Webové stránky skupiny Prima používají cookies k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti. Používáním tohoto webu souhlasíte s užitím cookies v rámci webů skupiny Prima. Více informací
Souhlasím
návrat zpět

Vyhledávání

Co hledáte?
Smazat
zpět

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.
zpět

Výpočet ascendentu

Pro výpočet svého ascendentu zadejte datum a čas narození.
Reklama

Školní svačina: Nepodceňujte ji a zkuste zapojit fantazii

Dopolední svačina, kterou budete od zítřka balit do tašky svému dítěti, hraje důležitou roli nejen prvních pár dní školní docházky, ale může dokonce ovlivnit vysvědčení na konci roku. Proč byste si tedy na její přípravě měli dát záležet?
Vydáno: 03.09.2017
Co jim dát k svačině, aby neměly hlad, bylo to zdravé a chutnalo jim to?
Autor: iStock Co jim dát k svačině, aby neměly hlad, bylo to zdravé a chutnalo jim to?
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

Možná víte, že svačina má zásadní vliv na výsledky dětí ve škole. Když děti nesvačí, nebo dokonce ani nesnídají, je pro ně mnohem náročnější se soustředit. Absence dopoledního jídla je často příčinou nepozornosti, zhoršené koncentrace, únavy, spavosti a v případě nedostatečného pitného režimu také bolestí hlavy.

Ale možná nevíte, že chyba je i to, když dáváte dítěti k svačině stále to samé. Dříve či později taková svačina dítě omrzí a nebude na ni mít chuť. Je potřeba zapojit fantazii a také se zajímat „co ve škole frčí“, aby se minimalizovala šance, že doma připravená svačina skončí v koši. Řešením není ale kapesné, které má nahradit domácí svačiny. Děti ho většinou utratí za sladkosti a nejrůznější laskominy, které problém jen zhorší.

Přípravu školní svačiny by proto rodiče neměli podceňovat. Jako základ dopoledního jídelníčku každého školáka tvoří svačina 10 až 15% denního energetického příjmu. Doma připravená svačina je pak o to hodnotnější, že mají rodiče kontrolu nad tím, co jejich dítě během dne a školní výuky sní. Do přípravy dopoledních jídel je dobré zapojit i děti samotné. Dáte jim tím prostor pro vyjádření vlastního názoru a společně strávený čas se může stát i příjemným rodinným rituálem.

PŘEČTĚTE SI: IDEÁLNÍ SVAČINA? JEN OVOCE NESTAČÍ!

Rozmanitost a správná kombinace

Správná svačina by měla obsahovat kombinaci různých potravin, aby byla rozmanitá a obsahovala zástupce všech základních živin, tedy sacharidů, bílkovin i tuků. Správnou volbou je tedy například kousek pečiva (pro starší děti celozrnného) v kombinaci se šunkou, sýrem, vejcem či jogurtem. Pečivo můžeme dětem namazat domácí pomazánkou nebo slabou vrstvou másla. Neměla by určitě chybět zelenina (list salátu, rajče, okurka, strouhaná mrkev...) nebo kousek ovoce. „Jako sladkou variantu můžeme doma připravit zdravější pečené müsli tyčinky bez polevy. Pro děti, které trápí nesnášenlivost lepku, jsou vhodné vedle bezlepkového pečiva například bezlepkové piškoty, které se můžou kombinovat s ovocem, pudinkem nebo tvarohem“, radí nutriční terapeutka Mgr. Miroslava Matějková.

Buďte originální

Děti ocení, když se nebudete bát se svačinou experimentovat. K extravagantnějším kouskům ve školní lavici může patřit například bagel s lososem, kukuřičná tortilla s plátky pečeného kuřecího masa a guacamole, domácí muffiny s ovocem a jogurtovým nápojem, pita chléb s hummusem, těstovinový salát či burákové máslo. Trendy jsou také nejrůznější skleničky, které pod víčky ukrývají kombinace jogurtu, ovoce a dalších variant, kterým se meze ve fantazii nekladou.

2x tip na zdravou svačinu pro školáka:

svačina ve skleničce Foto:

Hravé svačinové skleničky

Ingredience na sladkou variantu:

  • 1/2 hrnku pohankových pukanců
  • 1 kelímek bílého jogurtu
  • drobné ovoce (borůvky, maliny, ostružiny...)

nebo

  • 1/2 hrnku bezlepkových piškotů
  • 1 měkký tvaroh
  • banán, kiwi, pomeranč

Ingredience na slanou variantu:

  • tvarohová pomazánka nebo hummus
  • 1/4 hrnku pohankových pukanců
  • zelenina dle chuti, např. paprika, okurka, rajče

Postup:

Očištěné ovoce naskládáme do skleniček jako jednotlivé vrstvy, které proložíme jogurtem nebo tvarohem. Dle chuti můžeme použít jogurt už ochucený nebo do tvarohu přimíchat lžičku třtinového cukru či medu. Pro základ slané varianty je výborný cizrnový hummus, jako dip pro zeleninové hranolky. Pro zpestření pak můžeme přidat pohankové pukance, které pomazánku odlehčí.

 

Domácí müsli tyčinky z pohankových pukanců

Co budete potřebovat:

  • 1 hrnek pohankových pukanců
  • 2 hrnky ovesných vloček
  • 1 hrnek slunečnicových semínek
  • 1 hrnek dýňových semínek
  • 1 hrnek sezamových semínek
  • sušené brusinky (podle chuti)
  • 120 g másla
  • 6 lžic medu
  • 1/4 hrnku slazeného kondenzovaného mléka

Postup:

1. V míse smícháme pohankové pukance, ovesné vločky, semínka a ovoce. Vše rozprostřeme na plech a dáme asi na 10 minut do trouby vyhřáté na 160 °C.

2. Vedle v hrnci povaříme do konzistence karamelu máslo s medem a kondenzovaným mlékem. Do této hmoty potom vmícháme vločky a semínka a vše nalejeme na plech vyložený pečícím papírem.Hmotu rozetřeme do roviny.

3. Můžeme nechat ještě 5 minut zapéct a pak necháme vychladnout a ztuhnout v lednici. Domácí müsli tyčinky nakrájíme dle libosti třeba na čtverečky nebo obdélníčky.

-ak-

Mohlo by vás taky zajímat:

Snídaně v pohodě aneb Noční skleničky 5x jinak

Snídaně v pohodě Foto:

Spousta lidí nesnídá, protože ráno nestíhá. Co zkusit noční směs ve skleničkách? Základ je vždy stejný – ovesné vločky, kokosové mléko a pár dalších ingrediencí. Vtip je v tom, že si všechno připravíte do sklenice ještě večer a necháte to přes noc v lednici. Díky tomu všechny suché ingredience hezky nasáknou tekutinu a když ráno vstanete, skvělá snídaně na vás bude čekat v lednici. Když ji nesníte hned, prostě si skleničku vezmete s sebou do práce nebo do školy.

Takto si můžete klidně připravit v neděli večer snídaně na celý pracovní týden. Obsah skleniček vydrží bez úhony v lednici 5 dnů. A nemějte strach, že budete jíst nějaké „zrní“. Je to zdravá a vyvážená snídaně a svou chutí připomíná ovocný dort!

 

Základní recept na 1 porci (sklenici)

Co budete potřebovat:

• 1/2 hrnku ovesných vloček

• 1/2 hrnku kokosového mléka

• 1 lžíci chia semínek

• 1 lžíci javorového sirupu nebo medu

• 1 lžičku vanilkového extraktu

• špetku mleté skořice

• vybranou přísadu (viz tato strana dole a následující stránky)

Do vhodné sklenice dejte všechny přísady, přidejte jednu z vybraných přísad a vše promíchejte. Sklenici zakryjte a uložte přes noc do lednice.

Ráno směs ozdobte čerstvým ovocem (podle přísady, kterou jste vybrali) a můžete snídat.

Vyberte si přísadu podle vlastní chuti:

Jahodová

snídaně jahodová

Do základního receptu vmíchejte 1/4 hrnku nakrájených čerstvých jahod (nebo 2 lžíce domácí jahodové marmelády). Dalšími nakrájenými jahodami ozdobte snídani až ráno.

 

Jeden pro ni a jeden pro něj

Ideální svačina? Jen ovoce nestačí!

Článek je zařazen v: tuky, bílkoviny, škola, školní svačina, svačina do sklenice, energetický příjem
Reklama