Léčba vínem: Každý den a po troškách

Zdravotní účinky vína znají už po staletí lidé napříč kulturami a sociálními 
skupinami. Francouzští umělci i moravští strýcové. A lékaři je většinou nepopírají. Málokdo ale ví, že jde o propracovanou léčebnou metodu.

Pít víno v malých dávkách se doporučuje každý den. Jen tak je možné zabránit vzniku volných radikálů a využívat prospěšných antioxidačních vlastností polyfenolů. Prevence a léčba různých onemocnění hroznovým vínem, přesněji oblíbeným mokem vzniklým po jeho zkvašení, se nazývá enoterapie. Tato metoda spočívá ve využití biologicky aktivních chemických sloučenin, zejména bioflavonoidů a vinného lihu, obsažených ve víně.

Pro účely enoterapie jsou vybírány pouze takové vinné moky, které ve 100 mililitrech obsahují dostatečné množství biologicky aktivních látek a zároveň nepřekračují horní přípustnou hranici denní spotřeby.

Kolik a kdy vypít?

Frekvence užívání vína je hlavním faktorem v prevenci srdečních onemocnění. Pijete-li ho střídmě každý den (ideálně během jídla), má nápoj výrazný ochranný účinek. Ale pozor, masivní spotřeba alkoholu o víkendech nemá žádný pozitivní efekt. Naopak může mít škodlivé vedlejší účinky.

Enoterapeutické dávky se pohybují v rozmezí 100 až 250 ml v závislosti na obsahu bioflavonoidů, antioxidační aktivitě, zdravotním stavu člověka, jeho pohlaví a věku.

Mírné pití = delší život

Studie ukazují, že při umírněném užívání vína se úmrtnost na ischemickou chorobu srdeční snižuje o 15–60 % ve srovnání s rizikem u lidí, kteří víno nepijí.

Zemím, kde jsou hrozny pěstovány historicky a kde jsou uctívány léčebné a preventivní vlastnosti vín, patří ve statistikách přední místa v žebříčku průměrné délky života. V zemích, jako jsou Francie, Řecko, Itálie a Španělsko, je nízká úmrtnost na kardiovaskulární onemocnění. Oproti tomu v anglosaských, zejména severských státech, je míra úmrtnosti z této příčiny až čtyřikrát vyšší.

Antioxidační účinek bioflavonoidů ve víně je velmi silný. Padesátkrát silnější než účinek vitaminu E.

Co víno umí

– Zvyšuje systolický krevní tlak, kdežto diastolický zůstává beze změny, popř. se mírně sníží. 
Pulz se stává plnějším a pomalejším.

– Blokuje zpětné stahování cév a zejména křeče 
způsobené stresem.

– Resveratrol ve víně váže a odstraňuje z těla volné radikály, normalizuje hladinu tuků (včetně cholesterolu) a krevní cukr. Má onkoochranný účinek, podporuje normální funkci krevních destiček, snižuje krevní viskozitu, napomáhá zachování elasticity cévních stěn. Neutralizuje uvolňování histaminu a díky tomu působí protizánětlivě, antibakteriálně a antialergicky.

– Stimuluje centrální nervový systém 
(díky obsahu fenolických kyselin).

– Obsažené flavonoly zpomalují tvorbu 
katarakty, snižují riziko poškození pankreatických buněk, stimulují srdeční činnost.

– Antokyany ve víně podporují strukturu 
kolagenu a zabraňují jejímu zničení. 
Neutralizují volné radikály a brání syntéze 
lipidových peroxidů. Zpomalují proces stárnutí.

– Polyfenoly, konkrétně epikatechin gallát, 
mají schopnost zvýšit funkční aktivitu systému 
detoxikace cizorodých látek a významně snížit riziko rakoviny prsu, prostaty, plic nebo tlustého střeva.

Léčba vínem v historii

– Homér v Iliadě zmiňuje dva lékaře, 
kteří podávali víno zraněným, zřejmě jako antistresový prostředek a analgetikum. Víno používali i při ošetřování ran.

– Hippokrates poukazoval na použití vína při léčbě různých chorob (a na kontraindikace v některých případech). Říkal, že „víno je úžasně přizpůsobeno organismu člověka – zdravého či nemocného“.

– Platon nazýval víno „mlékem starců“, 
již tehdy věděl, že víno zpomaluje stárnutí.

– Galén poukázal na nutriční a tonizující vlastnosti vína.

– Celsius ve svých spisech zanechal 
řadu receptů na lékařská vína.

