Znáte hokkaido? Tuhle dýni si zamilujete!
Hokaido je poměrně malá a krásně oranžová Zdroj: iStock
Příjemná chuť, vysoký obsah vitamínů, dlouhá trvanlivost a jednoduché kuchyňské zpracování – to všechno dělá z krásně oranžového hokkaida favorita mezi dýněmi.
Oranžová královna podzimní zeleniny
Dýni máme všichni spojenou s americkým svátkem Halloween, ale na ten si ještě budeme muset počkat. Na vydlabávání se ale hodí spíše jiné druhy dýní. Hokkaido je mnohem lepší sníst. Pokud jste si ji už někdy připravili (na jeden z nespočtu způsobů), tak jistě budete souhlasit s námi, že chutná naprosto skvěle. A podle odborníků na výživu dodává našemu organismu i řadu životně důležitých látek, jako je hořčík, selen, sodík, zinek, betakaroten, lutein nebo fosfor. Ve velkém množství je obsažen betakaroten, vitamíny B1 a B2. Skvělé je na této dýni i to, že když ji dobře uložíte, vydrží vám až několik měsíců a během skladování se obsah vitamínů dokonce zvyšuje.
Zdroj krásy, mládí a fenomenální chuti
Jistě vás potěší zjištění, že tato oranžová podzimní plodina umí zpomalit proces stárnutí a už v dávných dobách byla považována za elixír mládí a věčné krásy. Dýně je totiž bohatá na kyselinu nukleovou, díky které se buňky rychleji a snáze regenerují. Když si z dýně připravíte slaný nebo sladký pokrm, podpoříte tím svou krásu. A odrůda hokkaido chutná opravdu skvěle – po pečených kaštanech a oblíbených sladkých bramborách známých pod názvem batáty.
Vařte dietně s dýní
V případě, že držíte dietu, budete dýni zbožňovat, protože vám opravdu zpestří jídelníček a navíc nepřekazí vaše dietní snažení. Právě naopak, bude vám skvělým pomocníkem v boji proti tukovým zásobám.
Dýně je tvořena z 90 % vodou a je tedy nízkokalorická. Díky obsažené vláknině si skvěle rozumí se zažívacím traktem, regeneruje střeva, eliminuje tuk v krvi, blahodárně působí na nervovou soustavu, vylepšuje imunitu a prospívá srdci. Díky pravidelné konzumaci upevňuje stav nehtů, zubů a vlasů. Pro tyto příznivé výsledky doporučujeme užívat i dýňový olej.
Pečená dýně Hokkaido Foto: iStock
Chutná mňamka k televizi nebo příloha k masu
Velmi chutná a jednoduchá úprava dýně je pečení v troubě. Spousta lidí ovšem dělá chybu, když dýni loupe. To je velký omyl. Dýni stačí opláchnout vodou, rozkrojit a zbavit ji vnitřní části se semínky. Pak ji nakrájejte na silnější plátky nebo kousky, rozložte je na plech vyložený papírem na pečení, osolte, posypte oblíbenou směsí koření, zakápněte olivovým olejem a upečte v troubě vyhřáté na 170 °C doměkka a dozlatova. Původně tvrdá slupka během pečení krásně změkne. Dýni můžete i přidat do trouby k téměř upečenému masu a dopéct je společně. Získáte velmi chutnou a dietní přílohu.
Dýňová polévka s opraženými dýňovými semínky
Jaký by to byl podzim bez dýňové polévky? Zkuste třeba tuto variantu, která chutná i dětem: Nakrájenou cibulku zpěňte v hrnci na másle, přidejte na kousky nakrájenou dýni a osmahněte. Vše zalijte horkou vodou nebo zeleninovým vývarem, osolte a vařte, dokud nebude dýně měkká. Ponorným mixérem směs rozmixujte a zjemněte smetanou nebo mlékem. Dochuťte solí, pepřem a trochou česneku. Ozdobte nakrájenou petrželkou a opraženými semínky.
-lz-
Save