Školní svačina: Nepodceňujte ji a zkuste zapojit fantazii
Co jim dát k svačině, aby neměly hlad, bylo to zdravé a chutnalo jim to? Zdroj: iStock
Dopolední svačina, kterou budete od zítřka balit do tašky svému dítěti, hraje důležitou roli nejen prvních pár dní školní docházky, ale může dokonce ovlivnit vysvědčení na konci roku. Proč byste si tedy na její přípravě měli dát záležet?
Možná víte, že svačina má zásadní vliv na výsledky dětí ve škole. Když děti nesvačí, nebo dokonce ani nesnídají, je pro ně mnohem náročnější se soustředit. Absence dopoledního jídla je často příčinou nepozornosti, zhoršené koncentrace, únavy, spavosti a v případě nedostatečného pitného režimu také bolestí hlavy.
Ale možná nevíte, že chyba je i to, když dáváte dítěti k svačině stále to samé. Dříve či později taková svačina dítě omrzí a nebude na ni mít chuť. Je potřeba zapojit fantazii a také se zajímat „co ve škole frčí“, aby se minimalizovala šance, že doma připravená svačina skončí v koši. Řešením není ale kapesné, které má nahradit domácí svačiny. Děti ho většinou utratí za sladkosti a nejrůznější laskominy, které problém jen zhorší.
Přípravu školní svačiny by proto rodiče neměli podceňovat. Jako základ dopoledního jídelníčku každého školáka tvoří svačina 10 až 15% denního energetického příjmu. Doma připravená svačina je pak o to hodnotnější, že mají rodiče kontrolu nad tím, co jejich dítě během dne a školní výuky sní. Do přípravy dopoledních jídel je dobré zapojit i děti samotné. Dáte jim tím prostor pro vyjádření vlastního názoru a společně strávený čas se může stát i příjemným rodinným rituálem.
PŘEČTĚTE SI: IDEÁLNÍ SVAČINA? JEN OVOCE NESTAČÍ!
Rozmanitost a správná kombinace
Správná svačina by měla obsahovat kombinaci různých potravin, aby byla rozmanitá a obsahovala zástupce všech základních živin, tedy sacharidů, bílkovin i tuků. Správnou volbou je tedy například kousek pečiva (pro starší děti celozrnného) v kombinaci se šunkou, sýrem, vejcem či jogurtem. Pečivo můžeme dětem namazat domácí pomazánkou nebo slabou vrstvou másla. Neměla by určitě chybět zelenina (list salátu, rajče, okurka, strouhaná mrkev...) nebo kousek ovoce. „Jako sladkou variantu můžeme doma připravit zdravější pečené müsli tyčinky bez polevy. Pro děti, které trápí nesnášenlivost lepku, jsou vhodné vedle bezlepkového pečiva například bezlepkové piškoty, které se můžou kombinovat s ovocem, pudinkem nebo tvarohem“, radí nutriční terapeutka Mgr. Miroslava Matějková.
Buďte originální
Děti ocení, když se nebudete bát se svačinou experimentovat. K extravagantnějším kouskům ve školní lavici může patřit například bagel s lososem, kukuřičná tortilla s plátky pečeného kuřecího masa a guacamole, domácí muffiny s ovocem a jogurtovým nápojem, pita chléb s hummusem, těstovinový salát či burákové máslo. Trendy jsou také nejrůznější skleničky, které pod víčky ukrývají kombinace jogurtu, ovoce a dalších variant, kterým se meze ve fantazii nekladou.
2x tip na zdravou svačinu pro školáka:
Hravé svačinové skleničky
Ingredience na sladkou variantu:
- 1/2 hrnku pohankových pukanců
- 1 kelímek bílého jogurtu
- drobné ovoce (borůvky, maliny, ostružiny...)
nebo
- 1/2 hrnku bezlepkových piškotů
- 1 měkký tvaroh
- banán, kiwi, pomeranč
Ingredience na slanou variantu:
- tvarohová pomazánka nebo hummus
- 1/4 hrnku pohankových pukanců
- zelenina dle chuti, např. paprika, okurka, rajče
Postup:
Očištěné ovoce naskládáme do skleniček jako jednotlivé vrstvy, které proložíme jogurtem nebo tvarohem. Dle chuti můžeme použít jogurt už ochucený nebo do tvarohu přimíchat lžičku třtinového cukru či medu. Pro základ slané varianty je výborný cizrnový hummus, jako dip pro zeleninové hranolky. Pro zpestření pak můžeme přidat pohankové pukance, které pomazánku odlehčí.
Domácí müsli tyčinky z pohankových pukanců
Co budete potřebovat:
- 1 hrnek pohankových pukanců
- 2 hrnky ovesných vloček
- 1 hrnek slunečnicových semínek
- 1 hrnek dýňových semínek
- 1 hrnek sezamových semínek
- sušené brusinky (podle chuti)
- 120 g másla
- 6 lžic medu
- 1/4 hrnku slazeného kondenzovaného mléka
Postup:
1. V míse smícháme pohankové pukance, ovesné vločky, semínka a ovoce. Vše rozprostřeme na plech a dáme asi na 10 minut do trouby vyhřáté na 160 °C.
2. Vedle v hrnci povaříme do konzistence karamelu máslo s medem a kondenzovaným mlékem. Do této hmoty potom vmícháme vločky a semínka a vše nalejeme na plech vyložený pečícím papírem.Hmotu rozetřeme do roviny.
3. Můžeme nechat ještě 5 minut zapéct a pak necháme vychladnout a ztuhnout v lednici. Domácí müsli tyčinky nakrájíme dle libosti třeba na čtverečky nebo obdélníčky.
-ak-
Mohlo by vás taky zajímat: