Skořápky od vajíček: 5 dobrých důvodů, proč je nevyhazovat
Skořápky od vajíček prospějí nejen vašim kostem Zdroj: iStock
Jak používáte vajíčko? Vyklepnete bílek a žloutek a skořápku vyhodíte? Přečtěte si, jak můžete skořápky od vajíček využít nejen pro své zdraví.
Pro většinu lidí jsou skořápky z vajíček jen odpad, který patří do koše. Někteří je skladují, aby je nasypali slepicím, kterým dodají vápník na „výrobu“ dalších vajíček. Skořápky ptačích vajec jsou totiž tvořeny uhličitanem vápenatým, který dobře poslouží ptákům. Ale nejen jim. Tato živina svědčí i lidským kostem, které pomáhá udržet pevné a zdravé. Kromě toho obsahují také velmi hodnotné stopové prvky, jako je jód, železo, měď, zinek, kobalt, mangan či fosfor, který je nezbytný nejen pro stavbu kostí a zubů, ale zejména pro nervovou činnost. Je to s podivem, lidé pojídají vápník v tabletách, aby se chránili před onemocněním kostí, ale tento dostupný přírodní zdroj vyhazují.
Je samozřejmě jasné, že skořápky nelze pojídat jen tak, mohlo by dojít k otravě z jídla. Vejce jsou totiž po snesení ponechány na zemi, takže jsou skořápky často kontaminovány bakteriemi, jako je salmonela a E.coli. Vápník ze skořápek lze samozřejmě koupit ve formě tablet. V tomto případě skořápky prošly pasterizací, která škodlivé mikroby zabila. K tomu je potřeba teplota vyšší než 212 °C. Takové tablety se prodávají například v obchodech se zdravou výživou. Jenomže ty budou pravděpodobně stejné drahé, jako vápník v tabletách v lékárně. Co tedy s tím?
Domácí výroba
Začněte si prášek z vaječných skořápek připravovat doma. Nic to není, zvládne to každý. Budete potřebovat skořápky z alespoň 12 vajec – pokud možno z domácí produkce nebo biochovu. Odstraňte razítka a nečistoty a důkladně je omyjte. Pak je narovnejte do trouby a pražte – ideálně 15 minut při 180 °C. Skořápky tak zbavíte bakterií a zároveň je zkřehčíte – půjdou pak lépe drtit. Poté skořápky nasypte do mlýnku, mixéru či hmoždířě a rozemelte. Vzniklou drť prosijte přes jemné sítko. Výsledkem bude jemný bílo-hnědý prášek, který lze bez problému uchovávat v dobře uzavíratelné nádobě. A jak jej tedy můžete využít? Rozdrcené skořápky můžete přidávat do svého oblíbeného nápoje či smíchat s jídlem. Prášek je ale nutné brát s potravinami, které neobsahují tuk, například med, suchý chléb a podobně, protože tuky by mohly minerály v prášku proměnit na nestravitelná vápenatá mýdla.
A k čemu vám bude prášek ze skořápek dobrý?
Chrání kosti
Jak už jsme řekli, vaječné skořápky jsou bohaté na vápník, což je minerál, který omezuje vznik kostních onemocnění a bolesti kloubů. Výzkum dokonce ukazuje, že pravidelná konzumace vápníku minimalizuje bolest z osteoartrózy. Tato živina také udržuje klouby zdravé a zlepšuje pohyblivost.
Zabraňuje úbytku kostní hmoty
Zejména ženy po menopauze trápí úbytek kostní hmoty, který vede k řídnutí kostí a následným složitým a komplikovaným zlomeninám, například ke zlomenině krčku. Výzkum publikovaný v roce 2003 v časopise International Journal of Clinical Pharmacology Research zjistil, že vápník ze skořápek dokáže tento úbytek kostní hmoty zastavit.
Prospěje i domácím zvířátkům
Pokud je vápník z vaječných skořápek dobrý pro lidské kosti, prospěje jistě také vašim domácím mazlíčkům. Přidejte rozdrcené vaječné skořápky do jejich krmiva, aby i oni dostali vápník nezbytný pro zdravé kosti. Nicméně i v tomto případě musíte skořápky sterilizovat v troubě, abyste zabránili otravě z jídla.
Odstraní kyselost kávy
Káva zakyseluje lidský organismus, ve kterém má panovat zásadité prostředí. Jenomže mnoho lidí si den bez šálku kávy vůbec nedokáže představit. Jaké je řešení? Přidávejte do kávy rozemleté vaječné skořápky, které kyselost odstraní. Stačí přidat trochu připraveného prášku ze skořápek do konvičky s kávou, překapávače nebo přímo do hrnku.
Udržuje zdravé rostliny
A až si vypijete kávu s přídavkem skořápek, lógr dejte ke květinám. Kombinace dusíku z mleté kávy a vápníku z vaječných skořápek je skvělé hnojivo, které jim moc prospěje!
-ak-