Špatná nálada? Tyhle potraviny vám ji vylepší

Únava, stres, neklid, nálada pod psa. Znáte to? A co kdybyste změnili jídelníček?

Lékařka Nina Cohenová-Koubiová, která se zabývá výživou a psychosomatikou, doporučuje některé potraviny, jejichž konzumace člověku může zvednout náladu.

V první řadě to jsou tučné ryby. Například losos, sardinky a makrela jsou přesně ty druhy, které obsahují nejvíce omega 3 nenasycených mastných kyselin, nazývaných též esenciální mastné kyseliny. Je nezbytné je tělu dodávat v potravě, protože organismus si je sám nedokáže vyrobit.

"Tyto kyseliny mají vliv zejména na správné fungování nervového systému. Umožňují výměnu serotoninu mezi neurony a stabilizují náladu," vysvětluje Cohenová-Koubiová. Jsou bohaté na vitamin D a mohou působit proti únavě. Lze je konzumovat stejně tak dobře k obědu i k večeři, protože nenarušují před spaním trávení.

Tmavá čokoláda zase obsahuje antioxidanty, které omezují aktivitu volných radikálů, nestabilních chemických molekul produkovaných v malém množství naším organismem. Čokoláda obsahuje hořčík, který hraje roli ve zvládání úzkosti. "Tento prvek uvolňuje svaly. Když jsme o něj ochuzeni, naše svaly se stahují, což vede k nepříjemným křečím," říká lékařka. Ke zklamání milovníků čokolády je ale třeba zdůraznit, že stačí jeden čtvereček denně, a to ještě jen občas.

Dále to je listová zelenina. Ze špenátu nebo kozlíčku polního (polníček) načerpáme antioxidanty, vlákninu, hořčík a vitamin B9, které působí na nervový systém. Pojídáme je k večeři jako salát, ale také v polévce. Špenát můžeme spojit s paprikou, rajčaty a trochou bazalky. Významná je i vůně, která umocňuje pozitivní pocity a tím také zklidňuje negativní emoce.

Výborným zdrojem hořčíku jsou bílé fazole, hrách, čočka nebo boby. "Nevyhýbejte se jejich konzumaci, ale s mírou, abyste neměli problémy s trávením," cituje lékařku francouzský deník Le Figaro.

Na nenasycené mastné kyseliny omega 3, hořčík a vlákninu jsou bohaté i mandle a všechny druhy ořechů. Jsou skutečným zdrojem zdraví a působí na neurotransmitery, které regulují náladu. "Jezte jednou denně tři nebo čtyři oříšky například se sušenou meruňkou, a to buď ráno nebo během dne," radí Cohenová-Koubiová.

Zdrojem esenciální aminokyseliny tryptofanu, který předchází serotoninu označovanému jako hormon dobré nálady a vitaminu D, jsou i vejce.

K dobré náladě přispívají i těstoviny, ale také cereálie. Škroboviny mají sice špatnou pověst, ale jsou bohaté na hořčík a tryptofan. Jsou rovněž zdrojem sacharidů, které v hojné míře potřebuje mozek. "Jestliže se nestravujeme správně, jestliže mozek není dostatečně zásoben, cítíme se unaveni, naše nálada klesá," upřesňuje lékařka.

Citrusové plody, bohaté na vitamin C a B9, zlepšují příjem a produkci serotoninu. Jak zdůrazňuje expertka, je lépe je konzumovat ráno, a to raději celé než jen šťávu, abychom získali rovněž vlákninu.

Na vitamin C je nejbohatší paprika, a to jakékoli barvy. Hodně nenasycených kyselin a antioxidantů pak obsahuje avokádo. Je bohaté na vlákninu a pomáhá předcházet kardiovaskulárním nemocem a rakovině tlustého střeva.

Proteiny, železo a tryptofan obsahují červená masa. "Vyhněme se jejich konzumaci k večeři, abychom si nenarušovali spánek. Pozor také, abychom je nejedli spolu s mléčnými výrobky. Pak by se zablokovalo vstřebávání železa z masa a vápníku z mléka ve střevech," radí Cohenová-Koubiová.

Zdroj: ČTK

Mohlo by vás taky zajímat:

Sdílejte článek

Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 19. 4. 2024

Berani, dnes bude ve vzduchu vládnout lehkovážná, téměř bláznivá energie. Vesmír vás vybízí, abyste se vzdali železného sevření seznamu povinností a trochu se pobavili. Představte si všechen tlak, který na sebe vyvíjíte, jako kouli na noze, kterou je třeba uvolnit. Není důvod brát se neustále tak vážně.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.