zpět

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.
zpět

Výpočet ascendentu

Pro výpočet svého ascendentu zadejte datum a čas narození.
zpět

Horoskop pro Vás každý týden

Stačí vybrat znamení a zadat Váš email. Jednou týdně vám zašleme horoskop pro vaše znamení.

reklama

návrat zpět

Vyhledávání

Co hledáte?
Smazat

reklama

Koláče jako umělecká díla: Amatérská pekařka vyrábí sladkosti, které je škoda sníst

Anna Kopečková , Vydáno: 05.09.2020
Ne nadarmo se říká, že člověk jí i očima. Dobrým, doma upečeným koláčem jistě potěšíte skoro každého, ale pokud je ještě navíc krásně ozdobený, povýší ho to na umělecké dílo. Své o tom ví německá amatérská pekařka a fotografka Karin Pfeiff-Boschek, která svými sladkými díly ohromuje internet.

reklama

K pečení Karin přičichla už v dětství. „Vyrůstala jsem na německém venkově. Obě moje babičky byly nadšené pekařky a jako dítě jsem s nimi strávila spoustu času v kuchyni, kdy jsem si užívala všechny ty vůně a pohled na krásné, čerstvě upečené koláče a chleba. Sama jsem začala péct vlastní koláče pro svou rodinu, když jsem ještě byla teenager," říká šikovná pekařka. 

Koláče jako umělecká díla
Autor: .instagram.com/karinpfeiffboschek Koláče jako umělecká díla

Inspirace z Francie i od manžela

V mládí strávila několik let v Paříži, kde ji fascinovalo krásné pečivo vystavené ve výlohách cukráren a pekáren, které byly skoro na každém rohu. Přestože se nakonec nestala profesionální pekařkou ani cukrářkou, ale věnovala se textilnímu umění, k pečení se pravidelně vracela ve volném čase a různě experimentovala s těsty i náplněmi.

„Můj manžel, který se narodil v Americe, se naučil péct koláče od své maminky, která byla velmi dobrá kuchařka a také výherkyně několika soutěží v pečení. Jeho koláče byly chuťově výborné, ale přemýšlela jsem, jak by se daly ozdobit podobně jako dorty, aby se z nich stalo opravdové umělecké dílo.“ V té době si založila profil na Instagramu, kde začala zveřejňovat výsledky svého uměleckého snažení. A překvapilo ji a zároveň potěšilo, že ohlasy byly velmi pozitivní a počet sledujících rychle narůstal. Dnes má její instagramový účet více než 100 tisíc sledujících. Není divu, její koláče vypadají profesionálně a hlavně krásně. Karin také vydala knihu, ve které zveřejnila 25 svých nejlepších receptů a podrobných návodů, jak koláče nejen upéct, ale i krásně ozdobit.

„Mám spoustu nápadů na nové koláče, mnohem víc, než kolik jich vlastně stihnu vytvořit. Inspiraci čerpám v přírodě, z neživých objektů i z různých grafických a geometrických vzorů. Mám pouze dvě zásady: mé koláče musí chutnat a musí vypadat dobře nejen před pečením, ale i po upečení. Nemá cenu péct koláč, který nikomu nechutná nebo který nevypadá hezky. To, jak ho ozdobím, by tedy v žádném případě nemělo snížit výsledný požitek.

Zdobení jednoho koláče trvá několik hodin
Autor: .instagram.com/karinpfeiffboschek Zdobení jednoho koláče trvá několik hodin

Chce to trpělivost

Zdobení jednoho koláče Karin trvá 2 až 6 hodin. Začíná korpusem, který nejprve naplní a pak náplň zakryje dalším kusem těsta, který dále zdobí, nebo k ovocné dekoraci postupně přidává ozdoby s těsta. Někdy využívá k ozdobení jen různě barevné ovoce, a pokud chce těsto obarvit, používá pouze přírodní barviva, například mrazem sušené bobulovité ovoce, kurkumu, červenou řepu nebo prášek ze špenátu. „Obvykle vyrobím dva až tři koláče týdně. Něco sníme doma, většinu rozdám přátelům a sousedům," uzavírá Karin.

Podívejte se na některé z jejích výtvorů:

reklama

Související témata: koláč , Karin Pfeiff-Boschek , sladké pečení , zdobené koláče , jak ozdobit koláč

reklama

Přečtěte si také

reklama