř z mlýnku

4 bobkové listy

6 kuliček nového koření

VODA

2 plátky filetovaného kapra

nerafinovaná sůl

DŘEVO

1/2 citronu

Postup:

1. Plátek filetovaného kapra pokapeme citronem, osolíme, opepříme a posypeme kurkumou.

2. Jablko nakrájíme na plátky a papriky na proužky.

3. Plátky kapra položíme do zapékací misky, poklademe jablkem a paprikami, posypeme novým kořením, přidáme bobkové listy, okořeníme barevným pepřem, zakápneme olivovým olejem a přidáme lžíci přepuštěného másla.

4. Pečeme 30 minut při 170 °C.

TIP:

Tento pokrm výtečně chutná s kysaným zelím. Postrádáte-li přílohu, pak zkuste hrst brambor pečených ve slupce na olivovém oleji nebo pečený batát.

Zdroj: Ivana Stenzlová: Dej tělu šanci, nakl. Smart Press

Sdílejte článek
Štítky kuchyně potraviny zima stárnutí

Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 17. 4. 2024

Berani, dnes se vám může přihodit nečekaná finanční událost. Možná budete stát s otevřenou obálkou v ruce a nebudete schopni slova. Ať už se jedná o nečekaný bonus, dárek nebo překvapivou dividendu z akcií, investujte peníze moudře. V poslední době jste utratili spoustu peněz a bylo by dobré, abyste začali doplňovat bankovní konto.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.