– Louis Pasteur zase tvrdil: 
„Víno je právem považováno za 
nejzdravější a nejhygieničtější nápoj.“

V drtivé většině jde o vína červená. 
Bílá vína v porovnání s nimi 
obsahují méně bioflavonoidů.

Léčivá sezení s vínem

V ruských a francouzských anti-agingových a rehabilitačních centrech Longway nabízejí dokonce i skupinová enoterapeutická sezení pod odborným dohledem. Sezení trvají zhruba 20 minut a probíhají dvakrát denně po dobu 15–20 dnů v příslušném baru. 
Každý pacient zde samozřejmě konzumuje víno ve správné indikaci (www.antiage-med.ru).

Hlavní složky 
léčivých vín

Pozitivní vliv vína na kardiovaskulární systém má na svědomí především etanol – vinný líh. Bioflavonoidy obsažené v tomto nápoji pak zajišťují i antioxidační stránku: působí proti předčasnému stárnutí.

Vinný líh

Fyziologicky působí ve dvou úrovních – ředí krev (snižuje přilnavost krevních destiček, snižuje hladinu fibrinogenu a způsobuje pokles hladiny lipoproteinů) a zvyšuje průměr věnčitých tepen. Pozor, alkohol obsažený ve víně nesmíme zaměňovat s alkoholem získávaným destilací nebo rektifikací. Alkohol ve víně je vyroben zkvašením hroznů, je konečným produktem alkoholového kvašení a látkové výměny v kvasinkách. Líh je v suchém přírodním vínu z révy obsažen v malých koncentracích (do 15 %), doprovázen dalšími látkami a vždy konzumován společně s jídlem.

Bioflavonoidy

Zpevňují kapiláry, mají protizánětlivé a antialergické účinky. Vykazují také antisklerotické, antihypertenzní, antiulcerní a hepatoprotektivní účinky. 
Působí proti arytmii, mají pozitivní vliv na látkovou výměnu v myokardu. Bioflavonoidy mají schopnost měnit reakci těla na alergeny, viry a karcinogeny. Zdvojnásobují odolnost kapilár. Mezi bioflavonoidy patří mj. populární resveratrol.

Koncentrace 
bioflavonoidů ve víně

Závisí na způsobu výroby vína. Tyto látky jsou obsaženy už v hroznech (asi 60 % v jadérkách a 20 % ve slupkách). Červená vína obsahují průměrně 1500–6600 mg/l polyfenolů. Bílá vína mnohem méně, maximálně 1000 mg/l. Je to vysvětlováno technologií výroby: ve výrobě červeného vína figurují vedle hroznové šťávy i dužina z hroznů, slupky, stopky a především jadérka. Bílé víno vzniká pouze z hroznové šťávy.

Obsah bioflavonoidů 
v léčivých vínech

Fenolové kyseliny – min. 100 mg, max. 300 mg

Flavonoly – min. 30 mg, max. 100 mg

Polyfenoly – min. 200 mg, max. 600 mg

Aptotsiany – min. 50 mg, max. 150 mg

Stilbeny – 10 mg, max. 40 mg

Zdroj: časopis Health&Beauty

Zaujal vás tento článek? Můžete si jich přečíst mnohem víc. Prolistujte si zdarma jedno z čísel časopisu Health&Beauty:

Rádi byste, aby vám časopis Health&Beauty chodil rovnou do schránky? Doporučujeme zřídit si předplatné tištěné verze časopisu za pouhých 196 Kč za rok. Roční předplatné obsahuje 4 výtisky. TIŠTĚNÉ PŘEDPLATNÉ ČASOPISU HEALTH&BEAUTY – 196 Kč (4 VYDÁNÍ) Objednávejte na asistent@luxuryguide.cz. Do předmětu vpište "předplatné" a do textu zprávy svoji adresu. Harmonogram vydání: březen, květen, srpen, listopad. ELEKTRONICKÉ PŘEDPLATNÉ ČASOPISU HEALTH&BEAUTY – 48 Kč (4 VYDÁNÍ) Objednávejte na https://cs.publero.com/title/health-beauty.

Sdílejte článek
Štítky alkohol Itálie víno časopis lékař stárnutí nápoj flavonoidy Homér radikál Louis Pasteur hrozen

Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 29. 3. 2024

Berani, možná budete muset vědomě upustit od některých svých plánů a nechat vše na náhodě. Prvek neočekávaného vám může docela pomoci, takže s ním pracujte, místo abyste se ho snažili držet na uzdě. Přirozený tok událostí by vás měl dovést k větší svobodě. Používejte svou představivost, místo abyste se zcela spoléhali na mentální procesy, jako je logika.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.