Webové stránky skupiny Prima používají cookies k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti. Používáním tohoto webu souhlasíte s užitím cookies v rámci webů skupiny Prima. Více informací
Souhlasím
návrat zpět

Vyhledávání

Co hledáte?
Smazat
zpět

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.
zpět

Výpočet ascendentu

Pro výpočet svého ascendentu zadejte datum a čas narození.

Švestkový džem s kakaem a čokoládou

Švestek se letos urodilo opravdu hodně a jestli nevíte, co si počít s jejich nadúrodou, zavařte je a naplňte spíž skleničkami se sladkým a voňavým obsahem.
17.08.2018
Zavařte si lahodné švestky na zimu
6 porcí
Doba přípravy do 1 hodiny
  • švestky 1 kg
  • kakao 4 g
  • hořká čokoláda podle chuti
  • kůra z 1 (bio) citronu
  • želírovací cukr 4:1

Zatímco v minulosti bylo zavařování vnímáno jako nutná činnost, díky níž se zbavíte přebytků úrody, dnes se z něj stává pro mnohé koníček, při kterém se dá i různě experimentovat s chutěmi a surovinami. Jestli vás už omrzela obyčejná povidla, zkuste švestky zavařit trochu jinak. A pokud seženete krásné zavařovací skleničky, pěknou látku na přikrytí víček a kousek lýka, přírodního provázku nebo hezké mašle, poslouží vám vaše s láskou vyráběné produkty i jako originální dárek, na který můžete vyrobit i vlastní etiketu a osobní přání. 

Postup

  1. Švestky očistíme, vypeckujeme a rozemeleme či rozmixujeme. Přidáme kakao, najemno nastrouhanou citronovou kůru a nastrouhanou hořkou čokoládu. Množství čokolády přidáme dle chuti, je však třeba myslet na to, že čím více čokolády přidáme, tím sladší džem bude. Pokud si nejste jistí, uděláte nejlépe, když džem v průběhu vaření ochutnáte a případně ho dosladíte cukrem nebo další čokoládou.
  2. Na závěr přisypeme želírovací cukr 4:1 a směs důkladně promícháme. Za stálého míchání přivedeme směs k varu a vaříme 3-5 minut.
  3. Hotovým džemem plníme čisté skleničky, zavíčkujeme je, postavíme dnem vzhůru a necháme zchladnout při pokojové teplotě.

TIP: I když použijete kyselejší švestky, želírovací cukr 4:1 (Labeta) by měl bohatě dostačovat ke skvělému výsledku i chuti.

Švestková povidla z trouby

Jednoduchá, voňavá a bez práce: Švestková povidla z trouby

Související témata: džem, zavařování, švestky, čokoláda, kakao
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama